ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Δημοσιεύτηκε στις

Με αφορμή την έκτακτη  εγκύκλιο του υπουργείου εργασίας  με θέμα την Πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων, κλιμάκιο του συνδικάτου, μας με επικεφαλής τον πρόεδρό του Παπαγιάννη Θοδωρή, περιόδευσε στις 17-18/7/24 σε μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας στην περιοχή της Σαγιάδας.

Κατά την επίσκεψη στη μονάδα « ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ ΕΠΕ », στον όρμο κάτω αετού, το κλιμάκιο του συνδικάτου βρήκε τους συναδέλφους – εργαζόμενους να δουλεύουν εκτεθειμένοι στον ήλιο κατά τις μεσημβρινές ώρες και με παντελή έλλειψη μέτρων ατομικής προστασίας.

 Από τη μία, τα Μέτρα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) είναι κόστος για τους επιχειρηματίες, σε κάθε χώρο δουλειάς, μπροστά στη διασφάλιση των κερδών. Για να μην υπάρχει χασούρα, ο κάθε εργοδότης αφήνει σε τελευταία μοίρα την ασφάλεια των εργαζομένων, παρέχοντας ελλιπή μέσα ή και καθόλου. Παράλληλα με αυτό το έγκλημα, η εντατικοποίηση που παρατηρείται στις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειών, γίνεται βάρος για τους εργαζόμενους, δημιουργεί άγχη που σε συνδυασμό με την ταχύτητα που βγαίνει η δουλειά, για να είναι πιο ανταγωνιστικός ο εργοδότης, οδηγεί σε εργοδοτικά εγκλήματα. Έτσι βλέπουμε συναδέλφους να  εργάζονται χωρίς διάλλειμα, μέρα και νύχτα, εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες σε μονάδες πάχυνσης, συσκευαστήρια και ιχθυοσταθμούς .  Είναι βέβαιο ότι ακόμα και στον 21ο αιώνα, την εποχή της ρομποτικής και του 5G, που η εργασία μας θα μπορούσε να είναι ευκολότερη, που θα μπορούσαμε να απολαμβάνουμε τη ζωή μας καλύτερα, αντίθετα μετράμε σακατεμένους συναδέλφους σε κάθε ειδικότητα, για τα κέρδη της εργοδοσίας.

Από την άλλη , έχουμε την ανυπαρξία ελέγχων από την πλευρά του κράτους για να τηρούνται έστω και αυτά τα υποτυπώδη μέτρα που υπάρχουν. Η υποστελέχωση της υπηρεσίας της Τεχνικής Επιθεώρησης, η υποβάθμισή της οδηγεί σε όλο και λιγότερους ελέγχους για να εξακριβωθεί αν τηρούνται τα μέτρα.

Το συνδικάτο καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες να προβούν στους απαραίτητους ελέγχους  για να εξασφαλισθεί η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, ενώ καλεί τους εργαζόμενους να δυναμώσουν με τη συμμετοχή τους το συνδικάτο τους, αλλά και να καταγγέλλουν σε αυτό κάθε προσπάθεια αυθαιρεσίας από την πλευρά της εργοδοσίας.

                                                    Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ: Αποχαιρετισμός στην άξια συνάδερφο και συνοδοιπόρο, την πιανίστα Βίκυ Στυλιανού

Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος μέσω της πένας του μέλους του Δ.Σ. του, μαέστρου Χρήστου Κολοβού, αποχαιρετά...

ANAKOINΩΣΗ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 29 ΙΟΥΛΙΟΥ

29 ΙΟΥΛΙΟΥ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ  ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΔΙΑΛΥΕΙ ΤΙΣ  ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΟΜΕΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ...