Ομοσπονδία Γάλακτος Τροφίμων Ποτών: Ενημερωτικό Δελτίο για την τρίτη συνάντηση με το ΣΕΒ για τις ΣΣΕ

Δημοσιεύτηκε στις

Την Τέταρτη 20 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η 3η συνάντηση της διαπραγματευτικής ομάδας της Ομοσπονδίας με τους εκπροσώπους του ΣΕΒ για την υπογραφή Κλαδικής ΣΣΕ.

Οι εργοδότες μέσω των στελεχών τους, για άλλη μια φορά προσπαθώντας να κερδίσουν χρόνο, δεν προσήλθαν με ολοκληρωμένες προτάσεις, σε σχέση με τα αιτήματα που έχουμε καταθέσει για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για κάθε υποκλάδο.

Αναμασούσαν χωρίς να προτείνουν ξεκάθαρα την «δήθεν» πρόθεσή τους για αύξηση 6% επί του κατώτερου μισθού των 830 ευρώ (μεικτά). Ουσιαστικά όλοι τους συγκλίνουν στα 830 ευρώ ως κατώτερο κλαδικό μισθό που είναι η γραμμή του ΣΕΒ και των πολυεθνικών ομίλων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ηΈνωση Ζυθοποιών, με μια  επιστολή γεμάτη ασάφειες, πρότεινε 830 ευρώ για μισθό νεοεισερχόμενου και αύξηση περίπου στα 880 ευρώ (6%) σε ένα χρόνο που θα έχει «ειδικευθεί»!

Υποτιμώντας τη νοημοσύνη μας, το «τερμάτισαν»  προσπαθώντας να μας πείσουν ότι τους προβληματίζει το γεγονός ότι η μια αύξηση στο 6% που αντέχουν!!! να δώσουν, δεν συμφέρει τους εργαζόμενους, γιατί λόγο της νομοθεσίας θα αυξηθούν οι εισφορές τους και δεν θα δουν αύξηση στο πραγματικό μισθό! Απέκρυπταν επιμελώς βέβαια τα πολλαπλάσια οφέλη των εργαζομένων, στον υπολογισμό του τελικού μισθού, για προφανείς λόγους.

Επιπλέον καμιά συγκεκριμένη αναφορά δεν έγινε σε βασικά αιτήματά μας, όπως τα ποσοστά αύξησης της υπερεργασίας και των υπερωριών, ανθυγιεινό επίδομα, χρόνο διαλείμματος εντός του οχταώρου, επίδομα θέσης κλπ.

Ιδιαίτερα προκλητική ήταν η στάση του εκπροσώπου του ΣΕΒΓΑΠ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων) ο οποίος είπε ότι είμαστε εκτός πραγματικότητας και αμφισβήτησε υπαρκτές ειδικότητες υποβαθμίζοντας την εργασία συνάδελφων, με ξεκάθαρο σκοπό τη κατάργηση ή τη μη αναγνώριση  επιδομάτων ειδικευμένης εργασίας για εκατοντάδες συναδέλφους.

 Δυναμιτίζοντας παραπέρα το κλίμα, ο συγκεκριμένος «λαγός» του ΣΕΒ, με υπεροπτικό και αλαζονικό ύφος, ανέφερε ότι «εργολαβικοί εργαζόμενοι υπάρχουν και θα υπάρχουν», σε μια προσπάθεια εκβιασμού, που όμως κρύβει φόβο. Εντελώς κυνικά και απάνθρωπα, επί της ουσίας είπε ότι θα εκμεταλλευτεί το πιο σκληρά εκμεταλλευόμενο κομμάτι της εργατικής τάξης, αξιοποιώντας τα δουλεμπορικά γραφεία προκειμένου να συμπιέσει τις απαιτήσεις μας.

Από την πλευρά μας επισημάναμε την αποφασιστικότητα των εργαζομένων του κλάδου για την υπογραφή της Κλαδικής ΣΣΕ και ξεκαθαρίσαμε ότι:

  1. Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε ψίχουλα, τη στιγμή μάλιστα που τα κέρδη  των επιχειρήσεων του κλάδου κατέγραψαν ρεκόρ 2,57 δις ευρώ το 2022 και συνεχώς αυξάνουν τη κερδοφορία τους από τον ιδρώτα μας.
  1. Δεν θα νομιμοποιήσουμε την αθλιότητα του νόμου Βρούτση – Αχτσιόγλου, καθορισμού του κατώτατου μισθού με απόφαση της κυβέρνησης, που καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις  για να εξυπηρετήσει την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων μέσα από την πιο άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων.
  1. Ότι είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι θα αφήσουμε τους συνάδελφους μας, εργολαβικούς εργαζόμενους, έρμαιο στα «νύχια»  των εργοδοτών!

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, είναι ξεκάθαρο ότι οι βιομήχανοι θα υπογράψουν με όρους που θα επιτρέπουν να ζούμε με αξιοπρέπεια εμείς και η οικογένειές μας, μόνο κάτω από την οργανωμένη και μαζική διεκδίκηση των δικών μας συμφερόντων.

Καλούμε όλα τα σωματεία να προχωρήσουν σε ενημέρωση των εργαζομένων και να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα. Το ΔΣ της Ομοσπονδίας θα συνεδριάσει τις επόμενες μέρες για να καθοριστούν τα επόμενα βήματά μας. 

Είναι στο δικό μας χέρι να επιβάλουμε το δίκιο μας.  Έχουμε τη δύναμη,  θα τα καταφέρουμε,  θα νικήσουμε!

 

 

Περισσότερα

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡ/ΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ: Πάρτε πίσω 6ήμερα, σπαστά, τη δουλειά τις Κυριακές

Οι χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι εξοργιζόμαστε να ακούμε τον πρωθυπουργό να λέει ότι "δεν καταργείται η...

ΟΕΝΓΕ: ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΟΥ ΣΤΟ ΨΝΘ

Η Ε.Γ. της Ο.ΕΝ.Γ.Ε. καταγγέλλει την εκδικητική απόλυση της Ψυχιάτρου Ρούλας Γεωργιάδη, μέλους του...