Εργατικό Κέντρο Σάμου: Συνεχίζουμε ακόμη πιο μαζικά και αποφασιστικά τον αγώνα για την υγεία του λαού μας (φώτο)

Δημοσιεύτηκε στις

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου χαιρετίζει τους πολλούς εκατοντάδες Σαμιώτες και Σαμιώτισσες που ανταποκρινόμενοι στην πρωτοβουλία του, μαζί με τη στήριξη πολλών σωματείων, συλλόγων, φορέων του νησιού μας, πραγματοποίησαν μια από τις πιο μεγάλες κινητοποιήσεις στο νησί μας τα τελευταία χρόνια. Ένωσαν τις φωνές τους απαιτώντας εδώ και τώρα λύσεις στην απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί στις δομές Υγείας, στάθηκαν στο πλευρό των μαχόμενων υγειονομικών και του Σωματείου τους, του Συλλόγου Εργαζομένων στο Γ.Νοσοκομείο Σάμου.

Χαιρετίζουμε όσους συμμετείχαν, αντιλαμβανόμενοι ότι δεν αρκεί η αγανάκτηση, το σιχτίρισμα και οι ευχές «να μην μας τύχει κακό». Τον κόσμο που βγήκε στο δρόμο, που μπήκε στον αγώνα, που οργανωμένα παλεύει και απαιτεί αναβάθμιση όλων των δομών υγείας τώρα!

Με τη συγκέντρωση αυτή ο Σαμιώτικος λαός έστειλε μήνυμα αγωνίας και διεκδίκησης. Βροντοφώναξε Φτάνει πια η κοροϊδία και η εκμετάλλευση! Ως εδώ με την υποβάθμιση της Υγείας!. Δήλωσε με αποφασιστικότητα ότι θα συνεχίσει τη μάχη για δημόσια και δωρεάν υγεία, ότι θέλει να ζήσει με ασφάλεια στον τόπο του.

Αυτό το μήνυμα μετέφερε προς κάθε κατεύθυνση η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σάμου Βάσω Βρυνιώτη με την ομιλία της, αναφέροντας ότι δεν ανεχόμαστε άλλο να έχουμε τόσο σοβαρές ελλείψεις στο νοσοκομείο σε γιατρούς και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, στα Κέντρα Υγείας στα Αγροτικά και Περιφερειακά Ιατρεία του νησιού. Να κινδυνεύει να κλείσει η ΜΕΘ και η Παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου. Τα ραντεβού να είναι μετά από μήνες σε πολλές περιπτώσεις εξετάσεων, να πρέπει να βάλει κανείς βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πάει σε ιδιώτη, στην Αθήνα ή σε κάποιο άλλο νησί. Να μην έχουμε γιατρούς εργασίας και επιθεώρηση εργασίας για την υγιεινή και την ασφάλεια. Δεν ανεχόμαστε να μας κοροϊδεύουν οι εκάστοτε υπουργοί και κυβερνητικοί, ότι όλα είναι καλά.

Τόνισε ότι, τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις καθώς και όσοι αιρετοί και κομματικοί παράγοντες στηρίζουν ή κάνουν τα στραβά μάτια στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, έχουν σοβαρή ευθύνη για αυτή την απαράδεκτη κατάσταση στην Υγεία.

Οι εργαζόμενοι, ειδικά τώρα που είναι σεζόν και λιώνουν τα κορμιά τους στα ξενοδοχεία, στις οικοδομές, στα εμπορικά και στα επισιτιστικά, οι νέοι που πληρώνονται τρεις και εξήντα, ο λαός μας που λέει “μη μου τύχει” καταλαβαίνουν ότι η υγεία πρέπει να είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, ότι η ανθρώπινη ζωή δεν μπορεί να έχει τιμοκατάλογο.Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό, που πρέπει να προσφέρεται σε όλους ισότιμα. “Αγαθό” και “επιχειρηματικότητα” δεν μπορούν να συνυπάρχουν.

Ο αγώνας μας είναι δίκαιος και η μαζικότητα και η οργανωμένη δράση μας μπορεί να φέρει αποτελέσματα, να ανακόψει νέα μέτρα εις βάρος της υγείας μας.

