Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία- Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου: Ανακοίνωση για τον θάνατο εργαζόμενου

Δημοσιεύτηκε στις

Η ΔΑΣ Τουρισμού – Επισιτισμού Ρόδου καταγγέλλει το νέο θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα-έγκλημα, που συνέβη την Τρίτη, 20 Αυγούστου 2024, σε γνωστό πολυτελές πεντάστερο ξενοδοχείο.

Ο θάνατος του συναδέλφου μας προστίθεται στον μακρύ και τραγικό απολογισμό από την αρχή του χρόνου – 31 νεκρούς εργάτες και 60 σοβαρά τραυματίες – με τελευταίο τον καταγεγραμμένο θάνατο του 66χρονου στην περιοχή του Προφήτη Ηλία στις αρχές του μήνα.

Ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν φταίει ούτε η κακιά στιγμή ούτε η μοίρα μας.

Από τη μία, τα εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα είναι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της εργασίας και της εξαντλητικής δουλειάς μέχρι το θάνατο, που επιβάλλει η εκάστοτε εργοδοσία στους εργαζομένους με μοναδικό στόχο την αύξηση των κερδών των μεγαλοξενοδόχων και μεγαλοεπιχειρηματιών της περιοχής μας.

Από την άλλη, αναδεικνύεται ξανά η φονική πορεία που έχουν χαράξει όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, με τις σοβαρές ελλείψεις στα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, την υποστελέχωση των Τεχνικών και Κοινωνικών Επιθεωρήσεων Εργασίας.

Έτσι, χτίζουν στις πλάτες μας το “τουριστικό θαύμα” εργοδοσία και κράτος

Ενώ αυτοί κάθε χρόνο σπάνε τα ρεκόρ κερδοφορίας της προηγούμενης σεζόν, εμείς δανειζόμαστε από φίλους και γνωστούς για να πληρώσουμε το ρεύμα και να πάρουμε τα απαραίτητα από το σουπερμάρκετ.

Γι’ αυτό απαιτούμε:

  • Να πραγματοποιηθεί άμεσα ενδελεχής έλεγχος και να διαλευκανθεί κάθε πλευρά του εργατικού αυτού δυστυχήματος. Να διαλευκανθεί άμεσα η αιτία που οδήγησε στο θάνατο τον συνάδελφό μας.
  • Να στελεχωθεί η Επιθεώρηση Εργασίας Ρόδου με μόνιμο προσωπικό, και επιτέλους να δημιουργηθεί το τμήμα Τεχνικών Ελέγχων που έχει εξαγγελθεί πολλές φορές, χωρίς όμως ποτέ να πραγματοποιηθεί, και να ενταθούν οι έλεγχοι σε κάθε χώρο δουλειάς.
  • Να γίνονται συστηματικοί έλεγχοι για τον επαγγελματικό κίνδυνο των εργαζομένων.

Καλούμε τους εργαζόμενους του κλάδου να συμμετέχουν ενεργά στα σωματεία τους, ώστε να μη βρεθεί κανένας μόνος του απέναντι στην τρομοκρατία της εργοδοσίας που οδηγεί σε τέτοιες καταστάσεις.

Η ΔΑΣ Τουρισμού – Επισιτισμού εκφράζει τη βαθιά της οδύνη για τον άδικο χαμό του συναδέλφου μας και στέλνει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του.

Περισσότερα

Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ: Δεν παζαρεύουμε τις ζωές μας για να φουσκώνουν οι τσέπες των εργοδοτών

Το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ καταγγέλλει για ακόμη μια φορά την έλλειψη μέτρων ασφαλείας και υγιεινής...

Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Θριασίου: Επιτακτική ανάγκη για ουσιαστικά μέτρα προστασίας εργαζομένων και κατοίκων της περιοχής

Η πρόσφατη πυρκαγιά σε εργοστάσιο χημικών στον Ασπρόπυργο επιβεβαίωσε, για άλλη μια φορά, ότι...

Εργατικό Κέντρο Σάμου: Κινητοποιήσεις για την Υγεία σε Σάμο και Ικαρία την Τετάρτη 28 Αυγούστου

ΌΛΟΙ και ΟΛΕΣστις ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ για την Υγεία την ΤΕΤΑΡΤΗ 28ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΑΜΟΣ: 7:30 μ.μ., πλατεία Πυθαγόρα, Βαθύ ΙΚΑΡΙΑ:...