Εργατικό Κέντρο Λαμίας : Για τη μεγάλη άνοδο της θερμοκρασίας

Δημοσιεύτηκε στις

Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά με ανεβασμένες θερμοκρασίες. Οι υψηλές θερμοκρασίες αποτελούνε υψηλό παράγοντα κινδύνου για την υγεία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Αναμένεται να χτυπήσουν κόκκινο οι θερμοκρασίες αυτές τις μέρες και για μία ακόμα φορά οι εργασιακοί χώροι θα γίνουν πραγματικά καμίνια. Θα πρέπει οι εργαζόμενοι μέσα σε αυτές τις συνθήκες να προστατευτούν.

Τα επαγγέλματα σε ανοιχτούς χώρους που είναι εκτεθειμένα, εργαζόμενοι στον ήλιο, στα εργοτάξια, στις οικοδομές, τις διανομές και σε κλειστούς χώρους ειδικά σε μεταλλικές κατασκευές, εκεί που δεν υπάρχει επαρκής αερισμός και σε συνδυασμό με τη λειτουργία των μηχανών οι συνθήκες γίνονται ιδιαίτερα επικίνδυνες και εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων ακόμη και για τη ζωή τους. Επειδή έχουμε ζήσει και προηγούμενα στο βωμό του κέρδους να μην υπολογίζεται η ανθρώπινη ζωή απαιτούμε να παρθούνε μέτρα.

 Τα σωματεία, οι εργαζόμενοι μαζί με το Εργατικό Κέντρο Λαμίας θα πρέπει και στο συγκεκριμένο ζήτημα να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, να μην επιτρέψουμε κανένας εργαζόμενους να μείνει απροστάτευτος στις καιρικές συνθήκες και στην αδιαφορία σε πολλές περιπτώσεις της εργοδοσίας για την ανθρώπινη ζωή.

 Είναι άμεσο και επιτακτικό να απαιτήσουμε ουσιαστικά μέτρα για την υγεία των εργαζομένων.

Απαιτούμε να παρθεί υπουργική απόφαση που να δεσμεύει την εργοδοσία για μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων με απαγόρευση εργασιών από τους 38 βαθμούς κελσίου και πάνω. Παίρνοντας υπόψη και τις ιδιαίτερη συνθήκες ανά κλάδο όπως και τις συλλογικές συμβάσεις όπου προβλέπουν αντίστοιχα μέτρα.

 Να παρθούν μέτρα προστασίας άμεσα για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων με ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης από τους εκλεκτικούς μηχανισμούς του κράτους.

 Όπως.

  1. Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38ο C ή και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες ανάλογα με τη σχετική υγρασία (π.χ. Υ.Α. Δ7/Α/οικ.12050/2223/23-5-2011, Άρθ.23 Παρ.4, Εγκύκλιος 52903/26-5-2023). Αντίστοιχα, άμεση διακοπή εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους (γιαπιά, μηχανοστάσια, χυτήρια, υαλουργίες, μηχανουργεία, θερμοκήπια, κονσερβοποιεία, συσκευαστήρια κτλ). Πλήρης καταβολή του μεροκάματου χωρίς καμία περικοπή. (Θυμίζουμε ότι η διακοπή αυτή των εργασιών προβλέπεται ήδη ρητά στη συλλογική σύμβαση εργατοτεχνιτών οικοδομών και συναφών κλάδων).
  2. Αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπάθειές, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες, κτλ). Πλήρης καταβολή του μεροκάματου.
  3. Περιορισμός άλλων βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.
  4. Ύπαρξη διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
  5. Δημιουργία κατάλληλων κλιματισμένων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.
  6. Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στο χώρο εργασίας τους.
  7. Ύπαρξη και λειτουργία κλιματισμού στους χώρους εργασίας όπου αυτό είναι εφικτό. (Σημειώνουμε ότι πολλές φορές η εργοδοσία, για να αποφύγει το κόστος της εγκατάστασης κλιματιστικών, προφασίζεται ότι η λειτουργία τους δεν είναι συμβατή με την παραγωγική διαδικασία.)
  8. Επαρκής γενικός εξαερισμός σε όλους τους χώρους εργασίας με εγκατάσταση ανεμιστήρων στα ψηλά σημεία των αιθουσών και αερισμός με φυγοκεντρικούς ανεμιστήρες.
  9. Επαρκής ανανέωση του αέρα των εργασιακών χώρων με προσαγωγή νωπού αέρα και ταυτόχρονη απαγωγή του αέρα του χώρου εργασίας.
  10. Απαγωγή των ρύπων και του θερμού αέρα όσο το δυνατό πιο κοντά στην πηγή τους.
  11. Μόνωση των πηγών θερμότητας (μεγάλων μηχανών, κτλ).Θερμομόνωση της πλάκας ή στέγης.
  12. Γραπτή Εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου από το Γιατρό Εργασίας και τον Τεχνικό Ασφάλειας και εφαρμογή από τους εργοδότες, όλων των αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για την ουσιαστική προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.
  13. Άμεση ενίσχυση των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών(επιθεώρηση Υγειάς κι Ασφάλειας-πρώην ΚΕΠΕΚ) με προσωπικό και μέσα. Εντατικοποίηση των ελέγχων.
  14. Για τη λειτουργία των κλιματιστικών μονάδων να εξασφαλιστεί ότι τηρούνται τα αναφερόμενα στην εγκύκλιο για μέτρα διασφάλισης από ιογενείς λοιμώξεις Δ1δ/ΓΠ οικ 26635/23-04-2020 (π.χ. συνεχής φυσικός αερισμός του χώρου ακόμη και με παράλληλη λειτουργία κλιματιστικών μονάδων, αποφυγή ανακυκλοφορίας αέρα κ.λπ.).
  15. Ίδρυση κρατικού σώματος γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφάλειας ενταγμένου σε ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας, κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της ΥΑΕ.
  16. Το Εργατικό Κέντρο Λαμίας και το σωματεία του βρίσκεται σε ετοιμότητα εκεί που θα χρειαστεί συγκεκριμένα να παρέμβουμε. Να διασφαλιστεί ότι κανένας εργαζόμενος δεν θα ταλαιπωρηθεί, δεν θα κινδυνεύσει πολύ περισσότερο, η ζωή του.
  17. Συνάδελφοι να μην αφήσουμε τη ζωή μας την τύχη, σας καλούμε να καταγγέλλετέ περιστατικά στο Εργατικό Κέντρο Λαμίας και στα σωματεία, όπου υπάρχουν φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας σε  σε βάρος της υγείας μας.

 

Συσπειρωνόμαστε στο σωματεία μας, συμμετέχουμε συλλογικά, συσπείρωση στα Σωματεία, λειτουργία των επιτροπών υγιεινής και ασφάλειας.

Να επιβάλουμε και να διευρύνουμε το δικαίωμά μας στην υγεία την προστασία της ζωής μας.

Περισσότερα

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡ/ΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ: Πάρτε πίσω 6ήμερα, σπαστά, τη δουλειά τις Κυριακές

Οι χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι εξοργιζόμαστε να ακούμε τον πρωθυπουργό να λέει ότι "δεν καταργείται η...

ΟΕΝΓΕ: ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΟΥ ΣΤΟ ΨΝΘ

Η Ε.Γ. της Ο.ΕΝ.Γ.Ε. καταγγέλλει την εκδικητική απόλυση της Ψυχιάτρου Ρούλας Γεωργιάδη, μέλους του...