Στη μεγάλη συγκέντρωση το λόγο πήραν επίσης ο Σταμάτης Φιλιππής, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Γ. Νοσοκομείου Σάμου,ο Στράτος Καπώλης, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Σάμου, ο Ανδρέας Ευστρατουδάκης, πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών, η Μαρία Μαρούκη-Χατζηγεωργίου, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Υποστηρικτών Καρκινοπαθών «ΕυΠο». Ενώ επίσης χαιρέτισαν ο Γιάννης Καλτάκης, εκ μέρους της αντιπεριφέρειας, ο Πάρης Παπαγεωργίου, δήμαρχος του Δήμου Ανατολικής Σάμου και ο Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους, δήμαρχος του Δήμου Δυτικής Σάμου.

Το συγκεντρωμένο πλήθος κατέκλεισε την παραλιακή όπου έκανε πορεία προς το λιμάνι και διαμήνυσε ότι ο αγώνας δεν θα σταματήσει εδώ, θα συνεχιστεί για Υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν για όλους, με πλήρη στελέχωση του νοσοκομείο, όλων των δημόσιων δομών και του ΕΚΑΒ, με γενναία κρατική χρηματοδότηση. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός σύγχρονος που να καλύπτει τις ανάγκες μας.

Το Εργατικό Κέντρο καλεί στις 16 Σεπτέμβρη σε σύσκεψη σωματεία, συλλόγους και φορείς για την οργάνωση της κλιμάκωσης του αγώνα μας, ενώ αν και όταν έρθει ο υπουργός υγείας στο νησί σε αγωνιστική κινητοποίηση.

 

Ομιλία Εργατικού Κέντρου Σάμου στη συγκέντρωση για την Υγεία

Συναδέλφισσες και συναδέλφοι, Συμπατριώτες και συμπατριώτισες,

 Σήμερα από αυτήν εδώ τη συγκέντρωση, στέλνουμε ένα αποφασιστικό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, λέγοντας: Φτάνει πια! Ως εδώ με την υποβάθμιση της Υγείας!

Είμαστε εδώ γιατί θέλουμε να ζούμε με ασφάλεια στον τόπο μας!

Το Εργατικό Κέντρο ακόμη μια φορά οργανώνει τον αγώνα δίνοντας όλες τους τις δυνάμεις για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους. Μπαίνει μπροστά στο πλευρό των υγειονομικών που δεν δέχονται να γίνουν έμποροι της Υγείας και να έχουν ασθενείς-πελάτες. Στέκεται στο πλευρό των ασθενών, όλου του λαού των νησιών μας που δεν αντέχει να πληρώνει άλλο για υπηρεσίες Υγείας που δικαιούται.

Όλα δείχνουν ότι η πρωτοβουλία που πήραμε και αυτή τη φορά ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στις διαθέσεις των υγειονομικών και του λαού.

Έρχεται ως συνέχεια των επίσης μεγάλων κινητοποιήσεων του Νοέμβρη και του Παναγαιακού συντονισμού που είχαμε με σχεδόν 200 σωματεία, συλλόγους, φορείς, και μιας σειράς κινητοποιήσεων στα νησιά και στην Αθήνα.

 Από το βήμα αυτό εκ μέρους του ΕΚΣ χαιρετίζουμε όλους τους σαμιώτες και ικαριώτες που βρίσκονται στο πόδι. Που δεν μάσησαν από την ηττοπάθεια που συνειδητά διασπείρεται από συγκεκριμένους κύκλους και μέσα, ότι ο κόσμος δεν αγωνίζεται, ότι κυρίως δεν γίνεται τίποτα όσο και αν παλεύουμε. Η συγκέντρωση μας και η ίδια η ζωή τους διαψεύδει!

Ο λαός μας έχει πείρα και μπορεί να βγάλει συμπεράσματα. Είναι σημαντικό που πλήθος κόσμου είναι εδώ σήμερα γνωρίζοντας ποιος είναι αυτός που στέκεται στο πλάι του, που οργανώνει τον αγώνα για τη ζωή, για την υγεία, για την παιδεία, για το μεροκάματο, για τη ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, με μοναδική σημαία και κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες. Τις λαϊκές ανάγκες που σήμερα λέμε ότι μπορούν να ικανοποιηθούν, αφού η επιστήμη και η τεχνολογία έχει αναπτυχθεί τόσο πολύ και ο πλούτος που παράγουμε από τη δουλειά μας είναι τόσο μεγάλος αλλά πάει στα χέρια των λίγων.

