Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών: Να ανανεωθούν άμεσα οι συμβάσεις & να πληρωθούν οι μηχανικοί με “μπλοκάκι” στον όμιλο AVAX

Δημοσιεύτηκε στις

Πάλη για κάλυψη όλων μέσω ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις. Κατάργηση της εργασίας με μπλοκάκι

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καλεί τη Διοίκηση του Ομίλου AVAX να προχωρήσει άμεσα στην ανανέωση των συμβάσεων των μηχανικών & τεχνικών που εργάζονται στα εργοτάξια και την έδρα του Ομίλου με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών αλλά και στην έγκαιρη εξόφληση του μισθού του Ιούλη.

Ολόκληρο τον Ιούλη οι συναδέλφισσες/ -οι μας εργάζονται χωρίς καμιά σύμβαση με τον Όμιλο. Παραμένει απροσδιόριστη η ημερομηνία καταβολής του τρέχοντα μισθού.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια οι μισθωτές/-οι μηχανικοί με «μπλοκάκι» που εργάζονται στον AVAX παρείχαν υποχρεωτικό άτοκο «δανεισμό» στον Όμιλο με σταθερές καθυστερήσεις καταβολής τριών έως τεσσάρων μισθών. Ουσιαστικά έβαλαν «πλάτη» για την αναδιάρθρωση του Ομίλου που τον έφερε σήμερα να έχει ανεκτέλεστο 3,4 δισ. Ευρώ στα τέλη του 2023, με αύξηση στο τζίρο και στην κερδοφορία του.

Αυτή η δυναμική του Ομίλου εδράζεται στο ξεζούμισμα των μισθωτών του Ομίλου, πολύ περισσότερο εκείνων με το «μπλοκάκι» που παρέχουν εξαρτημένη εργασία.

Με το μπλοκάκι η AVAX και συνολικά οι εργοδότες απαλλάσσονται από «δεσμεύσεις» της τυπικά μισθωτής εργασίας και διαμορφώνουν την τιμή της εργατοώρας των Μηχανικών με Μπλοκάκι κάτω απ’ την τιμή της εργατοώρας κάθε άλλης ειδικότητας στα έργα. Μια απ’ αυτές τις δεσμεύσεις είναι και η υποχρέωση τακτικής καταβολής του μισθού.

Με ένα «κλειστό» μισθό χωρίς καμία καταβολή υπερωριακής αποζημίωσης, χωρίς πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών, χωρίς τις νόμιμες άδειες μισθωτών, χωρίς αποζημίωση απόλυσης, έχουν την δυνατότητα να εκμεταλλεύονται την ειδικευμένη εργατική δύναμη χιλιάδων Μηχανικών χωρίς περιορισμό.

Γι’ αυτό και πρόσφατα η διοίκηση της AVAX απαντώντας στη διεκδίκηση του Σωματείου του ΜΕΤΡΟ για οριζόντιες αυξήσεις σε όλες τις κατηγορίες των εργαζόμενων εξαίρεσε συνολικά τις μισθωτές και μισθωτούς Μηχανικούς που εργάζονται με ΔΠΥ γιατί όπως δήλωσε δεν είναι μισθωτοί αλλά συνεργάτες.

Γνωρίζουμε πλέον ότι είναι μύθος η «ανάπτυξη για όλους». Η άνοδος της κατασκευαστικής δραστηριότητας δε φέρνει αποκατάσταση σε μισθούς, δικαιώματα και εργασιακές σχέσεις. Οι όροι αμοιβής και εργασίας μηχανικών & τεχνικών παραμένουν πολύ πίσω από όσα καθόριζαν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας μέχρι το 2012. Η έκρηξη της ακρίβειας στα βασικά είδη κατανάλωσης, το δυσβάστακτο κόστος της ενέργειας και της στέγασης ψαλιδίζει ακόμα κι έναν ονομαστικά αυξημένο μισθό.

Καλούμε τις συναδέλφισσες και συναδέλφους της AVAX, των υπόλοιπων ομίλων και εταιρειών, σε γραφεία & εργοτάξια να δυναμώσουμε το Σωματείο και τον αγώνα για τη διεκδίκηση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Μιας ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις που να καλύπτει και τους εργαζόμενους με Μπλοκάκι μέχρι την οριστική κατάργηση του δελτίου παροχής υπηρεσιών και την κατάκτηση κανονικών προσλήψεων με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους.

Περισσότερα

Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής: Αποχαιρετούμε με βαθύτατη θλίψη την συναγωνίστρια Ζύμαρη Αθηνά

Οι  Διοικήσεις των Σωματείων μας αποχαιρετούν με βαθύτατη θλίψη την συναγωνίστρια Ζύμαρη Αθηνά, την...

Η ΠΕΜΕΝ αποχαιρετά την Αθηνά Ζύμαρη

Το Δ.Σ. της ΠΕΜΕΝ, αποχαιρετά με βαθιά θλίψη τη δημοσιογράφο του «Ριζοσπάστη» Αθηνά Ζύμαρη,...

Σωματείο Καθαριστών-Καθαριστριών Πειραιά: Συλλυπητήριο Σημείωμα για την απώλεια της Αθηνάς Ζύμαρη

Το Δ.Σ του Σωματείου καθαριστριών – καθαριστών Πειραιά εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην...