Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων – Ταχυμεταφορών Ν. Αττικής: Ανακοίνωση για καύσωνα

Δημοσιεύτηκε στις

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Και φέτος οι εργαζόμενοι του κλάδου των Ταχυδρομείων- Ταχυμεταφορών βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τον καύσωνα. Από αύριο με βάση τις προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και για τις επόμενες μέρες  στο Λεκανοπέδιο της Αττικής η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς κελσίου.

Το Σ.Ε.Τ.Τ.Α απαιτεί από την Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο της, να παρθεί άμεσα απόφαση που να υποχρεώνει τους εργοδότες να λάβουν ουσιαστικά μέτρα για  την προστασία από την θερμική καταπόνηση και να επιβληθεί η διακοπή της εργασίας όταν το θερμόμετρο καταγράψει υψηλές θερμοκρασίες.

Οι υψηλές θερμοκρασίες είναι αυτές που καθιστούν ιδιαίτερα επικίνδυνες τις συνθήκες εργασίας στον κλάδο μας σε συνδυασμό και με την εντατικοποίηση της δουλείας μας, τα ατελείωτα ωράρια που είναι πια καθεστώς, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο την επικινδυνότητα σε εργατικά ατυχήματα και καταπόνηση της υγείας μας, ιδιαίτερα όσοι ανήκουμε στις ευπαθείς ομάδες.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου μας να μην υποκύψουν στην γνωστή τακτική  πίεσης και τρομοκρατίας της εργοδοσίας. Όταν ο καύσωνας φτάσει σε υψηλά επίπεδα ΣΤΑΜΑΤΑΜΕ τη διανομή ( courier,ταχυδρόμοι, πεζοί) και σε χώρους όπου ο κλιματισμός- εξαερισμός είναι ανεπαρκής έως και ανύπαρκτος ( καταστήματα, μονάδες διανομής, καταστήματα συναλλαγής, μονάδες διαλογής, hub, βανάκια), να μην δουλέψει κανείς βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή του!

ΠΡΟΣΟΧΗ

  1. Σε περίπτωση που αισθανθούμε κόπωση, αδιαθεσία, κούραση λόγω των ανεβασμένων θερμοκρασιών, δεν κάνουμε απλά μια στάση όπως κάθε χρόνο μας υποδεικνύουν οι εργοδότες μας, σταματάμε την εργασία μας!
  2. Όποιος συνάδελφος αντιμετωπίσει οποιοδήποτε πρόβλημα, να επικοινωνήσει αμέσως με το Συνδικάτο του Σ.Ε.Τ.Τ.Α και να το καταγγείλει! Να μην επιτρέψουμε να συμβούν τέτοιου είδους αυθαιρεσίες!

Το Σ.Ε.Τ.Τ.Α απευθύνει κάλεσμα στους εργαζόμενους των Ταχυδρομείων- Ταχυμεταφορών να οργανωθούν στο Κλαδικό τους Συνδικάτο, να παλέψουμε για την προστασία της υγείας και της προστασίας μας, ώστε να μην βρισκόμαστε απροστάτευτοι μπροστά στα ακραία καιρικά φαινόμενα( καύσωνας, παγετός, πλημμύρες, πυρκαγιές). Να παλέψουμε για το δικαίωμα διακοπής από την εργασία μας ( εξωτερική εργασία) κατά την διάρκεια του καύσωνα.

Καλούμε τα Επιχειρησιακά Σωματεία του κλάδου να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και σε συντονισμό με το ΣΕΤΤΑ, ώστε να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα στους χώρους δουλειάς για την υγεία και την ασφάλεια όλων των εργαζομένων, καθώς και οι ΕΥΑΕ σε κάθε εταιρία του κλάδου , να είναι σε ετοιμότητα ώστε να προβεί σε άμεση παρέμβαση! Το συνδικάτο μας έχει παραθέσει υπόμνημα στο Υπουργείο Εργασίας και στο Τμήμα σχεδιασμού και συντονισμού ελέγχων επιθεώρησης εργασιακών σχέσεων καθώς και στην Περιφερειακή διεύθυνση επιθεώρησης ασφάλειας και υγείας στην εργασία.

Απαιτούμε:

  • Να απαγορευτεί η διανομή από 38 βαθμούς και άνω στον καύσωνα. Τα μέτρα προστασίας να είναι μόνιμα και δεσμευτικά , παίρνοντας υπόψη ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα (καύσωνας, παγετός, πλημμύρες, πυρκαγιές).
  • Πλήρης αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς , διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες κ.λπ.). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου.
  • Να μην χαθεί μεροκάματο ή ημέρα άδειας.
  • Να διασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα της υγείας και της ασφάλειας με ευθύνη της εργοδοσίας.
  • Ύπαρξη διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
  • Δημιουργία κλιματιζόμενων χώρων διαλείμματος για την ξεκούραση των εργαζομένων.
  • Διάθεση πόσιμου δροσερού νερού για τους εργαζόμενους κοντά στο χώρο εργασίας τους.

 

Περισσότερα

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡ/ΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ: Πάρτε πίσω 6ήμερα, σπαστά, τη δουλειά τις Κυριακές

Οι χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι εξοργιζόμαστε να ακούμε τον πρωθυπουργό να λέει ότι "δεν καταργείται η...

ΟΕΝΓΕ: ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΟΥ ΣΤΟ ΨΝΘ

Η Ε.Γ. της Ο.ΕΝ.Γ.Ε. καταγγέλλει την εκδικητική απόλυση της Ψυχιάτρου Ρούλας Γεωργιάδη, μέλους του...