 Η σημερινή συγκέντρωση είναι μια σημαντική στιγμή για το εργατικό και λαϊκό κίνημα της Σάμου γιατί σήμερα εδώ διαφορετικοί άνθρωποι από διάφορα σωματεία, συλλόγους και χώρους ενώνουμε τη φωνή μας και διεκδικούμε Υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν για όλους…

Λέμε ότι δε θέλουμε να χάνουμε συμπολίτες μας επειδή δεν είχαμε γιατρό, δεν είχαμε ασθενοφόρο, επειδή δεν μπορέσαμε έγκαιρα να κάνουμε προληπτικές εξετάσεις.

 Χαιρετίζουμε όσους σήμερα είναι εδώ καταλαβαίνοντας ότι δεν αρκεί η αγανάκτηση, το σιχτίρισμα και οι ευχές «να μην μας τύχει κακό». Χαιρετίζουμε τον κόσμο που βγήκε στο δρόμο, που μπήκε στον αγώνα, που οργανωμένα παλεύει και απαιτεί αναβάθμιση όλων των δομών υγείας τώρα!

 Δεν ανεχόμαστε άλλο να έχουμε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, αγροτικά και περιφερειακά ιατρεία υποστελεχωμένα, χωρίς γιατρούς, με ελλείψεις σε ειδικότητες, χωρίς αναλώσιμα και κρίσιμα μηχανήματα, με κτήρια κατεστραμμένα, με διαλυμένο ή ανύπαρκτο ξενοδοχειακό εξοπλισμό, χωρίς επαρκή στελέχωση του ΕΚΑΒ. Τα ραντεβού στις δημόσιες δομές να είναι μετά από μήνες και αν πρέπει να πας σε ιδιώτη ή να πας Αθήνα να βάζεις βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Δεν ανεχόμαστε να μην έχουμε παιδιάτρους για τα παιδιά μας, να κινδυνεύει να κλείσει η ΜΕΘ.

Είναι απαράδεκτη και άκρως επικίνδυνη για την ζωή μας η ανυπαρξία γιατρών εργασίας σε μεγάλους χώρους δουλειάς, επιθεώρησης εργασίας για την υγεία και την ασφάλεια. Τα δεκάδες εργατικά «ατυχήματα» δεν είναι αποδεκτά ως «κανονικότητα».

Δεν μπορεί να θέλουμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας και να μην έχουμε παιδοψυχιάτρους και παιδοψυχολόγους, άτομα με ειδικές ανάγκες να μην έχουν ένα πλήρως στελεχωμένο ΚΕΦΙΑΠ με σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές.

 Δεν ανεχόμαστε να μας κοροϊδεύουν οι εκάστοτε υπουργοί και κυβερνητικοί, ότι όλα είναι καλά… Να μας χτυπάνε στην πλάτη να κάνουμε κουράγιο.

Συνάδελφοι για την κατάσταση στον τομέα της υγείας δεν φταίει η κακιά μας η μοίρα. Δεν ήρθε ουρανοκατέβατη αυτή η εγκατάλειψη, αυτή η επικίνδυνη κατάσταση που κοστίζει ανθρώπινες ζωές.

 Την τραγική αυτή κατάσταση τη δημιούργησαν με την πολιτική τους όσοι κυβέρνησαν. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, όσοι σήμερα το παίζουν αθώοι όπως η Ελληνική Λύση και η Νέα Αριστερά που όμως είχαν κυβερνητικές θέσεις, που ψήφισαν ακόμη και μνημόνια… όλοι έβαλαν το χέρι τους για την υποβάθμιση της υγείας του λαού, όποιο μείγμα πολιτικής και αν εφάρμοσαν.

Είναι η ίδια κυβέρνηση που την περίοδο της πανδημίας μας έλεγε ότι όταν τελειώσει θα διορθώσει την κατάσταση στην υγεία και τα ίδια κόμματα που μας κουνούσαν το χέρι και έλεγαν «θα λογαριαστούμε μετά»… και αυτό το μετά… τόσα χρόνια, ακόμη να έρθει γι αυτούς!

Δεν είναι ανίκανοι αυτοί που κατά καιρούς κυβερνούν. Είναι συνειδητή πολιτική επιλογή η υποβάθμιση της δημόσιας υγείας και η αλήθεια είναι ότι όποιοι κυβέρνησαν δεν σταμάτησαν να νομοθετούν τερατουργήματα. Έβαλαν χαράτσια σε φάρμακα, εξετάσεις, έκλεισαν νοσοκομεία και κλινικές, υποχρηματοδότησαν κάθε φορά και περισσότερο. Διαλύσαν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, συνέβαλαν στην εγκληματική υποστελέχωση, στην είσοδο εργολάβων και στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, στις Συμπράξεις Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα, στη μετατροπή νοσοκομείων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, στο γεγονός ότι φαντάροι και οδηγοί των Δήμων καλούνται να παίξουν και τον ρόλο του διασώστη και οδηγού ασθενοφόρου, έβαλαν απογευματινά ιατρεία μέχρι και χειρουργεία με πληρωμή…καθένας τους έκανε τον ασθενή-πελάτη ακόμη περισσότερο. Με ξετσιπωσιά λένε σε όλους εμάς ότι όποιος δεν έχει λεφτά ας περιμένει στις λίστες της ντροπής, με κίνδυνο την υγεία και τη ζωή του.

 Και αυτό γιατί η πολιτική τους…που κόμματα την ψηφίζουν και τη στηρίζουν, είναι πολιτική υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης. Πολιτική που βάζει στο ζύγι πόσο κοστίζει η ανθρώπινη ζωή και τι κέρδος έχει το κάθε τι για το ιδιωτικό μεγάλο κεφάλαιο.

 Τον τελευταίο καιρό έχουν βρει και άλλη καραμέλα και λένε…ότι εμείς εδώ είμαστε καλά και να μη μιλάμε διότι αυτά και χειρότερα συμβαίνουν στον τομέα της υγείας στην Ε.Ε., επιβεβαιώνοντας φυσικά αυτό που χρόνια λέμε εμείς…ότι η Ε.Ε. και οι οδηγίες της είναι εχθρός του λαού και των δικαιωμάτων του και στην Υγεία.

Και αυτό το λέμε γιατί και αυτή και οι προηγούμενες και οι προ-προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν ευαγγέλιο της Ε.Ε. που θεωρούν την Υγεία και το Φάρμακο “κόστος” που επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Την ίδια ώρα όμως καθόλου δεν τους εμποδίζει να δίνουν αμύθητα ποσά στις διαχρονικές προτεραιότητες όλων των κυβερνήσεων που είναι οι επιδοτήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους, οι ΝΑΤΟικές δαπάνες και εξοπλισμοί, οι φοροελαφρύνσεις στο μεγάλο κεφάλαιο. Λεφτά για φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα δίπλα στην Παλαιστίνη υπάρχουν αλλά για αυξήσεις στους εργαζόμενους, για τις ανάγκες των αγροτών, για τους αυτοαπασχολούμενους που είναι κατά βάση ανασφάλιστοι, για τη ΛΑΡΚΟ που την κλείνουν, για αποζημιώσεις, για ανεγέρσεις νέων σχολειών, για τι ανάγκες του λαού δηλαδή…εννοείται ότι δεν υπάρχουν.

 Γι’ αυτό λέμε ότι τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις καθώς και όσοι αιρετοί και κομματικοί παράγοντες στηρίζουν ή κάνουν τα στραβά μάτια στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, έχουν σοβαρή ευθύνη για αυτή την απαράδεκτη κατάσταση στην Υγεία.

 Οι εργαζόμενοι, ειδικά τώρα που είναι σεζόν και λιώνουν τα κορμιά τους στα ξενοδοχεία, στις οικοδομές, στα εμπορικά και στα επισιτιστικά, οι νέοι που πληρώνονται τρεις και εξήντα, ο λαός μας που λέει «μη μου τύχει» καταλαβαίνουν ότι η υγεία πρέπει να είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, ότι η ανθρώπινη ζωή δεν μπορεί να έχει τιμοκατάλογο.

