Ανακοίνωση για τη νέα σχολική χρονιά

Δημοσιεύτηκε στις

Αγαπητοί γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές,

ευχόμαστε καλή σχολική χρονιά με δύναμη και αισιοδοξία, με συλλογικό αγώνα για τα όνειρα και τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας για αξιοπρεπή ζωή και για ένα σχολείο σύγχρονο και δωρεάν, που πραγματικά θα μορφώνει και θα διαπαιδαγωγεί ισότιμα όλα τα παιδιά.

Για να ικανοποιηθεί όμως ένα θεμελιώδες κοινωνικό δικαίωμα σαν κι αυτό της μόρφωσης, που συνδέεται τόσο στενά με το μέλλον του κάθε παιδιού, αλλά και της κοινωνίας συνολικά, δεν φτάνουν οι ευχές, αλλά χρειάζεται από σήμερα κιόλας οργάνωση και αγώνας!

Δεν ανεχόμαστε όλα να υποτάσσονται στο κυνήγι του κέρδους και όλα μπαίνουν στη λογική του κόστους-οφέλους. Η πάλη και η διεκδίκηση είναι μονόδρομος για τον λαό!

Δεν μπορεί να αποτελεί κανονικότητα:

  • οι πυρκαγιές να κατακαίνε τα δάση και τη λαϊκή περιουσία, να αφήνουν πίσω νεκρούς, την ίδια στιγμή που στη θέση τους ξεπηδούν βιομηχανίες, μονάδες ΑΠΕ και ξενοδοχειακά συγκροτήματα, αξιοποιώντας την «ευκαιρία» για κερδοφόρα δραστηριότητα πάνω στα καμένα. Είναι εγκληματικές οι ευθύνες του κράτους που έχει αφήσει τον λαό και το φυσικό περιβάλλον απροστάτευτο.
  • να πλημμυρίζουν κάθε τρεις και λίγο περιοχές και σχολεία, επειδή με βάση τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. δεν θεωρούνται επιλέξιμα τα αντιπλημμυρικά έργα σε φτωχές-λαϊκές περιοχές.
  • να θεωρείται ρίσκο για τη ζωή το ταξίδι με ένα λαϊκό μέσο μεταφοράς, όπως το τρένο, γιατί καμιά κυβέρνηση τα τελευταία 30 χρόνια δεν φρόντισε για την εγκατάσταση και τήρηση σύγχρονων συστημάτων ασφαλείας, αφού λογίζονται ως κόστος.
  • οι εργαζόμενοι να δουλεύουν είτε 10ωρα, είτε με ωράρια λάστιχο, χωρίς συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας πολλές φορές και με μισθούς πείνας.
  • η ακρίβεια και ο πληθωρισμός που καλπάζουν, αλλά και η ενεργειακή φτώχεια στην οποία έχουν καταδικάσει τον λαό λόγω και του χρηματιστηρίου ενέργειας. Πώς μπορεί να ανταπεξέλθει π.χ. ένας νεοδιόριστος εκπαιδευτικός των 776ευρώ, όταν μόνο για το ενοίκιο θα πρέπει να καταβάλει πάνω από τον μισό μισθό του;
  • οι εικόνες με εκπαιδευτικούς να κοιμούνται σε κάμπινγκ ή αυτοκίνητα γιατί δεν βρίσκουν σπίτι να μείνουν στον τόπο εργασίας τους. Τραγική κατάσταση που μαζί με τα πανάκριβα ενοίκια, αποτελεί ακόμα ένα αντιλαϊκό «επίτευγμα» της τουριστικής ανάπτυξης.
  • το δημόσιο σύστημα υγείας να «νοσεί βαριά», με τους ασθενείς να πεθαίνουν ακόμα και σε καρότσες αγροτικών ελλείψει ασθενοφόρων και τους υγειονομικούς να μετακινούνται υποχρεωτικά πότε εδώ και ποτέ εκεί για να μπαλώσουν τα μεγάλα κενά, την ίδια στιγμή που οι ιδιώτες επενδυτές στην υγεία κάνουν πάρτι.
  • Να σύρονται οι λαοί στη δίνη και τον όλεθρο του πολέμου, για τους ανταγωνισμούς και τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Και αν ακόμα γλιτώσουν από τα πυρά, να ξενιτεύονται περνώντας από στεριά, αλλά και θάλασσα που για πολλούς γίνεται υγρός τάφος.

Αυτή είναι η βαρβαρότητα του συστήματος που ζούμε! Καμία εμπιστοσύνη λοιπόν στο κράτος που είναι επιτελικό και αποτελεσματικό όταν πρόκειται για τα συμφέροντα των λίγων εκμεταλλευτών και αναποτελεσματικό όταν πρόκειται για τις ανάγκες του λαού!

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που σε ένα τέτοιο σύστημα δεν καλύπτονται τα σύγχρονα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών. Είναι γνωστή η απαράδεκτη κατάσταση με εκατοντάδες σχολεία να είναι ερείπια, χωρίς αντισεισμική θωράκιση και με υποδομές λειψές και επικίνδυνες, ενώ οι μαθητές στοιβάζονται σε έως και 28άρια τμήματα (κατάσταση που εντείνεται με την πολιτική των συγχωνεύσεων). Την ίδια στιγμή, που η εμπορευματοποίηση της παιδείας ανθεί και τα οικονομικά βάρη της λειτουργίας του δημόσιου σχολείου μετακυλίονται όλο και περισσότερο στις πλάτες των γονιών, λόγω της υποχρηματοδότησης από το κράτος.

