Σωματείο Εργαζομένων Hellenic Quality Foods Εύβοιας: Για τις κινητοποιήσεις του Ιούλη

Δημοσιεύτηκε στις

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας συνεδρίασε την Κυριακή 4 Αυγούστου 2024 για να εκτιμήσει τις κινητοποιήσεις μας για την υπογραφή αυξήσεων σε μισθούς και δικαιώματα.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν και άλλοι συνάδελφοί μας όπως και ο πρόεδρος του Εργατικού
Κέντρου Εύβοιας, μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας μας και του κλαδικού συνδικάτου.

ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ στους συναδέλφους για τη μεγάλη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις, 4ωρες στάσεις εργασίας, 24ωρες και 48ωρες απεργίες, για περισσότερο από 3 εβδομάδες.

Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για να δούμε καλύτερες ημέρες!

Δώσαμε έναν μεγάλο αγώνα για να ζήσουμε καλύτερα, τον μεγαλύτερο ως σήμερα που έχει γίνει στην HQF-ΜΙΜΙΚΟΣ των επιχειρήσεων ΦΙΛΙΠΠΟΥ, μετά από χρόνια μισθολογικής στασιμότητας.

Η συλλογική συζήτηση στα Διοικητικά Συμβούλια, τις Γενικές Συνελεύσεις, η συμμετοχή όλο και περισσότερων συναδέλφων σε αυτές τις διαδικασίες ήταν ο καθοριστικός παράγοντας του αγώνα.

Είδαμε συναδέλφους που μας αντιμετώπιζαν διστακτικά πριν την κινητοποίηση να γινόμαστε μια γροθιά μαζί τους για να μπορέσουμε να πετύχουμε τους κοινούς μας στόχους.

Είδαμε και δείξαμε τη μεγάλη δύναμη που έχουμε όταν ενωμένοι διεκδικούμε καλύτερες ημέρες.

Η συμπόρευση μας με σωματεία στις επιχειρήσεις ΦΙΛΙΠΠΟΥ και στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις έδωσαν επιπλέον δυναμική στον αγώνα μας, η εμπειρία τους έγινε και δική μας. Πολλά πήραμε και από την σταθερή επαφή με το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας και την Ομοσπονδία μας ενώ ζήσαμε και τη στήριξη από 10δες σωματεία της περιοχής και του κλάδου μας με διάφορους τρόπους.

Τη μάχη αυτή τη δώσαμε όχι μόνο απέναντι στην HQF-ΜΙΜΙΚΟΣ επιχειρήσεων ΦΙΛΙΠΠΟΥ και τα παπαγαλάκια της αλλά και απέναντι και σε άλλους εργοδότες που αν και ανταγωνιστές έγιναν συνεργάτες ώστε να μπουν εμπόδια στον αγώνα μας.

Βγαίνουμε πιο δυνατοί, με μεγαλύτερη εμπειρία, γνώση, με περισσότερα μέλη στο σωματείο
μας, πιο ενωμένοι από ποτέ παρά τις συνεχείς προσπάθειες της εταιρείας να μας διασπάσει!
Συνεχίζουμε τον αγώνα μας με περισσότερα εφόδια, παρότι σε αυτήν τη φάση δεν καταφέραμε να υπογράψουμε συμφωνία με την εταιρεία.

Έχουμε και άλλα βήματα να κάνουμε στη συσπείρωση και οργάνωση στο Σωματείο!

Καλούμε τους συναδέλφους που δεν συμμετείχαν σε αυτήν την κινητοποίηση να πορευτούμε όλοι μαζί το επόμενο διάστημα γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να βγούμε κερδισμένοι.

Τους καλούμε να σκεφτούν τα επιχειρήματα της εταιρείας και να τα απαντήσουν με τη λογική .

Οι επιχειρήσεις ΦΙΛΙΠΠΟΥ είναι “σκληρός” εργοδότης όμως ισχύει το ότι “δεν δίνει τίποτα”;
Κανένας επιχειρηματίας δεν θέλει να δώσει τίποτα! Αυτοί που δίνουν αναγκάζονται από τους
αγώνες των εργαζομένων. Στον ΜΟΡΝΟ που υπογράφηκε συμφωνία με το σωματείο, εκεί δηλαδή ήθελε και έδωσε; Γιατί τότε δεν τα έδωσε εξαρχής και έγιναν κινητοποιήσεις για μήνες ώστε να υπογραφεί συμφωνία; Στην EMFI (ΕΒΓΑ) ήθελε και έδωσε; Γιατί τότε εδώ και χρόνια δεν έδινε;

Στον δικό μας εργασιακό χώρο, τα 4ήμερα ήθελε και τα σταμάτησε όταν φτιάξαμε το Σωματείο μας; Γιατί τότε γινόντουσαν για χρόνια και μάλιστα με την ίδια εβδομαδιαία  παραγωγή; Το ίδιο ισχύει και για άλλα που έχουμε πετύχει και δεν θα τα είχαμε αν δεν τα διεκδικούσαμε!

