Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού: Αποφάσεις συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου

Δημοσιεύτηκε στις

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ της ΠΕΜΕΝ, στις 12 Σεπτέμβρη, συζητήθηκαν οι επικίνδυνες εξελίξεις που διαμορφώνονται από την αμείωτη ένταση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε Ουκρανία, Μέση Ανατολή, Ερυθρά θάλασσα, με θύματα τους λαούς, αλλά και με τραγικές συνέπειες για τους ναυτεργάτες, στα ποντοπόρα πλοία.

Επισημάναμε τη θέση μας ότι, από την πρώτη στιγμή  καταδικάσαμε την κυβέρνηση της ΝΔ, που με τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και άλλων αστικών κομμάτων, εμπλέκουν όλο και περισσότερο, το λαό μας στις επικίνδυνες εξελίξεις που έχουν διαμορφωθεί και στη θαλάσσια περιοχή της Γάζας από το κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ.

Επαναλάβαμε τη θέση μας: Απαιτούμε, τώρα να χαρακτηριστούν εμπόλεμες ζώνες, οι θαλάσσιες περιοχές σε Μαύρη θάλασσα, Λωρίδα της Γάζας, Ερυθρά Θάλασσα.

Με ευθύνη των εφοπλιστικών εταιρειών, της κυβέρνησης, του υπουργείου ναυτιλίας, να ενημερώνονται έγκαιρα οι ναυτεργάτες των πλοίων που προσεγγίζουν εμπόλεμες ζώνες.

Να διασφαλίζεται ο ασφαλής επαναπατρισμός των ναυτεργατών ανεξάρτητα της χρονικής διάρκειας της σύμβασης που έχουν υπογράψει και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των εξόδων τους.

Κάναμε απολογισμό δράσης, για το διάστημα που πέρασε από το προηγούμενο Δ.Σ. του σωματείου και τις παρεμβάσεις μας, κύρια στα πλοία της ακτοπλοΐας.

Αναδείξαμε ότι  η κατάσταση που βιώνουν οι ναυτεργάτες είναι απαράδεκτη σε όλα τα πλοία της Ακτοπλοΐας, ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο. Τα δρομολόγια είναι αυξημένα, τα ωράρια εξαντλητικά,  καταστρατηγούνται οι ώρες ανάπαυσης των εργαζομένων, οι οργανικές συνθέσεις στα πλοία είναι μειωμένες και καταγράφοντα απλήρωτες ώρες εργασίας, σε όλες τις ειδικότητες των ναυτεργατών.

Για αυτό η  πάλη μας είναι για φθηνές – σύγχρονες – ασφαλείς ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, ενάντια στην πολιτική των εφοπλιστών, της κυβέρνησης ΝΔ και της Ε.Ε, με κριτήριο τις ανάγκες της εργατικής λαϊκής οικογένειας και τα δικαιώματα των ναυτεργατών.

Με αφορμή τη συνεδρίαση της ΕΕ της ΠΝΟ στις  28 Αυγούστου, με θέμα την ανανέωση των ΣΣΕ για το 2025, επισημάναμε ότι ο ΓΓ της ΠΝΟ κ. Τσικαλάκης Μ. έφερε πρόταση, μόνο για τα Ακτοπλοϊκά και Μεσογειακά – Τουριστικά επιβατηγά πλοία προτείνοντας και πάλι 2ετή σύμβαση, για τα έτη 2025 και 2026. Δεν έκανε καμία πρόταση για τις υπόλοιπες κατηγορίες πλοίων.

Η πρόταση του ήταν 6% αύξηση για το 2025 και 6% αύξηση για το 2026, ενώ δεν έκανε καμία αναφορά  για τις ΣΣΕ σε ποντοπόρα, μεσογειακά και ακτοπλοϊκά φορτηγά, που έχουν να ανανεωθούν από το 2010!!!

Οι ναυτεργάτες και συνολικά η εργατική – λαϊκή οικογένεια βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα σφοδρό κύμα ακρίβειας, στα είδη λαϊκή κατανάλωσης,  την ενέργεια  και το εισόδημά της που λεηλατείται από δυσβάστακτη φορολογία.

Αναδείξαμε ότι η όποια κατάκτηση σε μισθούς και συνθήκες εργασίας, είναι αποτέλεσμα μεγάλων αγωνιστικών κινητοποιήσεων των ναυτεργατών, μακριά από τη λογική του λιγότερου κακού, που υπηρετούν ο εργοδοτικός – κυβερνητικός συνδικαλισμός, οι εφοπλιστές και η κυβέρνηση.

Επαναλάβαμε τη θέση μας για αύξηση 10%  και υπογραφή ΣΣΕ μόνο για το 2025 και για αυτό και καταψηφίσαμε την πρόταση, για την υπογραφή 2ετους ΣΣΕ, επειδή δεν ανταποκρίνεται στην κάλυψη του πληθωρισμού και των πραγματικών αναγκών, στα οξυμμένα προβλήματα της ακρίβειας, της ενεργειακής φτώχιας, της φοροεπιδρομής του εισοδήματος των ναυτεργατών.

Το Δ.Σ. αποφάσισε την αποστολή εξωδίκου, με αφορμή την υπογραφή των ΣΣΕ, για να καθορίσουμε, να προγραμματίσουμε και να οργανώσουμε Πανελλαδική Απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, σε συντονισμό με σωματεία,  ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα.

Με απόφαση του Δ.Σ. η ΠΕΜΕΝ  θα συμμετέχει  στη Σύσκεψη Συνδικάτων Αττικής, που διοργανώνει το ΠΑΜΕ, στις 30 Σεπτέμβρη στο κινηματογράφο ΤΡΙΑΝΟΝ, στις 6μιση το απόγευμα.

Προετοιμάζουμε την απεργία, με ενημέρωση στα καράβια, στις σχολές, παντού, για να γίνει υπόθεση του κάθε ναυτεργάτη η μαζική, δυναμική συμμετοχή, διεκδικώντας:

■ Την εφαρμογή και ανανέωση των ΣΣΕ, με μισθούς που να καλύπτουν την ακρίβεια, τον πληθωρισμό, τη φοροεπιδρομή.

■ Ασφάλεια και προστασία της ζωής του ναυτεργάτη, ιδιαίτερα σε εμπόλεμες περιοχές.

■ Οργανικές συνθέσεις,  ενάντια στην εντατικοποίηση της δουλειάς.

■ Ναυτική εκπαίδευση αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν, ανώτατη, σύγχρονη.

■ Να σταματήσει η ντροπιαστική και άθλια κατάσταση της υποστελέχωσης, σε υπηρεσίες ΥΝΜ, ΣΩΣΤΙΚΑ, ΑΝΥΕ.

■ Κοινωνικοασφαλιστική προστασία με βάση τις ανάγκες των ασφαλισμένων.

Περισσότερα

ΕΛΜΕ Πειραιά: Πάνδημη η καταδίκη της κυβέρνησης για τις σαρωτικές συμπτύξεις τμημάτων

Ο ένας μετά τον άλλο οι Δήμοι της Περιφέρειας Πειραιά εκδίδουν ψηφίσματα καταδίκης και...

Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής: Αποφάσεις διοικητικού συμβουλίου 10 Σεπτέμβρη

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι Την Τρίτη 10-9-2024 συνεδρίασε το Δ.Σ. του Σ.Υ.Π.Α. με παρόντα τα 19 από...

Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων Ποτών Αττικής: 23 Σεπτέμβρη σύσκεψη με σωματεία Αττικής

Σας ενημερώνουμε  ότι το Συνδικάτο αποφάσισε να κάνει σύσκεψη με όλα τα επιχειρησιακά Σωματεία...