Τα βαρύγδουπα λόγια για την «αναβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου» και την «βελτίωση των σχολείων», ο «ψηφιακός μετασχηματισμός», δεν είναι τίποτε άλλο παρά κούφιες εκφράσεις που μόνο σκοπό έχουν να κρύψουν την πραγματική κατάσταση που επικρατεί, αλλά και τις βαθύτερες στοχεύσεις. Θέλουν  ένα σχολείο κατηγοριοποιημένο, που θα αναζητά πόρους σε χορηγούς και γονείς, που δεν θα προσφέρει ολοκληρωμένη γνώση, αλλά αποσπασματικές εφήμερες δεξιότητες, με βάση τις ανάγκες της καπιταλιστικής αγοράς.

Καμιά ανοχή απέναντι στην πολιτική που τσακίζει τις ζωές μας και τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας! Καμμιά ανοχή στην πολιτική των διώξεων και την στοχοποίηση των εκπαιδευτικών που αγωνίζονται ενάντια στην κατηγοριοποίηση των σχολείων.

Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας! Οργανώνουμε την πάλη για ένα σχολείο που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες!

  • Να καλυφθούν άμεσα με μόνιμες προσλήψεις, όλα τα κενά σε γενικό- ειδικό εκπαιδευτικό και λοιπό προσωπικό (π.χ. καθαριότητα) στα σχολεία. Μονιμοποίηση των αναπληρωτών.
  • Δουλειά και ζωή με δικαιώματα. Αυξήσεις 20% στους μισθούς των εκπαιδευτικών. Επιστροφή 13ου και 14ου μισθού. Αφορολόγητο στα €12.000.
  • 15 μαθητές ανά τάξη. Να λειτουργήσουν από την πρώτη μέρα τα Ολοήμερα. Όχι στο νέο κύμα συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων. Να σταματήσουν τώρα οι συγχωνεύσεις.
  • Κάλυψη της στέγασης των εκπαιδευτικών με ευθύνη του κράτους για όσους αναγκάζονται να νοικιάσουν εκτός μόνιμης κατοικία, αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων υποδομών για τη στέγαση. Γενναία κρατική χρηματοδότηση ώστε οι δήμοι να μπορούν να υλοποιήσουν τη δυνατότητα παροχής δωρεάν σίτισης (π.χ. σε στρατιωτικές και φοιτητικές λέσχες) και στέγασης σε όλους τους εκπαιδευτικούς. 50% έκπτωση σε όλα τα ΜΜΜ. 300€ επίδομα στέγασης.
  • Γενναία κρατική χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων ώστε να καλύπτονται όλες οι ανάγκες των σχολείων. Διαγραφή χρεών σε ρεύμα και ΔΕΚΟ. Εξασφάλιση αφορολόγητου πετρελαίου και Φυσικού αερίου. Καμιά οικονομική επιβάρυνση των γονιών για τη λειτουργία των σχολείων.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα σχολικά είδη. Επιβολή πλαφόν στις τιμές.
  • Δωρεάν γεύμα και δεκατιανό σε όλα τα παιδιά. Εξασφάλιση της δωρεάν μεταφοράς των μαθητών στο σχολείο με ευθύνη των Περιφερειών από την πρώτη μέρα των μαθημάτων.
  • Σύγχρονα και ασφαλή σχολεία. Άμεσος ουσιαστικός και ενδελεχής προσεισμικός έλεγχος όλων των σχολικών κτηρίων. Επισκευή και συντήρηση των σχολείων αφού οι μαθητές κινδυνεύουν όχι μόνο από σεισμό στην ώρα λειτουργίας του σχολείου αλλά και καθημερινά, από τα κακοσυντηρημένα υλικά (σοβάδες, φωτιστικά υλικά, πόρτες, τζάμια κ.λπ.). Άμεση έκδοση πιστοποιητικών καταλληλότητας, πυρασφάλειας και έλεγχοι του ηλεκρομηχανολογικού εξοπλισμού.
  • Να καταργηθεί η ΕΒΕ και η Τράπεζα Θεμάτων.
  • Καμιά κατηγοριοποίηση σχολείων μέσω της αντιεκπαιδευτικής αξιολόγησης. Όχι στο σχολείο των ταξικών διαχωρισμών και των εφήμερων δεξιοτήτων. Κάτω τα χέρια από τους εκπαιδευτικούς. Να σταματήσουν οι διώξεις και τα πειθαρχικά.
  • Λεφτά για την Παιδεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία. Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στο πόλεμο.

Περισσότερα

Όλοι στο Μεγάλο Συλλαλητήριο των Σωματείων 7 Σεπτέμβρη στις 5.30μμ στην πλατεία ΧΑΝΘ

ΤΟ ΑΙΜΑ ΜΑΣ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥΣ Ο ΙΔΡΩΤΑΣ ΜΑΣ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ...

ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ: Αποχαιρετάμε την Αθηνά των αγώνων, την Αθηνά μας

Οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι, τεχνικοί, φωτορεπόρτερ, διοικητικοί που συσπειρωνόμαστε στο ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ αποχαιρετούμε...

Εκδήλωση για τα 44 χρόνια από τη δολοφονία της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου(ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 44 χρόνια από τη δολοφονία της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου,...