ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡ/ΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ: Πάρτε πίσω 6ήμερα, σπαστά, τη δουλειά τις Κυριακές

Δημοσιεύτηκε στις

Οι χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι εξοργιζόμαστε να ακούμε τον πρωθυπουργό να λέει ότι “δεν καταργείται η 5ήμερη εργασία και το 40ωρο”. Την υπουργό εργασίας να δηλώνει “δεν υπάρχει 6ήμερη εργασία”. Κυβερνητικά στελέχη και διάφοροι παρατρεχάμενοι τους με γελοία  επιχειρηματολογία να προσπαθούν να μας πείσουν ότι η αντεργατική λαίλαπα, που έχουν νομοθετήσει, ότι είναι για το καλό μας.

Οι εμποροϋπάλληλοι, οι εργαζόμενοι σε σούπερ μάρκετς και  αποθήκες με τη βούλα δεκάδων αντεργατικών νόμων όλων μέχρι σήμερα των κυβερνήσεων και της ΕΕ, δουλεύουμε 6ήμερα, σπαστά ωράρια, τις Κυριακές, 10ωρα και 12ωρα με ότι προγράμματα και ωράρια θέλει η εργοδοσία. Είμαστε αντιμέτωποι με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ημιαπασχόλησης, τις μετακινήσεις από κατάστημα σε κατάστημα. Η αναγνώριση των  3ετιών μας, η πληρωμή των ωρών υπερεργασίας και υπερωρίας, το  ρεπό μας είναι ζητούμενα. Αμειβόμαστε με εξευτελιστικούς μισθούς που δεν φτάνουν να καλύψουμε ούτε τις πολύ βασικές μας ανάγκες. Πολλοί από εμάς όχι μόνο δε θα μπορέσουμε να πάμε  διακοπές αλλά ούτε για μπάνιο σε κάποια κοντινή παραλία της Αθήνας.

Καθημερινά βάζουμε σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια μας γιατί δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο προστασίας, γιατί ακόμα και το δροσερό νερό, ο κλιματισμός σε συνθήκες καύσωνα, ο κατάλληλος χώρος για να κάνουμε σαν άνθρωποι το διάλειμμα μας,  οι συνθήκες υγιεινής θεωρούνται περιττό κόστος για την εργοδοσία. Είμαστε αντιμέτωποι με προσβλητικές, βίαιες συμπεριφορές και πιέσεις από την εργοδοσία που μας καταβάλλουν σωματικά και ψυχολογικά.

Με αυτόν τον εργασιακό μεσαίωνα είμαστε αντιμέτωποι για να εξασφαλίζει κέρδη η εργοδοσία σε βάρος της ζωής μας. Δεν υπάρχει καμία “δικλείδα προστασίας των εργαζομένων ” όπως ψευδώς  δηλώνει η κα Κεραμέως. Αντιθέτως κάθε απαίτηση των επιχειρηματικών ομίλων  γίνεται νόμος, υπουργική απόφαση, εκδίδεται εγκύκλιος από το υπουργείο εργασίας

Αρκεί κάποιος να δει τις συμβάσεις που μας αναγκάζουν να υπογράψουμε προκειμένου να πιάσουμε δουλειά. Ατομικές συμβάσεις που προβλέπουν και την 5ήμερη και την 6ήμερη εργασία, τη διευθέτηση του ωραρίου εργασίας μας ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης, τις άδειες μας και το ρεπό μας επίσης ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης, συμψηφισμούς μισθού. Συμβάσεις που ενσωματώνουν σε 4 – 5 σελίδες όλη την αντεργατική νομοθεσία.

Είναι χαρακτηριστικές οι καταγγελίες συναδέλφων για τη χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας : “έλα για δουλειά 9πμ αλλά την κάρτα θα τη χτυπήσεις 10.30 που σε έχω δηλώσει στο ΕΡΓΑΝΗ”, ” χτύπα την κάρτα 9μμ που είσαι δηλωμένη ότι σχολάς και μετά κλείσε ταμείο, καθάρισε το πόστο, μάζεψε το κατάστημα κα”, “μη χτυπάς την κάρτα σήμερα γιατί σε έχω δηλώσει ρεπό”.

Για εμάς τους χιλιάδες εμποροϋπάλληλους είναι μονόδρομος η οργάνωση μας σε κάθε εργασιακό χώρο, στο σωματείο μας, το δυνάμωμα του αγώνα μας. Μόνο έτσι μπορούμε να επιβάλλουμε το δίκιο μας, να βάλουμε φρένο στη βαρβαρότητα που μας καταδικάζουν κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι. Να διεκδικήσουμε να δουλεύουμε λιγότερες ώρες, όχι σπαστά και Κυριακές, να αμειβόμαστε με μισθούς που να μας επιτρέπουν να ζούμε. Να διεκδικήσουμε  υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας που να κατοχυρώνει ενιαία για όλους τους εμποροϋπάλληλους μισθούς, επιδόματα, ωράρια, ειδικότητες, μέτρα υγείας και ασφάλειας.

ΤΩΡΑ σε κάθε κατάστημα, αποθήκη και γραφείο με τους συναδέλφους, με το σωματείο μας βγαίνουμε μπροστά και διεκδικούμε με κριτήριο τις δικές μας ανάγκες.

ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ!

 ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ!

Το Δ.Σ.

Περισσότερα

ΟΕΝΓΕ: ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΟΥ ΣΤΟ ΨΝΘ

Η Ε.Γ. της Ο.ΕΝ.Γ.Ε. καταγγέλλει την εκδικητική απόλυση της Ψυχιάτρου Ρούλας Γεωργιάδη, μέλους του...

Δημοκρατική Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση: Για τη λειτουργία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πειραιά

Απευθυνόμαστε στα σωματεία μέλη του Εργατικού Κέντρου και τους εργαζόμενους του Πειραιά γιατί η...