Σωματείο Εργαζομένων ΝΗ.ΣΕΛ.ΑΝ: Μέτρα για τον καύσωνα

Δημοσιεύτηκε στις

Τις επόμενες ημέρες θα επικρατήσουν συνθήκες καύσωνα σε όλες τις περιοχές που υπάρχουν μονάδες της AVRAMAR. Θα πρέπει να παρθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας και επιπλέον ό,τι χρειάζεται ώστε να μην εκτεθεί κανένας εργαζόμενος σε θερμική καταπόνηση. Συγκεκριμένα θα πρέπει να σταματήσουν όλες οι υπαίθριες εργασίες και όσες πραγματοποιούνται κοντά σε μηχανές που εκπέμπουν θερμότητα, τις ώρες που η θερμοκρασία ξεπερνάει τους 38 βαθμούς.

Τις ίδιες ώρες πρέπει να πραγματοποιούνται διαλείμματα και ανάπαυση σε κλιματιζόμενους χώρους για τις υπόλοιπες εργασίες. Βαριές εργασίες όπως φορτώματα, διαλογές, μεταφορές, εργασίες με χημικά, εργασίες που απαιτούν χρήση ΜΑΠ, επίσης δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν αυτές τις ώρες. Τα δρομολόγια πρέπει να πραγματοποιηθούν με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην γίνει ούτε η φόρτωση, ούτε η εκφόρτωση στις παραπάνω ώρες. Εργασία ή φόρτωμα που δεν μπορεί να γίνει με τους παραπάνω όρους πρέπει να μην πραγματοποιηθεί καθόλου.

Οι εργαζόμενοι σε συνθήκες καύσωνα καταπονούνται όλο το 24ωρο και πρέπει να υπάρχει φροντίδα για όλους, σε όλα τα πόστα και όλες τις ώρες. Ένας εργαζόμενος μπορεί να λιποθυμήσει, να ζαλιστεί, να αφαιρεθεί, ή να γλιστρήσει ακόμα κι αν δουλεύει σε ένα κλιματιζόμενο χώρο, ή ακόμα κι αν δουλεύει νύχτα. Ιδιαίτερα ευάλωτοι είναι συνάδελφοι με προβλήματα υγείας ή εργαζόμενοι που δουλεύουν μόνοι. Όλα τα προηγούμενα χρόνια τα μέτρα ήταν συχνά ελλιπή, καθώς υπήρχε η λογική πως η δουλειά πρέπει να βγει πάση θυσία. Ο πρόσφατος χαμός του συναδέλφου μας την ώρα της δουλειάς, πρέπει να είναι καμπανάκι για να μη γίνει το ίδιο και να τηρηθούν όλα τα παραπάνω.

Παράλληλα απαιτούμε να γίνουν υποχρεωτικά όλα τα μέτρα που τώρα είναι απλές συστάσεις και να νομοθετήσουν και άλλα ειδικά για τον κλάδο μας που χιλιάδες εργαζόμενοι εργάζονται εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες. Χρειάζεται άμεση ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου ώστε να μπορούν να ελέγχονται όλοι οι χώροι δουλειάς.

Περισσότερα

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡ/ΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ: Πάρτε πίσω 6ήμερα, σπαστά, τη δουλειά τις Κυριακές

Οι χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι εξοργιζόμαστε να ακούμε τον πρωθυπουργό να λέει ότι "δεν καταργείται η...

ΟΕΝΓΕ: ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΟΥ ΣΤΟ ΨΝΘ

Η Ε.Γ. της Ο.ΕΝ.Γ.Ε. καταγγέλλει την εκδικητική απόλυση της Ψυχιάτρου Ρούλας Γεωργιάδη, μέλους του...