Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας : Να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας από τον καύσωνα

Δημοσιεύτηκε στις

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών μπροστά μας έχουμε ένα νέο κύμα καύσωνα. Η εντατικοποίηση της δουλειάς σε συνδυασμό με τις συνθήκες καύσωνα πολλαπλασιάζουν τους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια μας, ιδιαίτερα για τις πιο ευάλωτες κατηγορίες συναδέλφων. Οι ακραίες θερμοκρασίες και οι συνθήκες καύσωνα, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση, θερμοπληξία, θερμικές κράμπες και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με τη θερμική καταπόνηση. Η έκθεση των εργαζομένων σε ακραίες θερμοκρασίες, για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο τραυματισμών λόγω κόπωσης, έλλειψης συγκέντρωσης, κακής λήψης αποφάσεων κτλ.

Δεν περιμένουμε μέτρα από τους εργοδότες οι οποίοι μαζί με όλες τις κυβερνήσεις έχουν δημιουργήσει εκρηκτικές καταστάσεις,ενώ στην καλύτερη περίπτωση προτείνουν να πίνουν οι εργαζόμενοι νερό.Όλα αυτά προστίθενται στη συσσωρευμένη κούραση από τα εξαντλητικά ωράρια, στην υποστελέχωση συνεργείων και βαρδιών,στους ανύπαρκτους μηχανισμούς ελέγχου που χρόνια τώρα έχουν απαξιώσει. Όλα τα παραπάνω για να μην σταματήσουν ούτε μια στιγμή η «αναπτυξιακή» πορεία της χώρας που μας έχει φτάσει σε ένα νεκρό συνάδελφο μας κάθε δύο μέρες!

Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας! Προστατεύουμε τη ζωή και την υγεία μας!

Η κυβέρνηση και οι εταιρείες του κλάδου να πάρουν εδώ και τώρα άμεσα μέτρα για την προστασία των χιλιάδων εργαζομένων. Τις ημέρες αυτές του καύσωνα οι εργασίες να σταματήσουν νωρίτερα από το προβλεπόμενο ωράριο, για να προστατευτεί η υγεία και ασφάλεια όλων μας. Είναι υποχρέωση των εργοδοτών να το κάνουν και δεν μας κάνουν χάρη.Διευκρινίζουμε επίσης ότι οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι βάσει νόμου να πληρώσουν για τις ημέρες που διακόπηκε η εργασία νωρίτερα, κανονικά το μισθό μας, χωρίς καμία περικοπήκαι κανένα συμψηφισμό στον χρόνο εργασίας.

Δεν παζαρεύουμε τη ζωή και την ασφάλεια μας. Κάθε χρόνο ζούμε την ίδια κατάσταση. Κυβέρνηση και εργοδοσία είναι συνυπεύθυνοι. Να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα και να εφαρμόζονται πιστά με ευθύνη του κράτους και της κυβέρνησης.

Απαιτούμε:

  • Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38 °C ήκαι σε χαμηλότερες θερμοκρασίες ανάλογα με τη σχετική υγρασία.
  • Πλήρη αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες κ.λπ.). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου.
  • Συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της εργασίας, της έντασης εργασίας και της χρησιμοποιούμενης στολής εργασίας – ΜΑΠ, για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων,την παροχή πρώτων βοηθειών και αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων.
  • Περιορισμό των βαριών εργασιών την περίοδο του καύσωνα.
  • Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στη θέση εργασίας τους.
  • Η εργοδοσία να προβαίνει σε μετρήσεις της θερμοκρασίας και της σχετικής υγρασίας στους χώρους εργασίας.
  • Δημιουργία κατάλληλων κλιματιζόμενων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.
  • Άμεση στελέχωση όλων των συνεργείων και των πόστων με το απαραίτητο προσωπικό.
  • Διενέργεια τόσο προληπτικών, όσο και κατασταλτικών ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας.

Περισσότερα

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡ/ΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ: Πάρτε πίσω 6ήμερα, σπαστά, τη δουλειά τις Κυριακές

Οι χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι εξοργιζόμαστε να ακούμε τον πρωθυπουργό να λέει ότι "δεν καταργείται η...

ΟΕΝΓΕ: ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΟΥ ΣΤΟ ΨΝΘ

Η Ε.Γ. της Ο.ΕΝ.Γ.Ε. καταγγέλλει την εκδικητική απόλυση της Ψυχιάτρου Ρούλας Γεωργιάδη, μέλους του...