Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων – Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου: Όχι στις “Λευκές Νύχτες” που μαυρίζουν τη ζωή μας. 

Δημοσιεύτηκε στις

“Λευκή νύχτα” δούρειος ίππος της απελευθέρωσης του ωραρίου των καταστημάτων και καταστρατήγησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Πάνω στα ήδη υπάρχοντα σπαστά ωράρια, υπερωρίες (όπου καταγράφονται), απελευθέρωση των Κυριακών και σπάνιες καλοκαιρινές άδειες(που δεν δίνονται ποτέ) προστίθεται και η “γιορτή” της Λευκής Νύχτας. Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο είναι τα πρώτα θύματα της “τουριστικής ανάπτυξης”. Οι εργαζόμενοι της Απλωταριάς αλλά και των παράλληλων δρόμων έχουν βγάλει κιρσούς από την ορθοστασία του καλοκαιριού που είναι όρθιοι 8:30πμ – 2:30μμ και 6:30μμ-9:30μμ. Ήδη στην καλύτερη των περιπτώσεων οι μανάδες βλέπουν τα παιδιά τους στις 10 το βράδυ. 

Δήμος και εμπορικός σύλλογος αποφάσισαν να διοργανώσουν Λευκή Νύχτα.

«Λευκή Νύχτα» όμως είναι μόνο για τις μεγάλες επιχειρήσεις, που επιδιώκουν την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου εργασίας των εργαζομένων και τη μεγιστοποίηση του τζίρου τους μέσα στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου, ενώ για τους εργαζόμενους είναι μαύρη νύχτα, καθώς θα πρέπει να δουλεύουμε μέχρι τις δώδεκα τα μεσάνυχτα, που σημαίνει εξάντληση των αντοχών μας, μιας και η επόμενη μέρα είναι εργάσιμη. 

Θα αμειφθούμε στην καλύτερη περίπτωση με βάση τα ψίχουλα του κατώτατου μισθού, που εξανεμίζονται κάτω από το βάρος της ακρίβειας σε είδη πρώτης ανάγκης ή με ρεπό που θα πάρουμε κάποτε… όπως προβλέπει ο Ν. Χατζηδάκη, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που οι συνάδελφοι δούλεψαν για την “ψυχή της μάνας τους”. 

Το σωματείο μας προειδοποιεί πως τέτοιες πρωτοβουλίες «δήθεν “για να κινηθεί η αγορά”, συνεχώς θα επεκτείνονται, οδηγώντας βήμα-βήμα στην ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος των μεγαλεμπόρων που ζητούν την πλήρη απελευθέρωση κάθε ωραρίου εργασίας των εργαζομένων και μάλιστα «σε 24ωρη βάση», προσθέτοντας πως αυτή η εξέλιξη θα οδηγήσει και τα μικρά καταστήματα σε αφανισμό, είτε λόγω της οικονομικής ασφυξίας από τον ανταγωνισμό, είτε λόγω των βιολογικών αντοχών των ιδιοκτητών τους που συνήθως δουλεύουν τις επιχειρήσεις μαζί με την οικογένειά τους.

Είναι τουλάχιστον κοροϊδία να δίνονται λεφτά, σχεδόν 5000€ από τον Δήμο, για να διοργανωθούν τέτοιες γιορτές-φιέστες, όταν οι εργαζόμενοι θα τις πληρώσουν διπλά μέσω των δημοτικών υγρά 5 τελών.

Η εμπειρία της περσινής διοργάνωσης έδειξε ότι τα μαγαζιά δούλεψαν για όσο κράτησε η Λευκή Νύχτα, ξεπατώνοντας τους συναδέλφους, ενώ τις επόμενες μέρες βαρούσαν μύγες. Αλήθεια, δεν θα ήταν προτιμότερη η ομαλή λειτουργία της αγοράς, μιας και ούτως ή άλλως η κίνηση αυτές τις μέρες είναι δεδομένη λόγω των εορταστικών ημερών; Επίσης, τι θα γίνει με τους συναδέλφους που θα πρέπει να ανοίξουν την επόμενη μέρα τα μαγαζιά στις 8:30πμ, ενώ δεν θα έχει παρέλθει το 11ωρο (που προβλέπεται από το νόμο) της ξεκούρασης από την επόμενη βάρδιά τους;

Το Σωματείο μας δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Καλούμε τις αρμόδιες αρχές να πραγματοποιήσουν τους απαιτούμενους ελέγχους το βράδυ της Παρασκευής και την επόμενη μέρα, έτσι ώστε να μην καταπατηθεί σε κανέναν εργαζόμενο το 11ωρο. Το Σωματείο μας θα αξιοποιήσει τη νομοθεσία, που κατοχυρώνει οποία τα δικαιώματα των συναδέλφων μας έχουν απομείνει. Ήδη πραγματοποιήσαμε σειρά επαφών με το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Χίου, Εμπορικό Σύλλογο Χίου, Δήμο Χίου και Επιμελητήριο Χίου και μέσω επιστολής μας, ξεκαθαρίζοντάς τους ότι δεν θα ανεχτούμε καμία παραβίαση των δικαιωμάτων μας. 

Από τους εργαζόμενους- καταναλωτές δεν λείπουν οι ώρες για να ψωνίσουν, αλλά τα χρήματα, μιας και έχουν δει το εισόδημά τους να μειώνεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια με τις συνεχόμενες αυξήσεις σε τρόφιμα, ρεύμα, νερό, βενζίνη και τους μισθούς τους να μένουν στα επίπεδα του 2012. 

Γιορτή για εμάς τους εργαζόμενους είναι να έχουμε ελεύθερο χρόνο για να δούμε τα παιδιά μας, να μπορούμε να τα καληνυχτίσουμε και όχι να τα δούμε 2 μέρες μετά .

Διεκδικούμε: 

Συλλογική σύμβαση εργασίας στο εμπόριο.

Επαναφορά και νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.

Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης, των σπαστών ωραρίων, των απλήρωτων υπερωριών, της διευθέτησης του χρόνου εργασίας.

Αυστηρό καθορισμό πόστων και αρμοδιοτήτων ανά ειδικότητα.

Μηνιαίο πρόγραμμα εργασίας με κυλιόμενα ρεπό και σταθερές εβδομαδιαίες βάρδιες.

Όχι στις “Λευκές Νύχτες” που μαυρίζουν τη ζωή μας. 

 

Περισσότερα

Σύλλογος Επιθεωρητών Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία και Υπαλλ. Επιθεώρησης Εργασίας: Ανακοίνωση για τα περιστατικά βίας

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, Μετά τα συνεχιζόμενα περιστατικά βίας, σωματικών και λεκτικών επιθέσεων, καθώς και την ενορχήστρωση...

Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ζακύνθου: Κάλεσμα σε κινητοποίηση 10 Αυγούστου στις 11πμ στο Δημαρχείο

ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ                                                                                                     Ζάκυνθος 08/08/24 Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ζακύνθου θα συμμετάσχει στην...

Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας: Χαιρετίζει την μεγάλη νίκη των μεταλλωρύχων Χαλκιδικής για ΕΣΣΕ

Ένας ενωτικός αγώνας των εργαζομένων που διήρκησε πάνω από 4 μήνες με 16 μέρες...