Σύλλογος Επιθεωρητών Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία και Υπαλλ. Επιθεώρησης Εργασίας: Ανακοίνωση για τα περιστατικά βίας

Δημοσιεύτηκε στις

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Μετά τα συνεχιζόμενα περιστατικά βίας, σωματικών και λεκτικών επιθέσεων, καθώς και την ενορχήστρωση ανυπόστατων κατηγοριών για δωροληψία και άλλα αδικήματα, εναντίον Επιθεωρητών Εργασίας, από πλευράς ελεγχόμενων εργοδοτών, με σκοπό να αποφύγουν την επιβολή κυρώσεων για διαπιστωμένες παραβάσεις, ήρθε να προστεθεί στη λίστα, ένα ακόμη απαράδεκτο και κατακριτέο περιστατικό βιαιοπραγίας που έλαβε χώρα κατά την διάρκεια του ελέγχου, σε βάρος δύο Επιθεωρητριών Εργασιακών Σχέσεων του ΤΕΕΣ Φθιώτιδας.

Ο Σύλλογός μας καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό και απερίφραστο τρόπο την αναίτια επίθεση που δέχθηκε, το κλιμάκιο των Επιθεωρητριών, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Εκφράζει την συμπαράστασή του και την στήριξή του στις συναδέλφους και διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι οι πρακτικές εκφοβισμού και η δημιουργία κλίματος τρομοκρατίας στους Επιθεωρητές Εργασίας, με στόχο την παρεμπόδιση του ελέγχου, δεν θα περάσει.

Οι Επιθεωρητές Εργασίας με ευσυνειδησία, αυταπάρνηση και ζήλο εκτελούν τα καθήκοντα τους όλα αυτά τα χρόνια κάτω από αντίξοες συνθήκες παρά τα χρονίζοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όπως μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, μέσα, εξοπλισμό και υποδομές.

Καλούμε την Πολιτεία να προχωρήσει στην αυστηροποίηση των Διοικητικών και Ποινικών Κυρώσεων σε περίπτωση που παρεμποδίζεται η διενέργεια ελέγχου από Επιθεωρητές Εργασίας, με χρησιμοποίηση βίας ή απειλής.

Ζητάμε να αναλαμβάνει η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας τις πάσης φύσεως δαπάνες νοσηλείας και αποθεραπείας, στην περίπτωση που οι Επιθεωρητές Εργασίας υποστούν σωματική κάκωση ή βλάβη υγείας, λόγω επίθεσης σε βάρος τους, κατά τη διάρκεια και εξαιτίας της εκτέλεσης των υπηρεσιακών τους καθηκόντων.

  • ΖΗΤΑΜΕ
    Να εκδοθεί η προβλεπόμενη ΚΥΑ για την χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Παρά το γεγονός ότι οι υπ’ αρ. 377/7.10.2021 και 391/13.5.2022 Γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής Μεταρρύθμισης Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας που συστάθηκαν δυνάμει του άρθρου 396 του Ν. 4512/2018, περιλαμβάνουν και τους Επιθεωρητές Εργασίας, η διοίκηση της Ανεξάρτητης Αρχής αδιαφορεί και δεν έχει κάνει καμία ουσιαστική ενέργεια και επαφή με τα συναρμόδια υπουργεία προς την κατεύθυνση έκδοσης της προβλεπόμενης ΚΥΑ, η οποία έχει αναδρομική ισχύ από 01-01-2023. Εν ολίγοις πέρα από τους πλείστους κινδύνους που εκτιθέμεθα για την ασφάλεια και την υγεία μας, (κίνδυνοι έναντι πτώσης, ηλεκτρικοί κίνδυνοι, κίνδυνοι από κινούμενα μηχανικά στοιχεία των εξοπλισμών εργασίας, κίνδυνοι από έκθεση σε χημικούς, βιολογικούς, φυσικούς παράγοντες κ.λπ.), προστίθενται και οι κίνδυνοι που προέρχονται από την πιθανή άσκηση βίας κατά την εκτέλεση των καθηκόντων μας και απειλούν την σωματική μας ακεραιότητα, την ψυχική μας υγεία και τέλος ίσως και την ίδια μας την ζωή!
  • Την νομική υποστήριξη και νομική προστασία των Επιθεωρητών Εργασίας
  • Την άμεση ανάθεση καθηκόντων Γιατρού Εργασίας και Τεχνικού Ασφαλείας.

Περιμένουμε επιτέλους η Πολιτεία και η Διοίκηση της Ανεξάρτητης Αρχής να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και στο πλάι των Επιθεωρητών Εργασίας

Περισσότερα

Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων – Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου: Όχι στις “Λευκές Νύχτες” που μαυρίζουν τη ζωή μας. 

"Λευκή νύχτα" δούρειος ίππος της απελευθέρωσης του ωραρίου των καταστημάτων και καταστρατήγησης των δικαιωμάτων...

Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ζακύνθου: Κάλεσμα σε κινητοποίηση 10 Αυγούστου στις 11πμ στο Δημαρχείο

ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ                                                                                                     Ζάκυνθος 08/08/24 Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ζακύνθου θα συμμετάσχει στην...

Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας: Χαιρετίζει την μεγάλη νίκη των μεταλλωρύχων Χαλκιδικής για ΕΣΣΕ

Ένας ενωτικός αγώνας των εργαζομένων που διήρκησε πάνω από 4 μήνες με 16 μέρες...