Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων: Χιλιάδες λαού στην εκδήλωση αλληλεγγύης των εργατικών σωματείων

Δημοσιεύτηκε στις

«Ο αγώνας των εργατών της ΛΑΡΚΟ ξεφεύγει από τα στενά όρια ενός εργοστασίου, μιας περιοχής, είναι όλων μας. Είμαστε ένα με τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ». Τα παραπάνω τόνισε ο Νίκος Έξαρχος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων και Βουλευτής του κόμματος, στην συγκλονιστική από μαζικότητα, Εκδήλωση Αλληλεγγύης των εργατικών σωματείων την Τρίτη το βράδυ στα Γιάννενα. Την εκδήλωση τίμησε ο Παναγιώτης Πολίτης, Πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα. 

Υπενθυμίζεται ότι η εκδήλωση αλληλεγγύης αποτελεί έναν θεσμό που αγκαλιάζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών της πόλης, τα έσοδα της οποίας διατίθενται στη λειτουργία των «Λαϊκών Μαθημάτων Αλληλεγγύης» όπου εκατοντάδες μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου συμμετέχουν δωρεάν σε φροντιστηριακά μαθήματα. Παράλληλα η εκδήλωση στηρίζει οικονομικά συνολικά τη δράση των σωματείων. Μάλιστα φέτος οι διοργανωτές επέλεξαν τμήμα των εσόδων να αποδοθεί στους εργάτες της ΛΑΡΚΟ για τη συνέχιση του ηρωικού τους αγώνα ενώ πρόβαλαν και βίντεο – αφιέρωμα στον πολύχρονο αγώνα τους.

Με τη συμμετοχή εκατοντάδων μελών εργατικών σωματείων, όλο τον Αύγουστο, ξεδιπλώνεται ένα πλατύ κάλεσμα στην εργατική τάξη που φέτος συμπυκνώθηκε στο σύνθημα της εκδήλωσης «Παίρνουμε θέση στη σωστή πλευρά της Ιστορίας! Με οργάνωση, αλληλεγγύη, στους αγώνες για το δίκιο μας». Στο χώρο της εκδήλωσης σε ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο δίνεται η δυνατότητα εγγραφή στα σωματεία και στα Λαϊκά Μαθήματα Αλληλεγγύης ενώ παράλληλα γίνεται ενημέρωση για το σύνολο της δραστηριότητας των συνδικαλιστικών οργανώσεων. 

Αυτή η γιορτή της εργατιάς, έχει αγκαλιαστεί από δεκάδες καλλιτέχνες που παρευρίσκονται κάθε χρόνο αφιλοκερδώς, ενώ έχει γίνει σημείο αναφοράς της ηπειρώτικης δημοτικής παράδοσης. Πρόσθετα, φέτος ξεχωριστή θέση στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα είχε το εργατικό λαϊκό τραγούδι ως ένα ελάχιστο αφιέρωμα στον συγκλονιστικό αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ. «Πάγωσ’ η τσιμινιέρα κι απ’ έξω από την πύλη εργάτες μαζεμένοι συζητάνε» τραγούδησαν χιλιάδες Γιαννιώτες κάθε ηλικίας αποτίνοντας φόρο τιμής στους αγώνες της τάξης τους. 

Ο Ν. Έξαρχος στην κεντρική ομιλία της εκδήλωσης τόνισε: «το δικό μας δρόμο τον φωτίζει ακόμη περισσότερο ο μεγάλος και εμβληματικός αγώνας των εργατών της ΛΑΡΚΟ. Εργάτες φτιαγμένοι από ατσάλι, απέναντι σε θεούς και δαίμονες, με την αλληλεγγύη όλης της εργατιάς της χώρας, με έναν τιτάνιο αγώνα να μείνουν στη δουλειά και στα σπίτια τους, συνεχίζουν μέσα στη μουτζούρα, στην κάπνα και την αντάρα τον μεταλλίων να ονειρεύονται». Παράλληλα ανέδειξε τη μεγάλη παρακαταθήκη του αγώνα τους, στήριγμα στον αγώνα κάθε ομάδας εργαζομένων. «Δείξανε σε όλους ποιοι είναι οι υπεύθυνοι που τέτοια εργοστάσια με τεράστιες δυνατότητες, που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στον ελληνικό λαό, για χατίρι των συμφερόντων των λίγων και με την κατεύθυνση κυβέρνησης και ΕΕ κλείνουν και πετιούνται εργάτες στο δρόμο» σημείωσε. 

