Ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Επιθεώρησης Εργασίας

Δημοσιεύτηκε στις

Σχεδόν 3 χρόνια μετά την ψήφιση του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη που μεταξύ άλλων μετέτρεψε την Επιθεώρηση Εργασίας σε Ανεξάρτητη αρχή η κατάσταση που βιώνουμε όλοι οι εργαζόμενοι στο φορέα είναι τραγική. Την ίδια στιγμή που η διοίκηση διοργανώνει φιέστες των 50.000€ στο Μέγαρο Μουσικής για να πανηγυρίσει τον ένα χρόνο λειτουργίας ως Ανεξάρτητη Αρχή πολλά τμήματα της Επιθεώρησης λειτουργούν με υποτυπώδη τρόπο καθώς υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα υποστελέχωσης. Στις κεντρικές υπηρεσίες ελάχιστοι συνάδελφοι μας προσπαθούν να διεκπεραιώσουν σύνθετες διοικητικές και οικονομικές διαδικασίες που για να ολοκληρωθούν απαιτούν επαρκές και εξειδικευμένο προσωπικό. Το πρόβλημα αυτό είναι δομικό καθώς πέρα από τις κενές οργανικές θέσεις, ο ίδιος ο οργανισμός της Επιθεώρησης δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες και πρέπει να υπάρξει άμεσα αύξηση των οργανικών θέσεων και μαζικοί διορισμοί για την κάλυψή τους. Αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα είναι υπαρκτός ο κίνδυνος ακόμα και να κλείσουν τμήματα. Παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις των σωματείων μας αλλά και συνδικάτων του ιδιωτικού τομέα δεν έχει γίνει το παραμικρό και η κατάσταση επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα. Όπως και η ίδια η διοίκηση παραδέχεται αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση σε 5 χρόνια η Επιθεώρηση Εργασίας θα έχει χάσει το 40% του προσωπικού της λόγω συνταξιοδότησης! Επιπλέον, αρκετοί υπάλληλοι φεύγουν μέσω της κινητικότητας από την Επιθεώρηση για άλλες υπηρεσίες.

Αναρωτιόμαστε λοιπόν τι ακριβώς γιόρτασαν παρέα με το μισό υπουργικό συμβούλιο; Τα άδεια γραφεία των υπηρεσιών; Την εργασιακή εξουθένωση (burnout) των υπαλλήλων; Την εκτόξευση των σοβαρών και θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων; Τη μηδενική καταγραφή των επαγγελματικών ασθενειών; Τα πληροφοριακά συστήματα που “σέρνονται”; Την πλήρη μισθολογική απαξίωση των υπαλλήλων της Επιθεώρησης; Την παντελή έλλειψη νομικής βοήθειας και κάλυψης στους επιθεωρητές; Τις ελλείψεις στις υλικοτεχνικές υποδομές και στα αυτοκίνητα; Το περιβόητο κτίριο που θα στεγάσει τις κεντρικές υπηρεσίες και το ψάχνουν εδώ και 2μιση χρόνια; Ή μήπως το διαδοχικό ξήλωμα όσων προστατευτικών διατάξεων είχαν
απομείνει στην εργατική νομοθεσία με βάση τις κατευθύνσεις και τις οδηγίες της ΕΕ;

Η Κυβέρνηση και ο Διοικητής της Επιθεώρησης Εργασίας έχουν την αποκλειστική ευθύνη για τη σημερινή κατάντια της Υπηρεσίας. Οι εξαγγελίες που έκανε η Κυβέρνηση ότι η Επιθεώρηση Εργασίας θα αναβαθμιστεί με τη μορφή της Ανεξάρτητης Αρχής διαψεύστηκαν παταγωδώς. Αποδείχθηκε ότι ο εμπρηστής δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα και πυροσβέστης. Αυτοί που τσακίζουν τα εργατικά δικαιώματα ούτε μπορούν ούτε θέλουν να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες που ελέγχουν την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας.

