ΕΛΕΠΑ: Στήριξη εναντια στην κατάθεση του νομοσχεδίου για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση

Δημοσιεύτηκε στις

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων στην Ψυχική Υγεία  που εναντιώνονται  στην κατάθεση του νομοσχεδίου για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση και συμμετέχουμε στην  συγκέντρωση  στο Υπουργείο Υγείας την Τρίτη 16 Ιουλίου στις 11 πμ.

Η ουσία του νομοσχεδίου είναι να διαλύσει και να κλείσει τις δημόσιες δομές ψυχικής υγείας και απεξάρτησης και να χαρίσει εκατομμύρια ευρώ στις αμαρτωλές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, στις Αστικές Μη Κερδοσκοπικες Εταιρείες (ΑΜΚΕ) και  σε ιδιώτες και όχι «η αποασυλοποίηση», η «καταπολέμηση του στίγματος και του κοινωνικού αποκλεισμού», η «επανένταξη των ατόμων με ψυχικές διαταραχές» όπως υποκριτικά ισχυρίζεται η κυβέρνηση.

Με το πρόσχημα της «αποασυλοποίησης», «επανένταξης» και του «κοινωνικού αποκλεισμού» οι μεταρρυθμίσεις που προώθησαν τα προηγούμενα χρόνια είχαν ως αποτέλεσμα Ψυχιατρικές κλινικές αποθήκες ψυχών, τεράστιες ελλείψεις για νέους και εφήβους, σχεδόν παντελής απουσία  κρατικών κοινοτικών δομών ψυχικής υγείας και προφανώς, γιατί όπου «μυρίζει» κέρδος μαζεύονται και τα κοράκια, την γιγάντωση του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα στον οποίο λειτουργούν 4700 κλίνες σε αντίθεση με τις  900 δημόσιες κλίνες.

Χαριστική βολή το νέο νομοσχέδιο όπου καταργεί τα ψυχιατρικά Νοσοκομεία Αττικής και Θεσσαλονίκης, κλείνει ουσιαστικά τα κέντρα Πρόληψης και τα στεγνά θεραπευτικά προγράμματα. Για να το πετύχει αυτό προωθεί την κινητικότητα υγειονομικών και ασθενών από την μια δομή στην άλλη σε όλη την χώρα. Με το ίδιο νομοσχέδιο χαρίζει πακτωλό χρημάτων σε ιδιώτες, επιχειρηματικά συμφέροντα, ΜΚΟ για τη δημιουργία δομών και προγραμμάτων με ημερομηνία λήξης.  Η κυβέρνηση εξειδικεύοντας τις κατευθύνσεις της Ε.Ε., επιχειρεί να ολοκληρώσει το έγκλημα σε βάρος των ψυχικά ασθενών, των εξαρτημένων και των οικογενειών τους

Οι λαϊκές οικογένειες των ανθρώπων με ψυχικές διαταραχές έρχονται αντιμέτωπες με τρομακτικά  αδιέξοδα, λυγίζουν κάτω από το τεράστιο οικονομικό και ψυχικό φορτίο που επωμίζονται  λόγω των  λιγοστών  δημόσιων  υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Μπορούμε να τους σταματήσουμε! Το νομοσχέδιο έκτρωμα δεν πρέπει να φτάσει στη Βουλή!

Απαιτούμε :

  • Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο που βάζει ταφόπλακα στις δημόσιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας και απεξάρτησης
  • Ούτε ένα ευρώ στα επιχειρηματικά συμφέροντα, στα αρπακτικά των ΜΚΟ, στους κάθε λογής φιλάνθρωπους που εμπορεύονται τον ψυχικό πόνο .
  • Όχι στο τσουβάλιασμα των θεραπευτικών προγραμμάτων και στην ενίσχυση των προγραμμάτων μείωσης της βλάβης σε βάρος των στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων απεξάρτησης.
  • Πλήρης, επαρκής και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό   για την στελέχωση και τον εκσυχρονισμό των υπαρχουσών δομών ψυχικής υγείας  και απεξάρτησης και  την ανάπτυξη νέων με στόχο την κάλυψη του συνόλου των αναγκών σε σύγχρονες, απολύτως δωρεάν υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας , ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και απεξάρτησης.

Η Κ.Δ.

15.7.24

Περισσότερα

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ

Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πειραιά καταγγέλλει την απαράδεκτη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου που...

ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ: ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ δίπλα στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ.

Απολύουν τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ! ΌΛΟΙ και ΌΛΕΣ είμαστε δίπλα τους! Η εργατική τάξη είναι δίπλα...

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ: Στηρίζουμε την απεργία που έχουν προκηρύξει οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ την Τετάρτη 17/7

Σε μια περίοδο που καθημερινά μετράμε νεκρούς από εργοδοτικά εγκλήματα και οι εργαζόμενοι βρίσκονται...