ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς – Ιθάκης: Επιστολή προς τους μαθητές για τη νέα σχολική χρονιά

Δημοσιεύτηκε στις

Αγαπητοί Μαθητές,

Ευχόμαστε σε εσάς και στους Γονείς σας καλή και δημιουργική Σχολική Χρονιά!

Το πρώτο κουδούνι της φετινής σχολικής χρονιάς βρίσκει όλη την εκπαιδευτική κοινότητα ανήσυχη και προβληματισμένη τόσο για την εκπαιδευτική πραγματικότητα που διαμορφώνεται καθώς και για τα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που απασχολούν κάθε λαϊκή οικογένεια. Η καλπάζουσα ακρίβεια στα βασικά είδη, οι περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων, οι αντιεκπαιδευτικές αλλαγές κ.ά., βάζουν και την εκπαίδευση στο στόχαστρο της κυβερνητικής πολιτικής.

Οι επικοινωνιακές εξαγγελίες για το «ψηφιακό σχολείο», οι «11 τομές» (τα κινητά στην τσάντα, ο κανονισμός λειτουργίας, και οι ψηφιακές πλατφόρμες, το πολλαπλό βιβλίο), δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των εκπαιδευτικών και των μαθητών για την αναβάθμιση του περιεχομένου και των υποδομών των σχολείων.

 Απεναντίας, πριν καλά-καλά ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά, κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας προχώρησαν σε εκατοντάδες συγχωνεύσεις τμημάτων σε όλη τη χώρα. Στο νομό Κεφαλονιάς, η χρονιά ξεκινάει με 12 τμήματα λιγότερα στα πλαίσια του «εξορθολογισμού» με το σχετικό νόμο που προβλέπει μέχρι και 29 μαθητές στην τάξη! Σε αυτά τα πλαίσια διαμορφώνονται πολυπληθή τμήματα που οδηγούν σε περαιτέρω υποβάθμιση των σχολείων και της εκπαιδευτικής διαδικασίας, βάζουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και υγεία μαθητών- εκπαιδευτικών και επιδεινώνουν τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών.

Η σχολική στέγη στο νομό παραμένει επίσης σε τραγική κατάσταση (τα μισά και πλέον σχολεία φιλοξενούνται σε κοντέινερ), σε όλα τα σχολεία υπάρχουν ανοιχτά θέματα ασφάλειας στις υποδομές, ενώ εκατοντάδες μαθητές, που χρήζουν παράλληλης στήριξης, θα μείνουν «ξεκρέμαστοι». Παράλληλα με όλα αυτά, είναι σε εξέλιξη ο αγώνας ενάντια στο αντιδραστικό, αντιπαιδαγωγικό και αντιεπιστημονικό πλαίσιο της «αξιολόγησης», που φέρνει την κατηγοριοποίηση σχολείων και των εκπαιδευτικών,

 Αγαπητοί Μαθητές,

 Παρά το δυσμενές αυτό τοπίο, έχουμε ως ΔΣ της ΕΛΜΕ ΚΙ βαθιά πεποίθηση πως μέσα από τη συλλογική – κοινή  δράση, μέσα από τη συσπείρωση όλων μας μπορούμε να έχουμε κατακτήσεις και να αναχαιτίσουμε τα παραπάνω.

Σε αυτό το πλαίσιο διεκδικούμε:

  • Σύγχρονα επαρκή και ασφαλή σχολεία (5 νέα σχολεία στο νομό μας)
  • Μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα (20 μαθητές ανά τμήμα γενικής παιδείας και 15 ανά κατεύθυνση), την εφαρμογή καθώς και την επικαιροποίηση των νόμων που προστατεύουν τους μαθητές με ειδικές μαθησιακές ανάγκες και την έγκριση όλων των ολιγομελών τμημάτων.
  • Κάλυψη όλων τα πραγματικών κενών στα σχολεία.
  • Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) και της Τράπεζας Θεμάτων.

Περισσότερα

Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας: Ο Σκλαβενίτης υπεράνω νόμων και του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας & Υγείας στην εργασία!

Τρίτη 10 Σεπτέμβρη ήταν προγραμματισμένος έλεγχος από μικτό κλιμάκιο επιθεωρητών και εκπροσώπου εργαζομένων μετά...

Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας: Ανακοίνωση για τη νέα σχολική χρονιά

Συνάδελφοι γονείς στον κλάδο της ενέργειας, Ευχόμαστε στους γονείς και τους μαθητές καλή αγωνιστική χρονιά...

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ικαρίας & Φούρνων: Επιστολή προς τους γονείς και εκπαιδευτικούς

Αγαπητοί γονείς, μια νέα σχολική χρονιά ξεκινάει και εμείς, οι δάσκαλοι των παιδιών σας, θέλουμε...