Σωματείο Σχολικών Καθαριστριών Ιωαννίνων: Αιτήματα στη σημερινή συνάντηση με τη Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων

Δημοσιεύτηκε στις

Υπόμνημα

 Η εγκύκλιος που εξέδωσε  η κυβέρνηση στις 17/06/24, προς όλες τις Δημοτικές αρχές της χώρας, αναφέρει για ακόμη μία σχολική χρόνια, ότι ο μέγιστος αριθμός ωρών ημερήσιας απασχόλησης των καθαριστριών ανά Δήμο, λαμβάνεται κατά κύριο λόγο από την επιφάνεια των χώρων των σχολικών μονάδων. Δηλαδή αρκούν στο Δήμο Ιωαννιτών, 599 ώρες ημερήσιας απασχόλησης για 93 πλήρους απασχόλησης(6,5 ώρες) ή 200 τρίωρες σε 140 σχολικές μονάδες του Δήμου. Σύμφωνα με τη λογική της κυβέρνησης, οι καθαρίστριες πρέπει να φοράνε πατίνια στα πόδια και μόνο μετά το πέρας των μαθημάτων να τρέχουν να καθαρίζουν τη μία πίσω από την άλλη σχολική μονάδα, διαλύοντας τον εργάσιμο χρόνο  και την υγεία τους.

Αποκρύπτει με την απαράδεκτη νομοθεσία ότι ο υπολογισμός των αναγκών σε καθαριότητα, δεν συμπεριλαμβάνει τους αύλειους χώρους, τα γραφεία ,τα γυμναστήρια, τις τουαλέτες, την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων κτλ. Με τους υπολογισμούς τους, μία καθαρίστρια πρέπει να καθαρίζει σε μιάμιση ( 1,5 )ώρα ένα Νηπιαγωγείο, άρα  είναι για αυτούς πολύ βολικό να έχουνε μία τρίωρη και να τη στέλνουνε σε δύο σχολεία.

Διαφωνούμε πλήρως με την κατάπτυστη ΚΥΑ που βάζει επικίνδυνα στη ζυγαριά κόστος-οφέλους την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών των κατοίκων της πόλης μας.

 Στα παιδιά μας  αξίζει να ζουν και να μορφώνονται σε υγιή και σε ασφαλή σχολεία που όπως και στη διάρκεια της πανδημίας έτσι και σήμερα απαιτείται: Μόνιμο προσωπικό καθαριότητας πλήρους ωραρίου σε όλα ανεξαρτήτως τα σχολεία από την πρωινή προσέλευση μέχρι και το σχόλασμα των μαθημάτων.

 Μόνο έτσι μπορούμε να στηρίξουμε ολόπλευρα την υγιεινή των παιδιών με βάση την ηλικία και τις ανάγκες που διαμορφώνονται.

Το σχολικό έτος 2023-24, για τις 140 σχολικές μονάδες της πόλης μας, προσλήφθηκαν 115 πλήρους και 31 μερικής απασχόλησης, ενώ συνταξιοδοτήθηκαν τουλάχιστον 10 καθαρίστριες ( με σύμβαση ΙΔΟΧ,ΙΔΑΧ). Πολλές βγήκαν σε πολύμηνες αναρρωτικές άδειες και όσες επέστρεφαν στη δουλειά τους επιδεινώθηκε η υγεία τους λόγω της κατάστασης που διαμορφώθηκε στα σχολεία από την έλλειψη προσωπικού.

Για ακόμη μία σχολική χρονιά ο Covid -19 ήταν εδώ και μαζί με τη γρίπη και τις ιώσεις αποδεκάτισαν την σχολική κοινότητα.

Οι περισσότερες καθαρίστριες,  λόγω έλλειψης προσωπικού πηγαίναμε άρρωστες για δουλειά και κυριολεκτικά σερνόμασταν. Έχουμε ξεπεράσει τα όριά μας, αφού δίπλα στα παραπάνω προστίθενται οι τεράστιες ελλείψεις στην υποδομή των σχολικών μονάδων. Οι καιρικές συνθήκες επιβαρύνουν την κατάσταση μιας και με την πρώτη βροχή  πλημμυρίζουν τα σχολεία από στέγες, προαύλιους χώρους, εσωτερικό κτιρίων κτλ. Επίσης, οι συνεχείς μετακινήσεις από σχολική μονάδα σε σχολική μονάδα και με μεγάλες αποστάσεις μετατρέπουν τη ζωή μας σε λάστιχο ωράριο – λάστιχο ζωή.

Για μας η ζωή, η μόρφωση και υγεία των παιδιών μας δεν κοστολογείται με βάση την αντοχή των προϋπολογισμών των Δήμων. Η πρωτοβάθμια σχολική επιτροπή του Δήμου δεν  χρηματοδοτεί το καθάρισμα των χαλιών και τις κουρτίνες, γι’ αυτό πρέπει να τα πλένει η καθαρίστρια. Και όπου δεν γίνεται πρέπει να βάζουν βαθιά το χέρι οι γονείς στην τσέπη για να μαζεύονται τα χρήματα. Προϋπολογισμοί, που αυξάνουν τα ανταποδοτικά τέλη σε βάρος των Δημοτών και δεν είναι με βάση τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων της πόλης μας.

Τέλος από τη μία δεν έχουμε προσωπικό καθαριότητας, αλλά από την άλλη μετακινείτε  συναδέλφους να εργάζονται στα γραφεία του τμήματος Παιδείας γιατί δεν υπάρχει διαθέσιμο διοικητικό προσωπικό.

Για το σχολικό έτος 2024-25, καλούμε τη Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων να διαμορφώσει ένα οργανόγραμμα προσλήψεων( τουλάχιστον 160 πλήρους απασχόλησης) . Να λάβει υπόψιν τα σοβαρά κτιριακά προβλήματα, λόγω της παλαιότητας, ασφάλειας, συντήρησης που με τη χρόνια η υποχρηματοδότηση έχει οδηγήσει σε επιδείνωση της κατάστασης σε επίπεδο υποδομών και αυτό έχει αντίκτυπο στη δουλειά μας.

Ζητάμε:

  1. Μόνιμες και πλήρους απασχόλησης καθαρίστριες με βάση τις πραγματικές ανάγκες στο σχολείων όπως ορίζουν α) οι εγκύκλιοι υγιεινής,β) ο αριθμός των αιθουσών και τα τ.μ. των σχολείων, γ) ο αριθμός μαθητών και διδασκόντων, δ) οι ιδιαιτερότητες του κάθε σχολείου.
  2. Μεταφορά των καθαριστριών από σχολείο σε σχολείο με ευθύνη της υπηρεσίας( όπου χρειαστεί).
  3. Να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς μετακίνησης των συναδέλφων από σχολική μονάδα σε σχολική μονάδα.
  4. Να υπάρχει σχέδιο επιπλέον χρηματοδότησης για κάθε σχολική μονάδα, ώστε να διασφαλιστούν σύγχρονα και αποτελεσματικά συλλογικά μέσα για την προστασία της υγείας όλων μας.
  5. Να υπάρχει εκπαίδευση από τον τεχνικό ασφαλείας για τα χημικά και μέσα που χρησιμοποιούμε( έχουμε κάνει αίτημα 14-05-20 και 06-07-21).
  6. Να πραγματοποιηθούν τα σεμινάρια επιμόρφωσης όλου του προσωπικού του Δήμου για θέματα υγιεινής και ασφάλειας ύστερα από το αίτημα του σωματείου των ΟΤΑ.
  7. Ιατρικές εξετάσεις για περιοδικούς ελέγχους με βάση την ΚΥΑ 43726(ΦΕΚ2208/Β/08-06/2019) από το γιατρό εργασίας του Δήμου. Με επιπλέον μέτρα για τους συναδέλφους που επιστρέφουν στην εργασία τους μετά από χειρουργείο ή ατύχημα.
  8. Επιπλέον χρηματοδότηση για πλύσιμο χαλιών και κουρτίνες σε ειδικό χώρο του Δήμου και όχι να εκτίθεται η ζωή των καθαριστριών και η σωματική ακεραιότητα.
  9. Συντήρηση των προαύλιων χώρων, τουαλέτες ,ελαιοχρωματισμοί με γενναίες προσλήψεις προσωπικού στο Δήμο μας.
  10. Να πληρωνόμαστε κάθε αρχή του επόμενου μήνα και όχι στο τέλος με αποτέλεσμα στην αρχή της σχολικής χρονιάς να είμαστε δύο μήνες απλήρωτοι ύστερα από 2 μήνες άνεργοι.

Περισσότερα

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ

Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πειραιά καταγγέλλει την απαράδεκτη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου που...

ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ: ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ δίπλα στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ.

Απολύουν τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ! ΌΛΟΙ και ΌΛΕΣ είμαστε δίπλα τους! Η εργατική τάξη είναι δίπλα...

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ: Στηρίζουμε την απεργία που έχουν προκηρύξει οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ την Τετάρτη 17/7

Σε μια περίοδο που καθημερινά μετράμε νεκρούς από εργοδοτικά εγκλήματα και οι εργαζόμενοι βρίσκονται...