Σωματείο Έκτακτου Προσωπικού ΥΠΠΟ: Άμεσα μέτρα προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας των εργαζομένων απέναντι στον καύσωνα

Δημοσιεύτηκε στις

 Μπροστά στον παρατεταμένο καύσωνα που περιμένουμε τις επόμενες ημέρες, και ειδικά για όσους εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους, στον ήλιο, τα εργοτάξια, τις ανασκαφές, τις αναστηλώσεις, καθώς και σε εσωτερικούς χώρους, και μάλιστα σε εμπορευματοκιβώτια (κοντέινερς), όπου δεν υπάρχει επαρκής κλιματισμός, οι συνθήκες γίνονται ιδιαίτερα επικίνδυνες και εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων ακόμη και για τη ζωή τους.

Έχουμε δει να μην υπολογίζεται η ανθρώπινη ζωή στον βωμό του κέρδους: μόνο πέρυσι καταγράφηκαν αρκετά περιστατικά λιποθυμιών από ηλίαση, όπως και ο τραγικός θάνατος συναδέλφου μας εργατοτεχνίτη στην Κρήτη. Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίξει με τις ζωές μας! Απαιτούμε να ληφθούν άμεσα μέτρα!

Είναι απαράδεκτη η κυβέρνηση, γιατί ήδη θα έπρεπε να είχε προχωρήσει στην έκδοση εγκυκλίου που θα έκανε σαφή την υποχρεωτική εφαρμογή των οδηγιών της και όχι σε «συστάσεις αποφυγής εργασίας» που εν τέλει διευκολύνουν τους προϊσταμένους και τους εργοδότες να συνεχίζουν απρόσκοπτα την εργασία. Είναι απαράδεκτο από τη μεριά του Υπουργείου Πολιτισμού να βλέπουμε εργαζόμενους εξουθενωμένους από τη ζέστη περιμένοντας να δοθεί εντολή από τους προϊσταμένους τους προκειμένου να μπουν σε σκιερό δροσερό μέρος ή να κάνουν διάλειμμα. 

Είναι απαράδεκτο για μια ακόμη χρονιά να μην υπάρχει κανένα μέτρο για την διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητα των εργαζομένων στους αρχαιολογικούς χώρους, κυρίως φυλάκων και καθαριστών, για τους οποίους και φέτος το Υπουργείο Πολιτισμού φαίνεται ότι θα εκδώσει οδηγία κλεισίματος την τελευταία στιγμή, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κρουαζιερόπλοιων και των tour operators, θέτοντας και πάλι σε κίνδυνο επισκέπτες και εργαζόμενους.

Ξέρουμε καλά, ότι στην πολιτική όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων αλλά και του ΥΠΠΟ, η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων αποτελεί κόστος, το οποίο πρέπει να μειωθεί όσο γίνεται περισσότερο. Έτσι εξηγείται γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουν πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο απέναντι στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, τη στιγμή που οι συνθήκες ασφάλειας στους χώρους δουλειάς είναι ανεπαρκείς.

Το σωματείο βρίσκεται σε ετοιμότητα εκεί που θα χρειαστεί συγκεκριμένα να παρέμβουμε. Να διασφαλιστεί ότι κανένας εργαζόμενος δεν θα ταλαιπωρηθεί, δεν θα κινδυνεύσει πολύ περισσότερο, η ζωή του.

Απαιτούμε:

  • Να εκδοθεί άμεσα Υπουργική Απόφαση που θα δεσμεύει τους εργοδότες για τα μέτρα προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας των εργαζομένων με απαγόρευση εργασιών από τους 38 βαθμούς και πάνω, παίρνοντας υπόψη και τις ιδιαίτερες συνθήκες ανά κλάδο
  • Τα μέτρα προστασίας να είναι μόνιμα και δεσμευτικά, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι καύσωνες θα συνεχιστούν και τα επόμενα καλοκαίρια, όπως αντίστοιχα και οι συνθήκες παγετού το χειμώνα
  • Να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων με ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους όπως: άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38ο C ή και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες ανάλογα με τη σχετική υγρασία, άμεση διακοπή εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους (ανασκαφές, μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι, κτλ.), πλήρη καταβολή του μεροκάματου χωρίς καμία περικοπή ή μετατροπή του σε ρεπό ή άδεια
  • Περιορισμός άλλων επιβαρυμένων εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.Διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων. Δημιουργία κατάλληλων κλιματιζόμενων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων. Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στο χώρο εργασίας τους. Λειτουργία κλιματισμού στους χώρους εργασίας, όπου αυτό είναι εφικτό

Καλούμε το Υπουργείο Πολιτισμού να εκδώσει άμεσα και με σαφήνεια οδηγία για παύση εργασιών σε εξωτερικούς χώρους και κλείσιμο των αρχαιολογικών χώρων  από 38 βαθμούς και πάνω και ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες ανά κλάδο. Οι εργαζόμενοι να βρίσκονται σε κατάλληλες εργασιακές συνθήκες με κλιματισμό, δροσερό πόσιμο νερό και ευέλικτο ωράριο αποχώρησης από την εργασία τους.

Καλούμε τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με το Σωματείο μας, όταν οι συνθήκες εργασίας δεν είναι οι κατάλληλες και δέχονται πιέσεις για εργασία υπό επικίνδυνες για την υγεία τους συνθήκες.

Περισσότερα

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡ/ΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ: Πάρτε πίσω 6ήμερα, σπαστά, τη δουλειά τις Κυριακές

Οι χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι εξοργιζόμαστε να ακούμε τον πρωθυπουργό να λέει ότι "δεν καταργείται η...

ΟΕΝΓΕ: ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΟΥ ΣΤΟ ΨΝΘ

Η Ε.Γ. της Ο.ΕΝ.Γ.Ε. καταγγέλλει την εκδικητική απόλυση της Ψυχιάτρου Ρούλας Γεωργιάδη, μέλους του...