Σωματείο Έκτακτου Προσωπικού ΥΠΠΟ: Κήρυξη 24ωρης απεργίας και συγκέντρωση στην Ακρόπολη την Κυριακή 11/8

Δημοσιεύτηκε στις

ΚΗΡΥΞΗ 24ΩΡΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΟΧ ΑΡΧΑΙΟΦΥΛΑΚΕΣ, ΠΩΛΗΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΤΕΣ

ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΣΤΙΣ 07:30πμ

 

Χαιρετίζουμε τους ΙΔΟΧ αρχαιοφύλακες που συμμετείχαν μαζικά στην απεργία και κινητοποίηση στον χώρο της Ακρόπολης την Κυριακή, 28 Ιουλίου 2024! Η απεργία ήταν το αποτέλεσμα συλλογικών διαδικασιών και συλλογικών αποφάσεων, που είχαν ληφθεί από τους ίδιους τους εργαζόμενους αρχαιοφύλακες και του μοναδικού αγωνιστικού Σωματείου που τους εκπροσωπεί, δηλαδή του Πανελλήνιου Σωματείου Έκτακτου Προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού. Αυτός ακριβώς ο συλλογικός και δυναμικός χαρακτήρας στην οργάνωση και υλοποίηση της απεργίας οδήγησε σε μια κινητοποίηση με μαζικότατη συμμετοχή που ξεπερνούσε τους 100 αρχαιοφύλακες και ανάλογή της στον κλάδο των ΙΔΟΧ αρχαιοφυλάκων έχει πολλά χρόνια να συμβεί.

Η κινητοποίηση ξεχώρισε για τη μεγάλη της διάρκεια αλλά και για τον έντονο παλμό, με τους αρχαιοφύλακες, όχι μόνο να μένουν αμετακίνητοι στον χώρο, αλλά και να καταφέρνουν τρείς φορές συμβολικό κλείσιμο της εισόδου προς τον αρχαιολογικό χώρο, φωνάζοντας το πάγιο αίτημα για μόνιμη και σταθερή εργασία, δηλώνοντας την πλήρη αντίθεσή τους στο ξεπούλημα της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της χώρας, που υλοποιείται σταθερά από το Υπουργείο Πολιτισμού, και διατυμπανίζοντας την εναντίωσή τους στην είσοδο των ιδιωτών και των επιχειρήσεων στον χώρο του Πολιτισμού και στον κλάδο της φύλαξης ειδικότερα. Η συμμετοχή των αρχαιοφυλάκων στην απεργία ήταν τόσο μεγάλη, που ανάγκασε την ΕΦΑΠΑ να προσχωρήσει σε ανάκληση αδειών και διευρυμένες εσωτερικές μετακινήσεις μόνιμου φυλακτικού προσωπικού από άλλους χώρους, προκειμένου να λειτουργήσει ο χώρος της Ακρόπολης, με αποτέλεσμα να κλείσουν κεντρικοί αρχαιολογικοί χώροι της πόλης, όπως ο Κεραμεικός, η Αρχαία Αγορά κτλ.

Μετά το πέρας της κινητοποίησης, οι απεργοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Σωματείου για σύσκεψη και απόφαση για τη συνέχεια του αγώνα. Με συλλογικό τρόπο και με δυναμική διάθεση αποφασίστηκε δεύτερη 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση για την Κυριακή, 11 Αυγούστου 2024 με εκ νέου συγκέντρωση στην είσοδο της Ακρόπολης στις 07:30πμ, για όλους τους εργαζόμενους που δουλεύουν με ΣΟΧ, δηλαδή αρχαιοφύλακες, πωλητές και καθαριστές, γιατί η σκανδαλώδης ανάθεση της διαχείρισης του Πολιτισμού στους εργολάβους, αφορά όλους άμεσα! Απέναντι στο ζοφερό εργασιακό μέλλον που μας προδιαγράφει το Υπουργείο Πολιτισμού, με την απώλεια της εργασίας μας, την ανεργία προ των θυρών και την παράδοσή αρμοδιοτήτων στις ιδιωτικές εταιρίες, απαντάμε με αγώνα!

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, το Υπουργείο Πολιτισμού εφαρμόζει στην πράξη τον σχεδιασμό απαξίωσης και εμπορευματοποίησης, προκειμένου να «τελειώνει» με όλες τις ειδικότητες και να παραδώσει ένα τεράστιο κομμάτι αρμοδιοτήτων του – από την ανασκαφή έως την έκθεση των αρχαιοτήτων, από τη συντήρηση έως τη διαχείριση των αρχαιολογικών χώρων, από την φύλαξη των μνημείων έως την πώληση των αντιγράφων – σε εργολάβους, υπό το πρόσχημα της υποστελέχωσης και της αδυναμίας του Υπουργείου να εκτελέσει το εύρος των αρχαιολογικών εργασιών, που απαιτούνται για την προστασία της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς! Στην πραγματικότητα, όμως, το ίδιο το Υπουργείο Πολιτισμού έχει απαξιώσει τις Υπηρεσίες και τους Φορείς του, αφήνοντάς όλες τις υπηρεσίες τραγικά υποστελεχωμένες και απογυμνωμένες από εξειδικευμένο προσωπικό με τεχνογνωσία. Το ΥΠΠΟ, με την πολιτική που ακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια έχει στρώσει το έδαφος στις εργολαβίες και τις αναθέσεις σε εταιρείες, οι οποίες έρχονται τώρα ως δήθεν «αναγκαίο κακό». Και ο λόγος είναι ένας και προφανής: να ρέει στις τσέπες των λίγων, των ιδιωτικών εταιρειών και των εργολάβων, το δημόσιο χρήμα, χρήματα δηλαδή του λαού!

