ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ: ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ

Δημοσιεύτηκε στις

Το Σωματείο μας εκφράζει την αλληλεγγύη και τη στήριξή του στις πολύμορφες δράσεις και κινητοποιήσεις των Σωματείων Εργαζομένων και φορέων στην ψυχική υγεία και την απεξάρτηση, καθώς και στην Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ ενάντια στο σχέδιο νόμου «για την ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης», που έφερε μέσα στο κατακαλόκαιρο η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας.

Το νομοσχέδιο βάζει ταφόπλακα στις δημόσιες δομές σε ψυχική υγεία και απεξάρτηση και χαρίζει εκατομμύρια ευρώ σε ΜΚΟ, ΑΜΚΕ, και  ιδιώτες, µε το υποκριτικό πρόσχηµα της «ψυχιατρικής µεταρρύθµισης» και της «αποασυλοποίησης».

Η λεγόμενη «ψυχιατρική μεταρρύθμιση» όλα αυτά τα χρόνια αποδείχτηκε όχημα για τη συρρίκνωση δημοσίων υπηρεσιών και σταδιακής παράδοσης της ψυχικής υγείας στον ιδιωτικό τομέα. Με το νομοσχέδιο δεν προβλέπεται ανάπτυξη Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας  και Πρόληψης της Ψυχικής Νόσου, ούτε Υπηρεσίες ανοιχτές στην κοινότητα για να μπορέσει να γίνει πράξη η Αποασυλοποίηση. Αντίθετα, το νέο νομοσχέδιο φτιάχνει έναν υπερσυγκεντρωτικό μηχανισμό διοίκησης, συνεχίζοντας την καταστροφή και την υποστελέχωση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας στη χώρα, μέσα στο πνεύμα των πολιτικών της ΕΕ που καταστρέφουν το ΕΣΥ.

Τα οδυνηρά για την αξιοπρέπεια και τη ζωή χιλιάδων συνανθρώπων μας αποτελέσματα είναι γνωστά. Ψυχιατρικές κλινικές αποθήκες ψυχών,  έφηβοι που νοσηλεύονται σε δομές ενηλίκων λόγω έλλειψης κλινών, πίεση για ταχεία διακίνηση των περιστατικών και μείωση του χρόνου νοσηλείας των ασθενών, απουσία  κρατικών δομών ψυχικής υγείας και δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, τραγική υποχρηματοδότηση των δομών απεξάρτησης, αποθέωση της πολιτικής «μείωσης της βλάβης» στον τομέα της απεξάρτησης, προώθηση και στήριξη προγραμμάτων με υποκατάστατα σε βάρος των «στεγνών» θεραπευτικών προγραμμάτων.

Σήμερα, έρχονται να αποτελειώσουν τη δημόσια ψυχική υγεία και απεξάρτηση, καταργώντας τα εναπομείναντα Ειδικά Ψυχιατρικά Νοσοκομεία, βάζοντας λουκέτο στο ΚΕΘΕΑ, στο «18 ΑΝΩ», στα υπόλοιπα δηµόσια και δωρεάν «στεγνά» θεραπευτικά προγράµµατα και στα Κέντα Πρόληψης, προβλέποντας γενναίες χρηµατοδοτήσεις για τη δηµιουργία νέων ΜΚΟ και ΑΜΚΕ, ώστε επιτήδειοι ιδιώτες να αναλαμβάνουν αυτό που το κράτος θα έπρεπε να παρέχει.

Προβλέπεται η σύσταση Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων (Ε.Ο.Π.Α.Ε.), ο οποίος θα είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, θα διοικείται από ΔΣ διορισμένο από την κυβέρνηση και θα προσλαμβάνει προσωπικό με σχέσεις εργασίας διαφορετικές από αυτές που ισχύουν στο ΕΣΥ.

Αυτό σημαίνει ότι οι Δημόσιες Υπηρεσίες Απεξάρτησης αποσπώνται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, χάνουν τον δημόσιο χαρακτήρα τους, ενώ μαζί τους χάνεται η εμπειρία, ο πλούτος θεραπευτικών πρακτικών και διαφορετικών προσεγγίσεων που έχουν αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια, σε επαφή με την κοινωνία και τις ανάγκες των εξαρτημένων ατόμων, Το σχέδιο νόμου εκφράζει την σκοταδιστική πολιτική της ΕΕ για την ψυχική υγεία και απεξάρτηση, που προωθεί την αλλαγή του χάρτη των παρεχόµενων υπηρεσιών όχι µε θεραπευτικά, αλλά µε οικονοµικά κριτήρια στη λογική «κόστους – οφέλους», μείωσης της βλάβης και την ιατρικοποίηση ενός πολυπαραγοντικού κοινωνικού φαινομένου.

ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΛΜΗΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΠΡΟΣ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΔΙΑΛΥΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ!

Είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων και όσων αντιμάχονται την περαιτέρω εμπορευματοποίηση της ψυχικής υγείας και απεξάρτησης, σε μια εποχή όπου οξύνονται οι αιτίες οι οποίες γεννούν κι αναπαράγουν τα παραπάνω πολυπαραγοντικά κοινωνικά προβλήματα. Απαιτούμε την απόσυρση του εγκληματικού νομοσχεδίου!

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                         Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΣ                                                  ΒΑΓΙΑ ΓΚΟΥΝΕΛΑ

 

Οι κινητοποιήσεις και οι δράσεις που έχουν αποφασιστεί ενάντια στο νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία και απεξάρτηση είναι:

  1. Δευτέρα 15/7 καθιστική διαμαρτυρία 19.00 – 21.00 Σύνταγμα
  2. Τρίτη 16/7 συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση έξω από το Υπουργείο Υγείας
  3. Τεταρτη 17/7 εκδήλωση και συναυλία στις 20.00 στο Θησειο Πλ. Ασωματων
  4. Πέμπτη 18/7 συνέντευξη τύπου στην ΕΣΗΕΑ

Περισσότερα

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ

Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πειραιά καταγγέλλει την απαράδεκτη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου που...

ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ: ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ δίπλα στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ.

Απολύουν τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ! ΌΛΟΙ και ΌΛΕΣ είμαστε δίπλα τους! Η εργατική τάξη είναι δίπλα...

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ: Στηρίζουμε την απεργία που έχουν προκηρύξει οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ την Τετάρτη 17/7

Σε μια περίοδο που καθημερινά μετράμε νεκρούς από εργοδοτικά εγκλήματα και οι εργαζόμενοι βρίσκονται...