Σωματείο Εργαζομένων στην Αρχαιολογία Άρτας: Όλοι στην 4ωρη στάση εργασίας 25 Σεπτέμβρη

Δημοσιεύτηκε στις

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ 4ωρη ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

-ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
-ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων στην Αρχαιολογία συντονίζει τη δράση του μαζί με το Πανελλήνιο Σωματείο Έκτακτου Προσωπικού Υπουργείου Πολιτισμού και προκηρύσσει 4ωρη στάση εργασίας για ΟΛΕΣ τις ειδικότητες ΙΔΟΧ προσωπικού, είτε εργάζεται με ΣΟΧ είτε σε αυτεπιστασίες, την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου από τις 11:00 έως τις 15:00 για να:

– Εκφράσουμε την αγανάκτηση και την αντίθεσή μας για όσα μεθοδεύονται και έχουν εξαγγελθεί από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, τα οποία αφορούν στην περαιτέρω υποβάθμιση της αρχαιολογικής υπηρεσίας και απαξίωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

– Υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας στην μόνιμη και σταθερή δουλειά. Όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών αρνούνται να ικανοποιήσουν το πάγιο αίτημα των εργαζομένων για μόνιμες προσλήψεις στο Υπουργείο Πολιτισμού (για κάθε κλάδο και ειδικότητα), προκειμένου να καλυφθούν τα τεράστια κενά που υπάρχουν σε όλη τη χώρα. Είμαστε εργαζόμενοι σε διαρκή εργασιακή ομηρία, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αντιμέτωποι συνεχώς με την ανεργία και τον εργασιακό εκφοβισμό, παρά το γεγονός ότι έχουμε αποκτήσει την εμπειρία και τη γνώση για να εκτελούμε ανασκαφικές εργασίες, εργασίες συντήρησης, ανάδειξης και αποκατάστασης, φύλαξης.

– Τη διεκδίκηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για το ΙΔΟΧ προσωπικό που απασχολείται στις αντίστοιχες ειδικότητες.

Η κυβέρνηση και το Υπουργείο έχει επιλέξει από θέση αρχής άλλο δρόμο αυτόν των απευθείας αναθέσεων, των εργολαβιών και της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών. Κατά την Υπουργό για παράδειγμα, οι ανασκαφές είναι εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν ενδεχομένως και με εργολαβία. Ωστόσο η πραγματικότητα έχει αποδείξει ότι οι εργολάβοι όσο καταρτισμένοι και έμπειροι και αν είναι, θα θέτουν πάντα την κερδοφορία τους πάνω από την ολόπλευρη προστασία των αρχαιοτήτων, αντιμετωπίζοντας και την πολιτιστική κληρονομιά με την λογική κόστους-οφέλους.

Ως εργαζόμενοι στο Υπουργείο Πολιτισμού δηλώνουμε ότι δεν δεχόμαστε την απαξίωση της εξειδίκευσης που έχουμε αποκτήσει μέσα από την εργασία μας, την απαξίωση της προσφοράς μας στην ανάδειξη και προστασία της πολιτισμικής μας κληρονομιάς όλα αυτά τα χρόνια!

Η πολιτική του ΥΠΠΟ, που αντιμετωπίζει τον Πολιτισμό ως εμπόρευμα, επηρεάζει άμεσα και τις συνθήκες εργασίας μας. Αντιμετωπίζει την εργασία μας λογιστικά, με όρους κόστους / οφέλους, και κάνει την εργασιακή μας σχέση «λάστιχο».

Για αυτό η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ και οι κυβερνήσεις με τις κατευθύνσεις της  ευρωπαϊκής Ένωσης, μας αναγκάζει να εργαζόμαστε σε καθεστώς διαρκούς επισφάλειας. Για αυτό δεν προχωρά σε μαζικές μονιμοποιήσεις και δεν δίνει μια σοβαρή λύση στο πρόβλημα της τραγικής υποστελέχωσης. Για αυτό μας εξωθεί να εργαζόμαστε σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, μη παρέχοντας το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και το αντίστοιχο βαρύ ένσημο, για κάθε ειδικότητα που δουλεύει στο πεδίο, το εργαστήριο, την αποθήκη, το χαντάκι, τη σκαλωσιά κτλ. Για αυτό δεν μας παρέχει Μέσα Ατομικής Προστασίας. Για αυτό συγκαλύπτει τα εργατικά ατυχήματα. Για αυτό προβαίνει σε εσκεμμένες καθυστερήσεις στην καταβολή δεδουλευμένων, είτε με τη μορφή μισθοδοσίας είτε με την απόδοση κλιμακίων είτε με τις αναγνωρίσεις συναφειών μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών. Για αυτό μας απαξιώνει. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο απαξίωσης και αντιμετώπισης και του ΙΔΟΧ προσωπικού ως αναλώσιμου εμπορεύματος, το ΥΠΠΟ έχει περικόψει από το 2012 (!) το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας από όλο το ΙΔΟΧ προσωπικό, ανεξαρτήτως ειδικότητας και συνθηκών εργασίας. Οι ΙΔΟΧ εργαζόμενοι δικαίως αγανακτούμε για την άδικη διάκριση που το ΥΠΠΟ διαχρονικά καλλιεργεί ανάμεσα στο μόνιμο προσωπικό και τους συμβασιούχους σε όλες τις πτυχές της εργασιακής καθημερινότητας, τη στιγμή μάλιστα που ΙΔΑΧ και ΙΔΟΧ εργαζόμαστε κάτω από τις ίδιες, άθλιες και αναχρονιστικές εργασιακές συνθήκες, αλλά εντέλει αμειβόμενοι διαφορετικά.

Διεκδικούμε την άμεση υλοποίηση του δίκαιου αιτήματός μας για καταβολή του επιδόματος και αναγνώρισης των ανάλογων ενσήμων, πιέζοντας το ΥΠΠΟ και τα συναρμόδια Υπουργεία να πράξουν επιτέλους το αυτονόητο: να αναγνωρίσουν εμπράκτως ότι το ΙΔΟΧ προσωπικό του Υπουργείου Πολιτισμού εργάζεται υπό αντίξοες και ανθυγιεινές συνθήκες, διακινδυνεύει καθημερινά τη σωματική του ακεραιότητα και δικαιούται τόσο το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας όσο και τα βαρέα ένσημα.

Απαιτούμε:
• Άμεση παύση της πολιτικής ευρείας ιδιωτικοποίησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που σχεδιάζεται και υλοποιείται εδώ και χρόνια από το Υπουργείο Πολιτισμού
• Άμεση μονιμοποίηση των συμβασιούχων εργαζομένων, που είναι εντελώς απαραίτητοι σε
ένα όλο και πιο έντονα υποστελεχωμένο Υπουργείο Πολιτισμού
• Άμεση καταβολή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και των αντίστοιχων βαρέων ενσήμων στο ΙΔΟΧ προσωπικό του Υπουργείου Πολιτισμού

Περισσότερα

Πανελλήνια Ομοσπονδία Απόστρατων Στρατιωτικών : Κάλεσμα στο συλλαλητήριο 28 Σεπτέμβρη στους Αγ. Θεοδώρους Κορινθίας

Οι εκρήξεις και η φωτιά που ακολούθησε στα διυλιστήρια της MOTOR OIL στους Αγ. Θεοδώρους Κορινθίας,...

Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων – Εμπορ/λων Ν. Ξάνθης: Συνεχίζουμε τον αγώνα μας στηρίζοντας τον Λαό της Παλαιστίνης

Πραγματοποιήθηκε η κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε από την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης, το...