ΕΣΚ – ΕΥΔΑΠ: Κάλεσμα εργαζομένων σε επαγρύπνηση. Τα σχέδια τους για πλήρη ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων δεν θα περάσουν

Δημοσιεύτηκε στις

Ένοχη σιωπή!!

Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι

Ύστερα από την ανεπιτυχή προσπάθεια της εργοδοσίας να καταργήσει – τροποποιήσει τον κανονισμό προσωπικού την περίοδο υπογραφής της ΣΣΕ 2021-24 φαίνεται πως τώρα προετοιμάζεται να επαναφέρει το ζήτημα, με νέο σχέδιο Κανονισμού Προσωπικού ,  επιδιώκοντας την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στην ΕΥΔΑΠ Θυμίζουμε ότι στο παρελθόν, η πρώτη απόπειρα για τέτοιες αντιδραστικές αλλαγές μέσω του Κανονισμού προσωπικού απετράπη από τις δυνάμεις της ΕΣΚ-ΕΥΔΑΠ και των εκπροσώπων της στην Ομοσπονδία και το Σύλλογο Προσωπικού που ενημέρωσαν, κινητοποίησαν τους εργαζόμενους, αρνήθηκαν να δώσουν τη συναίνεσή τους και την ψήφο τους. 

Την ίδια στιγμή, η  στάση των  υπολοίπων δυνάμεων λειτούργησε ως δούρειος ίππος, διευκολύνοντας και ενισχύοντας τις προθέσεις της εργοδοσίας. 

Από τη μία είχαμε τη διάσπαση της ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ με τη δημιουργία “μαϊμού” Ομοσπονδίας από τις δυνάμεις των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΛΑΕ-ΜΕΡΑ-25, που στην ΕΥΔΑΠ εκφράζονται παρέα από τους ΣΥΜΜΑΧΙΑ-ΣΕΚΕΣ και μέλη της (ΝΔ) ΔΑΚΕ. Από την άλλη στην ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ  κυριαρχούσαν οι δυνάμεις της ΕΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ  (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) που φαίνονταν πως θα συμφωνούσαν με τη διοίκηση.

Η ΕΣΚ-ΕΥΔΑΠ καλεί τους εργαζόμενους σε εγρήγορση και επαγρύπνηση. Τα σχέδιά τους ισοδυναμούν με πλήρη ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων, καταργώντας στην ουσία τον κανονισμό Προσωπικού και τις ΣΣΕ. 

Με το νέο Κανονισμό η εργοδοσία  θέλει να δημιουργήσει:

  • νέα πολιτική μισθών- αποδοχών που δε θα εξαρτάται από τον κανονισμό και τις ΣΣΕ αλλά την “ισχύουσα μισθολογική πολιτική της εταιρείας”,
  • θα μπορεί να απολύει ελεύθερα και μάλιστα “με μονομερή καταγγελία από μέρους της εταιρείας” και “ανεξάρτητα από την πειθαρχική διαδικασία” όπως μόνο με αυτό τον τρόπο μπορεί να απολύσει σήμερα,
  • εισάγει όρο κινητικότητας προσωπικού όπου τόπος εργασίας θα είναι κάθε μέρος της Ελλάδας όπου τώρα ή στο μέλλον η εταιρεία θα αναπτύξει η ίδια ή θυγατρικές της εταιρείες δραστηριότητα, μετακινήσεις προσωπικού ακόμα και σε άλλες εταιρείες που θα συμπράττει μαζί τους η ΕΥΔΑΠ.
  • δημιουργεί προσωπική διαφορά μισθού στους μετατασσόμενους 
  • αλλάζει τον πειθαρχικό κώδικα εισάγοντας απαράδεκτες απαγορεύσεις και ερμηνείες για το τι αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα και βαρύτερες ποινές.
  • Καθιερώνει την παράκαμψη του κανονισμού δίνοντας τη δυνατότητα στην ΕΥΔΑΠ να προσλαμβάνει και να διορίζει στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα και όχι από το τακτικό προσωπικό.
  • Καταργεί προηγούμενες ΣΣΕ και τροποποιεί τους καταληκτικούς μισθούς φυσικά προς τα κάτω.

Ρωτάμε :

Τι λένε οι υπόλοιπες παρατάξεις (ΕΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ-ΣΥΜΜΑΧΙΑ-ΣΕΚΕΣ- ορφανά της ΔΑΚΕ) για την πρόθεση της διοίκησης και γιατί δεν έχουν ενημερώσει ακόμα τους εργαζόμενους;

Υπάρχει περίπτωση να το συζητάνε με τη διοίκηση και να μην το έχουν απορρίψει άμεσα καταγγέλλοντάς το την ίδια στιγμή στους εργαζόμενους;

Μπορεί να καμωθούν πως έχουν άγνοια τα μέλη της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ενώ έχουν εκπρόσωπο στο ΔΣ της ΕΥΔΑΠ;

Η ΕΣΚ-ΕΥΔΑΠ θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της ώστε να αποκαλύψει και να αποτρέψει κάθε προσπάθεια της εργοδοσίας να καταργήσει συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων. 

Στη νέα φάση  της ιδιωτικοποίησης του νερού και των υποδομών, διαμορφώνουν το έδαφος για την προσέλκυση των νέων επενδυτών και για την κερδοφορία των μετόχων. Αυτός είναι ο δικός τους δρόμος. Ο δικός μας δρόμος επιβάλει να προστατέψουμε τις κατακτήσεις και τα δικαιώματά μας. 

Λογαριάζουν λάθος αν πιστεύουν ότι τέτοιες αντιδραστικές αλλαγές μπορεί να περάσουν χωρίς να ανοίξει ρουθούνι.

Περισσότερα

Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ζακύνθου: Κάλεσμα σε κινητοποίηση 10 Αυγούστου στις 11πμ στο Δημαρχείο

ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ                                                                                                     Ζάκυνθος 08/08/24 Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ζακύνθου θα συμμετάσχει στην...

Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας: Χαιρετίζει την μεγάλη νίκη των μεταλλωρύχων Χαλκιδικής για ΕΣΣΕ

Ένας ενωτικός αγώνας των εργαζομένων που διήρκησε πάνω από 4 μήνες με 16 μέρες...

Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου: Για την περιοδεία του Υπουργού Υγείας

Ένας υπουργός  δήθεν σωτήρας Άλλος ένας υπουργός υγείας έρχεται να δώσει ασπιρίνη, στα οξυμένα προβλήματα...