Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλ. Υπουργείου Εμπορίου – Σύλλογος Υπαλ. Υπ. Ενέργειας : Επιστολή προς ΣΕΠΕ

Δημοσιεύτηκε στις

Αξιότιμοι κύρίοι / αξιότιμες κυρίες,

Με τη παρούσα ζητάμε την άμεση διεξαγωγή ελέγχου τήρησης της νομοθεσίας περί υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, στο κτήριο του Υπουργείου Ανάπτυξης στη Πλατεία Κάνιγγος (Κάνιγγος 20). Επίσης, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για την ημερομηνία / ώρα διεξαγωγής του ελέγχου, ώστε να παραβρεθούν και οι εκπρόσωποι των σωματείων μας.

Ενδεικτικά και όχι περιοριστικά σας αναφέρουμε τα ακόλουθα για το εν λόγω κτήριο:

  1. Δεν υπάρχει πιστοποιητικό πυρασφάλειας ή επικαιροποιημένη μελέτη Πυρασφάλειας. Δεν λειτουργεί το μόνιμο υδροδοτικό πυροσβεστικό δίκτυο. Στερείται αυτόματου συστήματος πυρανίχνευσης – ειδοποίησης.
  2. Δεν υπάρχει τεχνικός ασφαλείας.
  3. Διαπιστώνονται:
  • Ρωγμές στις μετώπες του 6ου ορόφου, σκασίματα στην τοιχοποιία της εσωτερικής αυλής του κτιρίου και σπασμένα ή ραγισμένα μάρμαρα στη ταράτσα κτιρίου / μπαλκόνι 6ου ορόφου.
  • Υγρασίες στον τοίχο της εσωτερικής αυλής του κτιρίου, στο εσωτερικό του κτιρίου και σε εξωτερικούς χώρους.
  • Κονιάματα / σκόνες που καταπέφτουν από την οροφή του 6ου και εισπνέονται από τους εργαζόμενους εντός των γραφείων.
  1. Τα τζάμια σε μεγάλο ποσοστό τους συγκρατούνται από αποξηραμένους στόκους, ενώ κάποια εξ’ αυτών είναι σπασμένα. Υπάρχουν χαλασμένα ξύλινα ρολά. Πολλές εσωτερικές κλιματιστικές μονάδες είναι στερεωμένες επί ξύλινων κουφωμάτων με τις σωληνώσεις αυτών να περνούν από τρύπες στα τζάμια.
  2. Έχει συσσωρευτεί χαλασμένος εξοπλισμός ή μεγάλα αντικείμενα δίπλα σε κλιμακοστάσια, σε διαδρόμους ή σε μια εκ των εξόδων της ταράτσας, ούτως ώστε να καθίσταται δυσχερής η απομάκρυνση εργαζομένων και πολιτών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Περαιτέρω, μια έξοδος προς την ταράτσα του κτηρίου είναι κλειστή και δύσκολα προσβάσιμη.
  3. Πολλά εκ των φωτιστικών οροφής διαπιστώνεται ότι είναι χωρίς καλύμματα των λαμπτήρων τους, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό σε περίπτωση πτώσης τους.
  4. Εντός του κτηρίου λειτουργούν μόνο δυο ανελκυστήρες από τους επτά συνολικά, εκ των οποίων μόνο ο ένας εξυπηρετεί τους τέσσερεις τελευταίους ορόφους, γεγονός που καθιστά δυσχερή και επικίνδυνη την μετακίνηση υπαλλήλων, ιδίως όσων έχουν κινητικά προβλήματα ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, μέσω του κλιμακοστασίου.Επίσης, υπάρχει εντός του κτηρίου και ένας ανελκυστήρας μεταφοράς φορτίων, ο οποίος αναγκαστικά χρησιμοποιείται για την μετακίνηση υπαλλήλων, παρά το γεγονός ότι η χρήση του δεν είναι ενδεδειγμένη για αυτό τον σκοπό.
  5. Δεν υπάρχουν υποδομές για πολίτες με κινητικά προβλήματα.
  1. Στο δεύτερο υπόγειο του κτιρίου διαπιστώνονται κατεστραμμένα υλικά και υγρασίες. Οι κολώνες του κτιρίου είναι εκτεθειμένες σε νερό που λιμνάζει και πρέπει να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις από τα λιμνάζοντα ύδατα στη στατικότητα του κτιρίου, ο βαθμός επάρκειας της αποστράγγισης και η επίπτωση στην υγιεινή.
  2. Εντός του κτηρίου έχουν εγκατασταθεί και αναπαράγονται περιστέρια γεγονός που  δυνητικά είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία, καθώς ασθένειες μπορούν να μεταδοθούν μέσω του φτερώματός τους αλλά και των περιττωμάτων τους

Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα ολοκληρωμένος προσεισμικός έλεγχος. Έχουμε πληροφορηθεί ότι έχει πραγματοποιηθεί μόνο το πρώτο στάδιο του ανωτέρω ελέγχου, δηλαδή ο οπτικός έλεγχος, χωρίς να έχει γίνει ο παρεμβατικός έλεγχος στις υποδομές του κτιρίου. Περαιτέρω, δεν γνωρίζουμε εάν οι καλωδιώσεις και οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις πληρούν τις σύγχρονες προδιαγραφές / ισχύοντες κανονισμούς περί ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, πότε έχουν ελεγχθεί για τελευταία φορά, εάν υπάρχει σχετικό πιστοποιητικό και εάν υπάρχουν παντού γειώσεις.

Τέλος, προς διευκόλυνση σας, σας κοινοποιούμε συνημμένο με την παρούσα καταγγελία, πρόσφατο φωτογραφικό υλικό από τις κτηριακές υποδομές το οποίο έχει συγκεντρωθεί επί σειρά ετών και  αποτυπώνει τα σοβαρά προβλήματα του κτιρίου.

Περισσότερα

Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία ΣΤΑ.ΣΥ: Δεν χαρίζουμε σε κανένα το δικαίωμά μας στο ωράριο

Η ΔΑΣ ΣΤΑΣΥ χαιρετίζει τους δεκάδες συναδέλφους που στάθηκαν απέναντι στην προσπάθεια επιβολής εργοδοτικής...

Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων Ποτών Λάρισας: 12 Σεπτέμβρη όλοι στην εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση

Συνάδελφε – ισσα, Εργαζόμενε -η, στον κλάδο του γάλακτος, των ποτών και των τροφίμων στο...

Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας: Για τη νέα σχολική χρονιά

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, γονείς Βρισκόμαστε μία ανάσα πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και η...