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του υπογράμμισε ότι ενώ ζούμε στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, η καπιταλιστική ανάπτυξη μετατρέπει τα οφέλη της επιστήμης σε κρίκους της αλυσίδας της εκμετάλλευσης των εργατών από το κεφάλαιο. «Εμείς δουλεύουμε, εμείς παράγουμε τον πλούτο και τον αρπάζουν τα παράσιτα» σημείωσε για να αναφέρει ότι οι πρωτοβουλίες του εργατικού κέντρου και των σωματείων όπως η μεγάλη παιδική γιορτή στο Άλσος, τα λαϊκά μπάνια, οι διεκδικήσεις για το νερό και όλες οι άλλες κινητοποιήσεις που αγκαλιάστηκαν από χιλιάδες λαού στην πόλη, στέλνουν μήνυμα ότι οι λαϊκές οικογένειες δεν πρόκειται να σκύψουν το κεφάλι και να συμβιβαστούν με τα ελάχιστα. 

Υπενθύμισε τον μεγάλο αγώνα των εργαζομένων στην market in, που τις προηγούμενες εβδομάδες έλαβαν την τελευταία δόση από τα δεδουλευμένα τους, ενώ χαιρέτησε τον αγώνα των εργατών στα εργοστάσια εμφιάλωσης στο «Ζαγόρι» για την υπογραφή ΣΣΕ, υπογραμμίζοντας ότι από αυτή την πάλη θα βγούνε νικητές. 

Στη συνέχεια ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να δυναμώσουν τον αγώνα αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό για ελεύθερη πατρίδα τονίζοντας τους μεγάλους κινδύνους από την εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά μέτωπα στη μέση ανατολή και την Ουκρανία. Τέλος επεσήμανε ότι η δύναμη των εργατών βρίσκεται στην οργάνωση στα σωματεία και με όπλο την αλληλεγγύη μπορούν να αποκρούσουν την ολομέτωπη επίθεση της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων τους, αποσπώντας κατακτήσεις, ανοίγοντας το δρόμο να γίνουν νοικοκύρηδες στον τόπο τους. 

Με έναν συγκλονιστικό χαιρετισμό ο Π. Πολίτης μετέφερε τα βιώματα και τις διεκδικήσεις των εργατών της ΛΑΡΚΟ. Σημείωσε χαρακτηριστικά : «Εκ μέρους όλων των εργατών και των οικογενειών της ΛΑΡΚΟ ευχαριστούμε όλους εσάς που πραγματικά 4,5 χρόνια είστε η δύναμη που μπορέσαμε να σταθούμε όρθιοι και θα συνεχίσουμε, να μπορούμε να συγκρουόμαστε με στρατηγικές επιλογές μεγάλων συμφερόντων, με αποφάσεις της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων. Για να ξανακαπνίσει η τσιμινιέρα της ΛΑΡΚΟ και να δώσει το προϊόν που τόσο ανάγκη έχει ο λαός της χώρας μας, σε μία ανάπτυξη που νοικοκύρηδες θα είμαστε όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας μας.  Θέλω να μεταφέρω από καρδιάς τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς στην εργατική τάξη εδώ στα Γιάννενα, σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, στους μικρούς αγρότες, σε όλα τα φτωχά λαϊκά στρώματα». 

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε προσωπικές του εμπειρίες που συνάμα είναι και εμπειρίες των εργατών της ΛΑΡΚΟ και όλης της εργατιάς της χώρας. «Είναι βαρύ το συναίσθημα να έχεις νεκρούς συναδέλφους που ήσουνα συμμαθητής και να ξαναμπείς μέσα στην εργασία για να πάρεις παραγωγή, για να δουλέψει το γρανάζι, για να ζήσεις εσύ την οικογένεια, αλλά και η παραγωγή να μη σταματήσει, να εργαστούν χιλιάδες οικογένειες. Είναι βαρύ το συναίσθημα να έχεις κάνει θυσίες από τη μέρα που γεννήθηκες, να μην έχεις κοιμηθεί χωρίς τη βουή του εργοστασίου και να έρχεται η ώρα να σου λένε ότι αυτή η βοή παύει, απολύεσαι, φεύγεις από τον τόπο που μεγάλωσες, που γεννήθηκες». 

«Τέσσερις γενιές εργαζόμενοι, οι παππούδες μας, οι πατεράδες μας, εμείς, σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και τα παιδιά μας. Είναι βαρύ το συναίσθημα να κάνεις απολογισμό, και να μετράς περισσότερες Αναστάσεις που έχεις κάνει με τους συναδέλφους στη βάρδια, στην παραγωγή, παρά με τη φαμίλια σου και να σου λένε απολύεσαι, την κλείνουμε. Όσο βαρύ όμως και να ναι αυτό το συναίσθημα, η ταξική πάλη συνεχίζεται, συνεχίζεται προσαρμόζοντας το πλαίσιο πάλης για την επιβίωση των οικογενειών των απολυμένων, που είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Προσαρμόζεται στο να μην μαραζώσουν τα δεκάδες χωριά γύρω από τη ΛΑΡΚΟ σε έξι νομού σε όλη τη χώρα, γιατί το μόνο εισόδημα ήταν η ΛΑΡΚΟ και οι εργασίες που μπορεί να έχουμε είναι εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά. Το προσαρμόζουμε και με ψηλά το κεφάλι συνεχίζουμε. Συνεχίζουμε ξέροντας ότι έχουμε εσάς δίπλα μας, αν πριν 4,5 χρόνια με ρωτάγατε εάν πίστευα μέσα μου ότι μπορώ να ενωθώ με όλους τους συναδέλφους μου, ότι μπορούμε να γίνουμε μια γροθιά να υψώσουμε το κεφάλι, να απευθυνθούμε σε όλη την εργατική τάξη που δεν τη γνωρίζουμε προσωπικά και να εκφραστεί αυτή η τεράστια αλληλεγγύη, και ότι θα συγκρουστούμε με αποφάσεις και θα βγαίναμε νικητές σε πολλές περιπτώσεις, τότε την αμαρτία μου τι λέω, δεν την πίστευα. Πριν 4,5 χρόνια μπήκε το δίλημμα: πάμε  σε μια σύγκρουση που είναι άνιση ή το μαζεύουμε και φεύγουμε; Χωρίς δεύτερη σκέψη επιλέξαμε το πρώτο. Και είμαστε περήφανοι που μας στηρίξατε, δώσαμε τη σύγκρουση και θα συνεχίσουμε να τη δίνουμε».

 

Περισσότερα

ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ : Η θέση των σωματείων μας στη συνεδρίαση της ΕΕ της ΠΝΣΟ

Την Τετάρτη 28 Αυγούστου συνεδρίασε η Ε.Ε της ΠΝΟ, με θέμα την ανανέωση των ΣΣΕ για...

ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ: Παρέμβαση των σωματείων στη ΔΝΕΡ για ανασφάλιστους ναυτεργάτες στο Ε/Γ-Ο/Γ ΣΑΟΝΗΣΟΣ

Την Τρίτη 27 Αυγούστου πραγματοποιήσαμε παρέμβαση, στη Διεύθυνση Ναυτικής Εργασίας (ΔΝΕΡ) του  ΥΝΑΝΠ, ο Προέδρος της...

Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος: Οι συνέπειες του «τουριστικού θαύματος» της Σαντορίνης για τους κατοίκους του νησιού

Η Σαντορίνη αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο με εκατομμύρια...