Υπήρχε κίνδυνος να κλείσει η εταιρεία από τις κινητοποιήσεις; Οι εργαζόμενοι είμαστε οι μόνοι που θέλουμε τις επιχειρήσεις ανοιχτές γιατί εκεί δουλεύουμε για να ζούμε. Τις επιχειρήσεις τις ανοίγουν και τις κλείνουν οι ιδιοκτήτες τους. Οι μισθοί μας αντιστοιχούν σε μικρό κομμάτι των εξόδων κάθε επιχείρησης. Οι αυξήσεις που διεκδικούμε σε μισθούς και δικαιώματα αντιστοιχούν σε ακόμα μικρότερο κομμάτι. Το σύνολο των αιτημάτων μας αν ικανοποιούνταν θα “επιβάρυνε” την τελική τιμή λιγότερο από 0,10€ το κιλό! Αυτά θα καθόριζαν την πορεία της εταιρείας;

Υπάρχουν τμήματα που δεν μπορεί να γίνει καμία κινητοποίηση; Ο κάθε συνάδελφος στο τμήμα που δουλεύει ξέρει καλύτερα από τους υπολοίπους τις ιδιαιτερότητες και τη σημασία του στην παραγωγική διαδικασία. Όλων μας η σκέψη ξεκινάει από τις δυσκολίες και αυτό γιατί εμείς είμαστε που “πονάμε” την παραγωγή. Υπάρχουν τμήματα σε μία κινητοποίηση που αντικειμενικά δεν μπορούν να σταματήσουν τελείως αλλά πρέπει να υπάρχει προσωπικό ασφαλείας. Η μεταξύ μας συζήτηση είναι αυτή που θα καταλήξει στο τι και πως έχοντας στόχο τα αιτήματά μας.

Η εταιρεία επέλεξε, σε αυτή τη φάση, να μην ικανοποιήσει τα αιτήματά μας γιατί στόχος της
είναι να ενισχύσει το “δεν γίνεται τίποτα – δεν αλλάζει τίποτα”, άρα και το τι θέλετε το
Σωματείο! Αυτή η εκτίμηση επιβεβαιώνεται και από το ότι η εταιρεία δεν ικανοποίησε ούτε τα
αιτήματα που δεν είχαν κανένα κόστος για την ίδια! Σε παλαιότερη συνάντηση σε ερώτημα γιατί η εταιρεία δεν ικανοποιεί ούτε τα αυτονόητα, είχαν απαντήσει “Δεν καταλαβαίνεται γιατί; Γιατί αν σας δώσουμε έστω και ένα, μετά θα ζητάτε κι άλλο, κι άλλο…”. Η εταιρεία αντί να συζητήσει τα αιτήματά μας προτίμησε να πληρώσει αντίστοιχο οικονομικό τίμημα στην αγορά. Πολλοί λένε και ίσως και να ισχύει, ότι ήταν μεγαλύτερο από το να ικανοποιούσε όλα μας τα αιτήματα!

Το επόμενο χρονικό διάστημα το Σωματείο μας πρέπει να γίνει ακόμα πιο δυνατό, με ακόμα
περισσότερες εγγραφές, συλλογική συζήτηση, όλοι μαζί αλλά και κατά τμήμα για τα ιδιαίτερα προβλήματα που υπάρχουν, με πιο τρόπο θα τα βελτιώσουμε, θα διεκδικήσουμε λύσεις κτλ.

Συνεχίζουμε παράλληλα να διεκδικούμε την υπογραφή αυξήσεων σε μισθούς και δικαιώματα με ενέργειες οι οποίες θα αποφασιστούν συλλογικά.
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ!!!
ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ Η ΔΥΝΑΜΗ – ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ Η ΕΛΠΙΔΑ

Περισσότερα

Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας : Όλοι 9 Αυγούστου στην Αντιπολεμική Εκδήλωση στα πλατάνια Ηγουμενίτσας στις 20.30

ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ- ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ  ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9/8 ΣΤΙΣ 20:30  ΣΤΑ ΠΛΑΤΑΝΙΑ...

Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου: Διεκδικούμε την επιστροφή όλων όσων καταχρηστικά έχουν αφαιρεθεί από τις συντάξεις μας

Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει άμεσα σε ενέργειες διορθωτικές και να δώσει  λύση...

ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ: Η μαύρη λίστα των νεκρών ναυτεργατών σε ώρα εργασίας, αυξάνεται συνέχεια

Ακόμα ένα εργατικό δυστύχημα σημειώθηκε την Κυριακή 4 Αυγούστου, καθώς ο 57χρονος Α’ μηχανοδηγός,...