Αγωνιστική Συνεργασία ΓΕΝΟΠ: Ανακοίνωση για το κλείσιμο ΑΗΣ, Ορυχείων

Δημοσιεύτηκε στις

ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΟΡΥΧΕΙΑ

ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Δεν υπάρχει χρόνος για αναμονή!

Κλείνουν ορυχεία και ΑΗΣ οδηγώντας περιοχές σε ερημοποίηση, το λαό στην ενεργειακή φτώχεια και τους εργαζόμενους στην εργασιακή ανασφάλεια. 

Πρέπει να σημάνει ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΤΩΡΑ!

Για να συνεχίσουν τη λειτουργία τους ΑΗΣ και ορυχεία με περιβαλλοντική αναβάθμιση, ώστε να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας, η αξιοποίηση του εγχώριου καυσίμου, για να έχει ο λαός πρόσβαση σε φθηνό ρεύμα.

Ο σχεδιασμός τους προβλέπει το κλείσιμο του ΑΗΣ Μελίτης και του ΑΗΣ Μεγαλόπολης 4 μέχρι το τέλος του 2024 και ακολουθεί ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου το 2025 και ο ΑΗΣ Πτολεμαΐδας 5 το 2026 και αντίστοιχα τα ορυχεία που τους τροφοδοτούν.

Δεν υπάρχουν περιθώρια για αυταπάτες

Δεν είναι ώρα για διαβουλεύσεις και παζάρια για μετατάξεις και μεταθέσεις που δε λύνουν κανένα πρόβλημα. Είναι ώρα αγώνα που θα στείλει μήνυμα στην κυβέρνηση και την εργοδοσία ότι δεν παζαρεύουμε τα δικαιώματα μας.

Πλέον έχουμε πείρα. Κάθε βήμα της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, βρίσκει τους εργαζόμενους της επιχείρησης σε χειρότερη θέση. Έτσικαι το τελευταίο βήμα με την «πράσινη μετάβαση» – απολιγνιτοποίηση προωθείται με νέο χτύπημα στα δικαιώματα των εργαζομενων και του λαού.

Χιλιάδες συνάδελφοι εργάζονται χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, τα μπλοκάκια έγιναν κυρίαρχη σχέση  (ΔΕΗ Ανανεώσιμες,ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ). Τα μέτρα υγείας και ασφάλειας επιδεινώνονται ειδικά στα ορυχεία και ΑΗΣ που οδεύουν προς κλείσιμο (πχ στα σκληρά του Νοτίου τα μηχανήματα δεν επισκευάζονται όταν χαλάνε).

Την ίδια ώρα ο λαός μας βυθίζεται στην ενεργειακή φτώχεια,το περιβάλλον καταστρέφεται από την άναρχη και ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ΑΠΕ, η εργοδοσία απολαμβάνει υπερκέρδη και δώρα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ(απαλλαγή από την υποχρέωση αποκατάστασης των εδαφών στα ορυχεία, ακύρωση της μετεγκατάστασης της Ακρινής κ.α.)

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η όποια διαχείριση του προσωπικού με γνώμονα τα κέρδη της ΔΕΗ Α.Ε θα είναι εις βάρος των εργαζόμενων και του λαού. Όσα προγράμματα εθελουσίας και να τρέξουν, σκοπό θα έχουν να απαλλάξουν την εργοδοσία από εργαζόμενους με δικαιώματα, ενώ σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη θα χαθούν θέσεις μόνιμης και σταθερής δουλειάς οδηγώντας σε παραπέρα ερημοποίηση της περιοχής.

Οι μετακινήσεις και μετατάξεις του προσωπικού θα τινάξουν στον αέρα κάθε οικογενειακό προϋπολογισμό και σχεδιασμό.

Τίποτα δεν μπορεί να αναιρέσει το έγκλημα της καταστροφής παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας που βάζει σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια της χώρας, που απαξιώνει ένα εθνικό καύσιμο με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος και από την άλλη ανοίγει την πόρτα για την καρκινογόνα καύση απορριμμάτων, καταστρέφει βουνά, ακόμα και γη υψηλής παραγωγικότητας για την εγκατάσταση ΑΠΕ.

Καμιά εμπιστοσύνη σε παλιούς και νέους «σωτήρες»

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ ακολουθεί τον ίδιο δρόμο που μας έχει οδηγήσει από ήττα σε ήττα. Επιχειρεί να στήσει για μια ακόμα φορά ένα κάλπικο διάλογο (διαβούλευση), στην πλάτη των εργαζόμενων, χωρίς καμιά συλλογική διαδικασία, μαζί με την εργοδοσία και  με όλους εκείνους που σταθερά στήριξαν και στηρίζουν την «πράσινη μετάβαση» – απολιγνιτοποίηση (βουλευτές, περιφερειάρχες, δημάρχους σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη).Όλοι τους έχουν συμβάλει στο πώς θα περάσει «αναίμακτα» ο αντεργατικός – αντιλαϊκός σχεδιασμός, θωρακίζοντας τα κέρδη της ΔΕΗ Α.Ε καινα προχωρήσει το έγκλημα στην περιοχή με τις λιγότερες δυνατόν αντιδράσεις.

Δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από σωτήρες. Οι εργαζόμενοι έχουμε τη δύναμη με αποφασιστικότητα, με συλλογικές διαδικασίες, με την αλληλεγγύη της κοινωνίας, να βάλουμε φρένο σε αυτή την κατρακύλα, όπως έχουν καταφέρει συνάδελφοι με τον αγώνα τους (ΛΑΡΚΟ, Ναυπηγοεπισκευαστική, Cosco κ.α)

 ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ! 

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ!

Διεκδικούμε: 

  • Να μην κλείσουν οι σταθμοί και τα ορυχεία, να συνεχίσει η λειτουργία τους με περιβαλλοντική αναβάθμισή τους.
  • Να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας μόνιμου και έκτακτου προσωπικού στην ΔΕΗ Α.Ε. Μέτρα υγείας και ασφάλειας για όλο το προσωπικό.
  • Ρεύμα και θέρμανση φθηνά για όλο το λαό. Καμία σκέψη για νέους φόρους στο λαό. Κατάργηση του χρηματιστηρίου ρεύματος και ρύπων.

Περισσότερα

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ

Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πειραιά καταγγέλλει την απαράδεκτη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου που...

ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ: ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ δίπλα στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ.

Απολύουν τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ! ΌΛΟΙ και ΌΛΕΣ είμαστε δίπλα τους! Η εργατική τάξη είναι δίπλα...

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ: Στηρίζουμε την απεργία που έχουν προκηρύξει οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ την Τετάρτη 17/7

Σε μια περίοδο που καθημερινά μετράμε νεκρούς από εργοδοτικά εγκλήματα και οι εργαζόμενοι βρίσκονται...