Εργατικό Κέντρο Πειραιά: Εξώδικη Δήλωση Γνωστοποίηση για την κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων των ναυτεργατών

Δημοσιεύτηκε στις

ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΡΜΟΔΙΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
Εξωδικη Δήλωσή Γνωστοποίηση

Της Δευτεροβάθμιας Συνδικαλιστικής Οργάνωσης με την επωνυμία «Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά» (ΕΚΠ) που εδρεύει στον Πειραιά, οδός Δημ. Ομ. Σκυλίτση 19, και εκπροσωπείται νόμιμα.

Προς:

  1. Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων
  2. Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
  3. Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής
  4. Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας
  5. Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.)

Κοινοποίηση:

  1. ΓΣΕΕ
  2. ΠΝΟ

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά σε έκτακτη συνεδρίαση της που έγινε σήμερα, στον Πειραιά, στις 4/6/2024 αποφάσισε την κλιμάκωση της απεργίας για 48 ακόμη ώρες για τους Ναυτεργάτες – μέλη του πληρώματος που δεν ανήκουν στις ειδικότητες που καλύπτουν τα σωματεία: ΠΕΝΕΝ, ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ.

Ειδικότερα η νέα απεργία που αποφασίζουμε στο Ω/Κ «ΑΙΓΑΙΟ» θα αρχίσει στις 5/6/2024 και ώρα 00:01 έως τις 24:00 μεσάνυχτα της 6/6/2024.

Όπως γνωρίζουμε τόσο στο Ω/Κ «ΑΙΓΑΙΟ» όπως και στα υπόλοιπα πλοία που ανήκουν στο ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. καταργήθηκε η ΣΣΕ από το έτος 2008 η οποία ήτανε αυτή της Ακτοπλοΐας.

Η μεταβολή αυτή ανέτρεψε το σύνολο των δικαιωμάτων των Ναυτεργατών που ίσχυαν έως τότε για τα αναφερόμενα πλοία.

Η μεγάλη επίπτωση σημειώθηκε στους καταβαλλόμενους μισθούς και αποδοχές με αποτέλεσμα την ραγδαία πτώση της αγοραστικής τους δύναμης.

Υπογραμμίζουμε ότι όλα αυτά τα χρόνια οι ΣΣΕ στην κατηγορία της Ακτοπλοΐας όχι μόνο διατηρήθηκαν, αλλά υπήρξαν και σχετικές αυξήσεις στους μισθούς των Ναυτεργατών που ξεπέρασαν το 25%.

Το γεγονός αυτό διεύρυνε τις μισθολογικές διαφορές τους σε σύγκριση με τα ισχύοντα της Ακτοπλοΐας με τα αναφερόμενα πλοία.

Θεωρούμε άδικο και ανεπίτρεπτο μέλη συγκροτημένου πληρώματος σε πλοίο να έχουν άνιση μεταχείριση ή να λαμβάνεται υπόψιν γι’ αυτούς τα ισχύοντα στον χερσαίο χώρο.

Παράλληλα οι Ναυτεργάτες που είναι ναυτολογημένοι στο Ω/Κ «ΑΙΓΑΙΟ» είναι αντιμέτωποι και μ’ ένα ακόμη επιπλέον πρόβλημα αφού διαχωρίζονται ανάμεσα σε αυτούς που έχουν συμβάσεις αορίστου χρόνου και στους νέους προσληφθέντες που η σύμβαση τους είναι ορισμένου χρόνου. Οι διαφορές αυτές στην διάρκεια των συμβάσεων τους έχουν ως συνέπεια να έχουν διαφορετικές μισθολογικές αποδοχές, με υποδεέστερους μισθούς για τους νέους προσληφθέντες.

Μετά από πρωτοβουλία των προαναφερόμενων ναυτεργατικών σωματείων, της Διοίκησης του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πειραιά και των συνδικαλιστικών φορέων στα ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι συνάντηση με εκπροσώπους του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και του ΕΑ.ΚΕ.Θ.Ε. Η συνάντηση αυτή με ευθύνη της κυβέρνησης κατέστη άκαρπη διότι από την πλευρά του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δεν υπήρξε καμία ουσιαστική προετοιμασία, απάντηση και δέσμευση για τα επίμαχα προβλήματα που απασχολούν τα πληρώματα των Ω/Κ πλοίων.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Την άμεση επέκταση των συμβάσεων των Ναυτεργατών στα Ω/Κ πλοία σύμφωνα με τα ισχύοντα μισθολόγια της Ακτοπλοΐας.
  • Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου και κατάργηση όλων των μισθολογικών ανισοτήτων και διαφορών.

Με επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος μας.

Περισσότερα

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡ/ΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ: Πάρτε πίσω 6ήμερα, σπαστά, τη δουλειά τις Κυριακές

Οι χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι εξοργιζόμαστε να ακούμε τον πρωθυπουργό να λέει ότι "δεν καταργείται η...

ΟΕΝΓΕ: ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΟΥ ΣΤΟ ΨΝΘ

Η Ε.Γ. της Ο.ΕΝ.Γ.Ε. καταγγέλλει την εκδικητική απόλυση της Ψυχιάτρου Ρούλας Γεωργιάδη, μέλους του...