Ο Διοικητής, στις συναντήσεις που είχε εδώ και ένα χρόνο με τα σωματεία μας και κάτω από την πίεση που του ασκήθηκε για να δοθούν λύσεις, «πέταξε τη μπάλα στην εξέδρα» και δεσμεύτηκε ότι θα δοθεί «μπόνους» στους εργαζόμενους για την επίτευξη των ποσοτικών στόχων του 2023. Όπως φάνηκε ωστόσο «οι επιταγές που μοίρασε ήταν ακάλυπτες». Οι δυνάμεις του Π.Α.ΜΕ.1 στο δημόσιο έχουν καταγγείλει την πολιτική των μπόνους, απαιτώντας ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και έχουν αναδείξει αναλυτικά πως οδηγεί σε αυθαίρετες διαφοροποιήσεις και αποκλεισμούς ανοίγοντας το δρόμο για ατομικό καθορισμό του μισθολογίου. Οι θέσεις αυτές επιβεβαιώθηκαν και σε όσους φορείς δόθηκαν τα περιβόητα μπόνους αλλά και στην Επιθεώρηση Εργασίας όπου οι εργαζόμενοι υφίστανται έναν άνευ προηγουμένου εμπαιγμό. Όσοι έταζαν πως με το μπόνους θα αναπληρωθούν τάχα οι μισθολογικές απώλειες έχουν «καταπιεί τη γλώσσα τους», κανένας δεν ενημερώνει υπεύθυνα τι απέγιναν οι “δεσμεύσεις” του Διοικητή και κανένας φυσικά δεν αναλαμβάνει την ευθύνη γι’ αυτό το φιάσκο…

Η ίδια κοροϊδία γίνεται εδώ και χρόνια με το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας που δικαιούνται οι εργαζόμενοι της Επιθεώρησης. Η σχετική ΚΥΑ παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες. Οι εργαζόμενοι της Επιθεώρησης εξακολουθούν να αμείβονται με τους πενιχρούς μισθούς που όλες οι κυβερνήσεις συνδιαμόρφωσαν τα προηγούμενα χρόνια την ώρα που ο πληθωρισμός καλπάζει και ο μόνος που τελικά θα πάρει όχι μόνο 1 αλλά 3 μπόνους είναι ο ίδιος ο Διοικητής!

Είναι εξοργιστικό η Κυβέρνηση που επικαλείται τους δημοσιονομικούς περιορισμούς σε όλες τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, να γεμίζει τα σεντούκια των δικών της «golden boys» με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Και για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι ο Διοικητής της Επιθεώρησης Εργασίας θα λάβει, πέρα από τον διόλου ευκαταφρόνητο μισθό του που ανέρχεται σε 4.631,00€ μικτά/μήνα2, επιπλέον 93.106,94€! Ειδικότερα, για το δεύτερο εξάμηνο του 2022 έλαβε μπόνους 23.106,94€3, για το 2023 50.000€4 και 20.000€5 (ως τώρα…) για το 2024!

“Λεφτόδενδρα” υπάρχουν λοιπόν όταν πρόκειται για τους εκλεκτούς της Κυβέρνησης, υπάρχουν για να δίνονται επιδοτήσεις στο μεγάλο κεφάλαιο μέσω του «Ταμείου Ανάκαμψης», υπάρχουν για πολεμικές αποστολές που εμπλέκουν τη χώρα μας στα σφαγεία των ιμπεριαλιστών.

