Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών: Και επισήμως «Φοιτητικά Δάνεια» αφού… το κόστος σπουδών δεν βγαίνει!

Δημοσιεύτηκε στις

 

Οι αντιδράσεις χιλιάδων φοιτητών για το ότι η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ στα πλαίσια των κατευθύνσεων της ΕΕ που προώθησαν όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν, θα οδηγήσει σε πανάκριβες σπουδές επιβεβαιώθηκαν ξανά.

Πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι του νόμου για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια και εν αναμονή της εφαρμογής των αντιδραστικών νομοθετημάτων για περαιτέρω εμβάθυνση της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας των δημόσιων πανεπιστημίων όλα δείχνουν τι μας περιμένει.

Τελικά με την επιχειρηματική δράση των πανεπιστημίων να απορροφά τα κονδύλια σε βάρος των αναγκών των ιδρυμάτων, την εμπορευματοποίηση της φοιτητικής μέριμνας, την τραγική έλλειψη των εστιών και την αύξηση των τιμών της αγοράς ακινήτων, τους κόφτες της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που σπρώχνουν όλο και περισσότερους για σπουδές στον ιδιωτικό τομέα, τον νόμο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια αλλά και την πλήρη αναγνώριση των ιδιωτικών κολεγίων, διαμορφώνεται για τους φοιτητές και τις οικογένειές τους ένα δεδομένο… για να σπουδάσεις πρέπει να χρεωθείς!

Μόνο οργή μπορούν να προκαλέσουν στους χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες και τις οικογένειες τους οι διάφορες διαφημίσεις για τα λεγόμενα «Φοιτητικά δάνεια».  Τα σχόλια τους μάλιστα είναι προκλητικά. Πάρτε δάνειο «για να καλύψετε τις ανάγκες που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια των σπουδών σας» και «με το φοιτητικό δάνειο καλύπτεται μέρος ή όλα τα δίδακτρα σας» και «τα πρώτα έξοδα εγκατάστασης στον τόπο σπουδών». Μάλιστα κάποιοι διαφημίζουν την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, δηλαδή ότι γίνονται με τη σφραγίδα της ΕΕ!

Αυτή η πολιτική είναι που κάνει τις τράπεζες να στήνουν πάρτυ με τα «φοιτητικά δάνεια» στις πλάτες των φοιτητών.  Όχι απλά οι σπουδές περνάνε από την τσέπη μας αλλά επειδή ούτε αυτές θα τις αντέχουν, γινόμαστε έρμαια στα χέρια των τραπεζών Προσθέτουν έτσι ακόμα έναν βραχνά στις οικογένειες μας και φτιάχνοντας χρυσές δουλειές για τις τράπεζες και τα κοράκια της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης.

Τα τραγικά αποτελέσματα είναι γνωστά στην Αμερική και στην ΕΕ. Ενδεικτικά:

  • Στις ΗΠΑ το σωρευτικό χρέος από φοιτητικά δάνεια ξεπερνά πλέον τα 1,7 τρισ. δολάρια, ενώ οι 35άρηδες έχουν το μεγαλύτερο χρέος!
  • Στην Αγγλία για πρώτη φορά, τα ανεξόφλητα φοιτητικά δάνεια ξεπέρασαν τις 200 δισ. Λίρες!
  • Στη Σκοτία, λόγω του υψηλού επιτοκίου των φοιτητικών δανείων, κάποιοι φοβούνται ότι θα συνταξιοδοτηθούν χωρίς να έχουν αποπληρώσει εντελώς τα φοιτητοδάνεια!

Δηλαδή μια ζωή χρεωμένοι για να σπουδάσουν σε ένα πανεπιστήμιο…

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες της χώρας δεν πρόκειται να ανεχτούμε το μέλλον που μας ετοιμάζουν! 

Ο δίκαιος αγώνας μας για ένα σύγχρονο αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμια για πτυχία με αξία, τώρα δυναμώνει.

Μαζί με τους εργαζόμενους και όλο το λαό, θα βρεθούμε μπροστά για να βάλουμε εμπόδια στην πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ- επιχειρηματικών ομίλων.

«Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές.

Πτυχία με αξία – Δωρεάν σπουδές!»

Περισσότερα

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ

Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πειραιά καταγγέλλει την απαράδεκτη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου που...

ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ: ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ δίπλα στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ.

Απολύουν τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ! ΌΛΟΙ και ΌΛΕΣ είμαστε δίπλα τους! Η εργατική τάξη είναι δίπλα...

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ: Στηρίζουμε την απεργία που έχουν προκηρύξει οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ την Τετάρτη 17/7

Σε μια περίοδο που καθημερινά μετράμε νεκρούς από εργοδοτικά εγκλήματα και οι εργαζόμενοι βρίσκονται...