Καταλαβαίνουν και έχουν χιλιοφωνάξει το σύνθημα «αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές και εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές», αφού κατανοούν ότι η πολιτική στήριξης των κερδών είναι απέναντι από την προστασία της υγεία του λαού μας.

 Συμπατριώτες και συμπατριώτισες,

Ο αγώνας μας δεν σταματά εδώ. Θέλει επιμονή, οργάνωση και διάρκεια. Εμείς είμαστε εδώ να συνεχίσουμε την πάλη για:

  • Υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν για όλους, με πλήρη στελέχωση όλων των δημόσιων δομών και του ΕΚΑΒ, με γενναία κρατική χρηματοδότηση.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με ειδικότητες που λείπουν ή που δεν υπάρχουν καθόλου στο νοσοκομείο Σάμου. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

 Η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα. Είναι θεμελιώδες δικαίωμα που μας στερούνε. Είναι κοινωνικό αγαθό που πρέπει να προσφέρεται σε όλους ισότιμα και δωρεάν από το κράτος. «Αγαθό» και «επιχειρηματικότητα» δεν μπορούν να συνυπάρχουν.

Αυτόν τον αγώνα έχουμε να δώσουμε και η σημερινή συγκέντρωση στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας, ότι όταν πάρουμε ως λαός την υπόθεση στα χέρια μας, μπορούμε να επιβάλουμε τα δίκαια αιτήματά μας, απέναντι σε όλες τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις. Το έχουμε δει να γίνεται στην πράξη. Το δίκιο του αγώνα μας, η μαζικότητα και η οργανωμένη δράση μας μπορεί να φέρει αποτελέσματα, να ανακόψει νέα μέτρα εις βάρος της υγείας μας.

 Το επόμενο διάστημα για την καλύτερη οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα, θα καλέσουμε σε σύσκεψη όλα τα σωματεία, τους συλλόγους, τους φορείς του νησιού μας για να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματά μας.

 Επίσης λέμε στον απαράδεκτο υπουργό της κυβέρνησης Αδώνη Γεωργιάδη, που είναι παλιός μας γνώριμος, αφού το θράσος του το γνωρίζουμε εμείς οι νησιώτες όταν μας έλεγε να πάμε κολυμπώντας αν δεν μας αρέσουν τα σαπάκια που μας έβαζαν για πλοία…ότι αν έρθει θα τον υποδεχτούμε αγωνιστικά! Είμαστε εδώ και τον περιμένουμε! Γιατί το θράσος και η κοροϊδία έχει και τα όριά του.

 Συνάδελφοι, ο αγώνας μας για να στελεχωθούν οι δομές δημόσιας υγεία στα νησιά μας και να μπορούμε με αξιοπρέπεια να ζούμε στον τόπο μας απολαμβάνοντας το 2024 όλες τις κατακτήσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας είναι καθήκον όλων μας.

Τίποτα δε σταματάει εδώ, συνεχίζουμε το δίκαιο αγώνα μας!

Καλή δύναμη σε όλους με αισιοδοξία!

Περισσότερα

ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ : Η θέση των σωματείων μας στη συνεδρίαση της ΕΕ της ΠΝΣΟ

Την Τετάρτη 28 Αυγούστου συνεδρίασε η Ε.Ε της ΠΝΟ, με θέμα την ανανέωση των ΣΣΕ για...

Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων: Χιλιάδες λαού στην εκδήλωση αλληλεγγύης των εργατικών σωματείων

«Ο αγώνας των εργατών της ΛΑΡΚΟ ξεφεύγει από τα στενά όρια ενός εργοστασίου, μιας...

ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ: Παρέμβαση των σωματείων στη ΔΝΕΡ για ανασφάλιστους ναυτεργάτες στο Ε/Γ-Ο/Γ ΣΑΟΝΗΣΟΣ

Την Τρίτη 27 Αυγούστου πραγματοποιήσαμε παρέμβαση, στη Διεύθυνση Ναυτικής Εργασίας (ΔΝΕΡ) του  ΥΝΑΝΠ, ο Προέδρος της...