Καταγγέλλουμε επίσης την απαράδεκτη και καταχρηστική απόφαση της διοίκησης να προχωρήσει μέσα στο Καλοκαίρι στη συγκεντρωτική περικοπή αποδοχών σε όσους συναδέλφους συμμετείχαν στις απεργίες που έγιναν το 2020, 2021 και 2022. Είναι αποκλειστικά δική τους ευθύνη ότι δεν έκαναν τις αντίστοιχες περικοπές στην ώρα τους καθώς οι συνάδελφοι δήλωναν κανονικά και εμπρόθεσμα τη συμμετοχή τους στις απεργίες. Η υπηρεσία που θα έπρεπε να προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων αντιγράφει τις χειρότερες εργοδοτικές πρακτικές! Και δεν είναι η πρώτη φορά… Παράλληλα αναδεικνύεται η χαοτική κατάσταση που επικρατεί στο φορέα όταν δεν μπορούν να γίνουν στην ώρα τους ούτε οι πιο απλές διοικητικές διαδικασίες όπως η έγκαιρη περικοπή αποδοχών στους απεργούς, η πληρωμή των ενοικίων, η προμήθεια γραφικής ύλης και καυσίμων και πολλά άλλα… Απαιτούμε για άλλη μια φορά το αυτονόητο, οι όποιες αναδρομικές περικοπές να γίνουν τμηματικά και να περικόπτεται μια απεργία ανά μήνα ώστε να μπορούν οι συνάδελφοι να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Ενώ υπάρχει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση στις Υπηρεσίες μας η διοίκηση και η κυβέρνηση διοχετεύουν στον Τύπο κατά παραγγελία δημοσιεύματα για φαραωνικές προμήθειες drones, καμερών που θα τοποθετήσουν πάνω στα ρούχα τους οι επιθεωρητές εργασίας (!) και εισαγωγής της τεχνητής νοημοσύνης (ΑI). Τους ενημερώνουμε λοιπόν, πως για να λυθούν τα προβλήματα της Επιθεώρησης Εργασίας δεν χρειάζεται να περιμένουν την εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης, φτάνει και περισσεύει και η ανθρώπινη αν φυσικά υπάρχει η πολιτική βούληση και ο αντίστοιχος προσανατολισμός. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι της Επιθεώρησης έχουν πολύ πικρή πείρα από την προμήθεια τέτοιων συστημάτων. Το ΣΕΟΜ6 που επίσης κόστισε «ένα σκασμό λεφτά», “σαπίζει” εδώ και χρόνια στις ντουλάπες! Εκτός βέβαια αν  αυτά τα τεχνολογικά συστήματα πρέπει «πάση θυσία» να αγοραστούν γιατί κάποιος πρέπει «πάση θυσία» να τα πουλήσει…

Βλέπουμε πως αντί η αξιοποίηση της τεχνολογίας να βελτιώνει τις συνθήκες εργασίας μας και να συμβάλει ώστε να γίνονται αποτελεσματικότεροι οι έλεγχοι, χρησιμοποιείται ως άλλοθι για να μην προσλαμβάνεται το αναγκαίο προσωπικό. Η ρητορική αυτή, που ξεκίνησε από τη θέσπιση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, υποβαθμίζει σκόπιμα τη σημασία του επιτόπιου ελέγχου στις επιχειρήσεις και προωθεί την υποκατάστασή του από ελέγχους που θα γίνονται εξ’ αποστάσεως από τα γραφεία της Επιθεώρησης.

Υποβάθμιση του έργου της Επιθεώρησης είναι και η εμμονή στην ποσοτική αύξηση των ελέγχων χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ποιοτικές παράμετροι. Ένας έλεγχος προστίθεται στα στατιστικά όταν ελέγχεται ένα περίπτερο, ένας προστίθεται και όταν ελέγχεται μια τεράστια εγκατάσταση logistics! Ένας έλεγχος όταν συντάσσεται ένα Δελτίο Ελέγχου απ’ το γραφείο, ένας έλεγχος και όταν οι επιθεωρητές ταξιδεύουν από νησί σε νησί… Στην πραγματικότητα αυτή η πρεμούρα για να παρουσιάζεται ποσοτική αύξηση των ελέγχων κατευθύνει έμμεσα τους επιθεωρητές να κάνουν όσο το δυνατόν περισσότερους «εύκολους» ελέγχους.

Υποβάθμιση είναι και η μετατροπή των επιθεωρητών σε κομπάρσους σε κακόγουστα «happenings» και ασκήσεις αμφίβολης χρησιμότητας όπου τα προσωπικά τους στοιχεία δημοσιεύονται στο διαδίκτυο, εκθέτοντάς τους σε πολλαπλούς κινδύνους.

Υποβάθμιση είναι και ο βραχνάς για την καθημερινή αποστολή χειρόγραφων στατιστικών στοιχείων προς την κεντρική υπηρεσία, αντί όλα αυτά να αντλούνται μέσα από το ΟΠΣ. Υποβάθμιση και απαξίωση είναι 1 χρόνο μετά τον εμπρησμό του ΤΕΕΣ Ανω Λιοσίων να μην έχει δοθεί μόνιμη και οριστική λύση στη μετεγκατάστασή του. Υποβάθμιση είναι να υπάρχει δυσκολία μετακίνησης των κλιμακίων για τους ελέγχους αλλά να πραγματοποιούνται ένα σωρό ταξίδια της διοίκησης σε όλη την Ευρώπη, λες και είμαστε τουριστικό γραφείο…

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Η πραγματικότητα που βιώνουμε δεν πρόκειται να αλλάξει αν δεν πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Δεν αξίζουμε αυτή την εξευτελιστική αντιμετώπιση και έχει έρθει η ώρα να το δείξουμε με πράξεις και όχι μόνο με λόγια. Είναι αναγκαίο να συντονιστούν όλοι οι συνδικαλιστικοί φορείς του χώρου μας και να προχωρήσουμε άμεσα σε δυναμικές κινητοποιήσεις στα αρμόδια υπουργεία. Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε άλλο τα «λόγια του αέρα» του Διοικητή ο οποίος δεν έχει επιλύσει κανένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Δεν μπορούμε να παρακολουθούμε αμέτοχοι και απαθείς μια Υπηρεσία που είναι αναγκαία και χρήσιμη στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα να παρακμάζει κατ’ αυτόν τον τρόπο. Δεν μπορούμε άλλο να βλέπουμε το μισθό να τελειώνει στα μισά του μήνα, να πληρώνουμε τον ένα φόρο μετά τον άλλο. Είναι ώρα να εκφράσουμε τη δυσαρέσκεια που νιώθουμε, πρώτα και κύρια μέσα από τους αγώνες μας αλλά και στις κάλπες των Ευρωεκλογών. Να δείξουμε ότι η πολιτική που ρημάζει τις ζωές μας για τα κέρδη των λίγων δεν έχει τη συναίνεσή μας.

Απαιτούμε:
 Προσλήψεις προσωπικού εδώ και τώρα. Πλήρη στελέχωση όλων των τμημάτων και των κεντρικών υπηρεσιών.
 Αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.
 Έκδοση της ΚΥΑ για το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.
 Στελέχωση της νομικής υπηρεσίας με μόνιμο προσωπικό και παροχή ουσιαστικής νομικής κάλυψης στους επιθεωρητές για να ασκούν απερίσπαστοι τα καθήκοντά τους.
 Να σταματήσουν οι δυσμενείς και αυθαίρετες μετακινήσεις του προσωπικού.
 Αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων και ουσιαστική βελτίωση των υλικοτεχνικών υποδομών.

Περισσότερα

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡ/ΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ: Πάρτε πίσω 6ήμερα, σπαστά, τη δουλειά τις Κυριακές

Οι χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι εξοργιζόμαστε να ακούμε τον πρωθυπουργό να λέει ότι "δεν καταργείται η...

ΟΕΝΓΕ: ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΟΥ ΣΤΟ ΨΝΘ

Η Ε.Γ. της Ο.ΕΝ.Γ.Ε. καταγγέλλει την εκδικητική απόλυση της Ψυχιάτρου Ρούλας Γεωργιάδη, μέλους του...