Δική μας έγνοια, ως Σωματείο, δεν είναι να μπουν αξιοκρατικοί κανόνες και κριτήρια στο ξεπούλημα, αλλά να το ακυρώσουμε! Να μπει τέλος στην πολιτική της απαξίωσης, που απογυμνώνει και εκποιεί τον Πολιτισμό, τον εκφυλίζει ως εμπόρευμα προς αγοραπωλησία.

Απέναντι στη πολιτική της εμπορευματοποίησης και των εργολαβιών, απέναντι στην υποστελέχωση που αποτελεί το έδαφος για κάθε είδους ανάθεση, αντιτάσσουμε την ανάγκη για μόνιμες προσλήψεις για όλες τις ειδικότητες και την κάλυψη όλων των κενών!

Η απεργιακή κινητοποίηση της 28ης Ιουλίου απέδειξε ότι η δύναμη βρίσκεται στα δικά μας χέρια, ότι από τη δική μας εργασία εξαρτάται η λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, ότι αν εμείς, οι εργαζόμενοι, παύσουμε να δουλεύουμε, κανένα αρχαιολογικό έργο δεν μπορεί να ολοκληρωθεί! Εμείς θα βάλουμε φρένο στην παράδοση του Πολιτισμού στους εργολάβους, εμείς θα γυρίσουμε την πλάτη και θα ακυρώσουμε στην πράξη τις απατηλές υποσχέσεις για βόλεμα, εμείς θα θέσουμε τους εργασιακούς μας όρους, εμείς θα βελτιώσουμε τις εργασιακές μας συνθήκες.

Κάνουμε δική μας υπόθεση τον αγώνα, την οργάνωση, τη συλλογική διεκδίκηση!

Ο εκκωφαντικός θόρυβος από τις σφυρίχτρες των αρχαιοφυλάκων πρέπει να εγείρει όλους τους ΙΔΟΧ εργαζόμενους, ΚΑΛΩΝΤΑΣ:

 –        Τους συναδέλφους όλων των ειδικοτήτων (αρχαιολόγους, συντηρητές, εργατοτεχνίτες, μηχανικούς, γλύπτες, ζωγράφους) να συμμετέχουν ενεργά στην απεργία της 11ης Αυγούστου, γιατί η επιθετική πολιτική του Υπουργείου Πολιτισμού κατά του δημόσιου χαρακτήρα του Πολιτισμού και υπέρ των ολοκληρωτικών ιδιωτικοποιήσεων στρέφεται εναντίον όλων μας!

 –        Την ΠΕΥΦΑ, τον Ενιαίο Σύλλογο Υπαλλήλων ΥΠΠΟ καθώς και τις Ομοσπονδίες ΠΟΕ-ΥΠΠΟ και ΠΟΕΙΔΔ, να στηρίξουν έμπρακτα τον αγώνα του ΙΔΟΧ προσωπικού και να προκηρύξουν απεργία με συγκέντρωση στον χώρο της Ακρόπολης για την Κυριακή 11 Αυγούστου, γιατί ο αγώνας κατά της εμπορευματοποίησης του Πολιτισμού είναι κοινός!

 –        Όλα τα Σωματεία του Πολιτισμού να στηρίξουν την απεργία των ΙΔΟΧ και να απευθύνουν κάλεσμα ενεργούς συμμετοχής στα μέλη τους!

ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ

ΟΙ ΣΦΥΡΙΧΤΡΕΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΦΥΛΑΚΩΝ ΘΑ ΗΧΗΣΟΥΝ ΠΑΛΙ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΑ

                             ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 11ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ!

Περισσότερα

Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής: Αποχαιρετούμε με βαθύτατη θλίψη την συναγωνίστρια Ζύμαρη Αθηνά

Οι  Διοικήσεις των Σωματείων μας αποχαιρετούν με βαθύτατη θλίψη την συναγωνίστρια Ζύμαρη Αθηνά, την...

Η ΠΕΜΕΝ αποχαιρετά την Αθηνά Ζύμαρη

Το Δ.Σ. της ΠΕΜΕΝ, αποχαιρετά με βαθιά θλίψη τη δημοσιογράφο του «Ριζοσπάστη» Αθηνά Ζύμαρη,...

Σωματείο Καθαριστών-Καθαριστριών Πειραιά: Συλλυπητήριο Σημείωμα για την απώλεια της Αθηνάς Ζύμαρη

Το Δ.Σ του Σωματείου καθαριστριών – καθαριστών Πειραιά εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην...