Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ: Νέες παραστάσεις διαμαρτυρίας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ

Δημοσιεύτηκε στις

Οι νόμοι που ψηφίζονται από το κράτος και αφορούν τους πολίτες θα πρέπει να ερμηνεύονται σωστά και να τηρούνται, ιδιαίτερα δε όταν υπάρχει δέσμευση πρωθυπουργού και υπουργών για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που αφορά άμεσα τις ζωές τόσων ανθρώπων.

Ανεξάρτητα ιδεολογίας, πολιτικών και κομματικών πεποιθήσεων, η πολιτική δέσμευση κρίνεται επί της εφαρμογής.

Στις 11/5/2024, η Υπουργός Εργασίας κ. Μιχαηλίδου στην πρωινή εκπομπή «ΚΑΛΗΜΕΡΑ» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου της εκπομπής για «το μέλλον των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ»,  δήλωσε τα εξής:  «Μιλάμε για το σύνολο των εργαζομένων (…) οι οποίοι εργάζονται απευθείας στην ΛΑΡΚΟ και (…) σε υποεργολαβίες που εργάζονται και πάλι εμμέσως στην ΛΑΡΚΟ (…) οπότε ερχόμαστε με ένα πολύ συγκεκριμένο πλάνο και δε μένει κανένας μα κανένας στο δρόμο (…)»

Στις 13/5/24 υπήρξε συνάντηση  μεταξύ των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ και του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Στην συνάντηση συμμετείχαν  οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς, η Γενική Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων Άννα Στρατινάκη και ο διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης.

Κατά τη συνάντηση  ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση θα σεβαστεί όπως έχει υποχρέωση την προσωρινή διαταγή που εκδόθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών και η οποία επιτάσσει τη συνέχιση του σημερινού καθεστώτος ως προς την απασχόληση των εργαζομένων έως τις 18 Ιουνίου (…)».

Τα παραπάνω δεν τα είπαμε εμείς. Ο Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί τα δήλωσαν.

Στις 14/5/24 ο Ειδικός Διαχειριστής της ΛΑΡΚΟ ανακοίνωσε ότι «διακόπτεται η σύμβαση έργου που απασχολούνται οι 45 εργαζόμενοι στην  συντήρηση του  εργοστασίου και  θα συνεχίσει να διακόπτει συμβάσεις και με τις υπόλοιπες ειδικότητες που είναι υπό αυτό το καθεστώς. Το επόμενο  διάστημα θα υπάρξει στάση πληρωμών σε διάφορες υποχρεώσεις, ακόμη και στην καταβολή της εξόφλησης της μισθοδοσίας Μαΐου για το σύνολο των εργαζομένων. Ο λόγος  είναι ότι δεν μπορεί να καλύψει οικονομικά τις απαιτήσεις που χρειάζονται για  τα λειτουργικά έξοδα, όχι  γιατί δεν έχει χρήματα, έχει 20 εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία της ΛΑΡΚΟ, αλλά γιατί παρά τις προτάσεις και τα αιτήματα που έχει κάνει στα αρμόδια υπουργεία Ενέργειας και Οικονομικών, δεν έχει λάβει έγκριση αξιοποίησης των χρημάτων αυτών».

Από τις 14/5/24 έως και σήμερα οι 45 συνάδελφοι από την συντήρηση των εγκαταστάσεων του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ είναι εκτός εργοστασίου, με ότι  αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των επικίνδυνων εγκαταστάσεων και την ζωή όλων των κατοίκων σε οικισμό και Λάρυμνα. Οι οικογένειες τους, τα παιδιά τους επάνω στην εξεταστική περίοδο, είναι σε απόγνωση. Ούτε εργασία στην ΛΑΡΚΟ μέχρι 18/6 όπως δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός, ούτε ταμείο ανεργίας και «προγράμματα».

Από τις 14/5/24 έως και σήμερα, παίρνουμε τηλέφωνα σε υπουργεία. Συναντηθήκαμε με υπηρεσιακό κλιμάκιο του υπουργείου Εργασίας.  Καταθέσαμε τα στοιχεία  που μας ζήτησαν. Μας μιλούν ευγενικά, μας λένε θα μας απαντήσουν, αλλά τίποτα.

Η ερώτηση είναι απλή:

Iσχύει ή δεν ισχύει η δέσμευση των αρμόδιων Υπουργών και του Πρωθυπουργού;

Εμείς συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι το πρόβλημα προκύπτει από υπηρεσιακούς λόγους και δεν είναι πολιτική εντολή, αλλά την τελική απάντηση πρέπει να την δώσουν οι υπεύθυνοι και άμεσα μάλιστα, γιατί όσο καθυστερούν αυτοί, οι εργαζόμενοι είναι σε απόγνωση.

Την Κυριακή 26/5/24 συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας και συζητώντας  διεξοδικά αποφάσισε:

  1. Την Δευτέρα 27/5/24 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με την ειδική διαχείριση.
  2. Την Τρίτη 28/5 στις 10.30πμ θα πραγματοποιηθεί νέα παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο εργασίας και στις 12.00μμ στο υπουργείο οικονομικών.
  3. Την Πέμπτη 30/5 θα πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση των Δ.Σ των σωματείων της ΛΑΡΚΟ για σχεδιασμό και συντονισμό της δράσης το επόμενο διάστημα.
  4. Την Παρασκευή 31/5 στις 10.00πμ στο κινηματογράφο Ίλιον του Οικισμού ι ΛΑΡΚΟ θα πραγματοποιηθεί νέα Γ.Σ. για συλλογική εκτίμηση της κατάστασης και αποφάσεις.

Καλούμε τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων της Αττικής να στείλουν αντιπροσωπείες αλληλεγγύης στις παραστάσεις διαμαρτυρίας.

Περισσότερα

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡ/ΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ: Πάρτε πίσω 6ήμερα, σπαστά, τη δουλειά τις Κυριακές

Οι χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι εξοργιζόμαστε να ακούμε τον πρωθυπουργό να λέει ότι "δεν καταργείται η...

ΟΕΝΓΕ: ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΟΥ ΣΤΟ ΨΝΘ

Η Ε.Γ. της Ο.ΕΝ.Γ.Ε. καταγγέλλει την εκδικητική απόλυση της Ψυχιάτρου Ρούλας Γεωργιάδη, μέλους του...