Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής: Ταμείο Ανάκαμψης φθηνό χρήμα για τους μεγάλους, νέα φορολογικά βάρη για τους μικρούς

Δημοσιεύτηκε στις

Ταμείο Ανάκαμψης

Φθηνό χρήμα για τους μεγάλους, νέα φορολογικά βάρη για τους μικρούς

Voucher, Εισιτήρια και«Ψηφιακός Γολγοθάς»

Συνάδελφοι,

Όλο το προηγούμενο διάστημα μας  «έφαγαν» κυριολεκτικά τα «αυτιά» για το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης  και τα τεράστια ποσά που επρόκειτο να εκταμιευτούν για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας. Η Κυβέρνηση σκόπιμα διέδιδε, ψευδώς, ότι τα χρήματα που θα  εκταμιευτούν θα τονώσουν και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η Ομοσπονδία μας από την πρώτη στιγμή εξέφρασε τις επιφυλάξεις της. Ήταν εξ αρχής γνωστό ότι η εκταμίευση αυτών των κεφαλαίων είχε προαπαιτούμενα που θα τα πληρώναμε πολύ ακριβά όλοι εμείς οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες.Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το φορολογικό έκτρωμα που ψήφισε πριν από λίγους μήνες η Κυβέρνηση και μας καλεί να το πληρώσουμε με την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων.

Γνωρίζουμε επίσης ότι τέτοια ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και τα ΕΣΠΑ αποκλείουν τα τελευταία χρόνια τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες. Δεν είναι μυστικό άλλωστε ότι για την Ευρωπαϊκή Ένωση  η αυτοαπασχόληση αποτελεί «προβληματικό στοιχείο για την ελληνική οικονομία» όπως φροντίζουν να μας θυμίζουν όλοι οι «θεσμικοί παράγοντες» .

Τις προηγούμενες ημέρες, η Κυβέρνηση ανακοίνωσε στοιχεία που αφορούν στην απορρόφηση των χρημάτων του «Ταμείο Ανάκαμψης» και επιβεβαιώνουν όλες τις εκτιμήσεις μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τα 4,9δις  που έχουν μέχρι στιγμής «συμβολαιοποιηθεί» μόνο το 15,7% κατευθύνεται σε πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Δεν πρέπει να ξεχνούμε βέβαια ότι μια «μεσαία» επιχείρηση για τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να έχει μέχρι και 250 άτομα, ενώ μια μικρή μέχρι 50 άτομα προσωπικό. Δεν είναι τυχαίο ότι μόνο 7 πολύ μικρές επιχειρήσεις κατάφεραν να λάβουν δάνεια  από αυτό το πρόγραμμα.

Τα μόνα χρήματα που πήραν οι μικρές επιχειρήσεις των αυτοαπασχολούμενων είναι για voucher ψηφιακού εκσυγχρονισμού  τουMyData, που  αποτελεί μια ακόμα θηλιά στο λαιμό μας.

Καλούμε τους συναδέλφους να μην δείξουν καμία αvοχή στην κοροϊδία της Κυβέρνησης που υπόσχεται κάθε φορά πακτωλό χρημάτων από τα ευρωπαϊκά ταμεία που τελικά δεν τα βλέπουν ποτέ στην τσέπη τους.Ήρθε η ώρα μέσα από τους συλλόγους που τους εκπροσωπούν να διεκδικήσουν μέτρα προστασίας και ενίσχυσης του εισοδήματος τους, μέτρα για την κάλυψη των κοινωνικών τους αναγκών.

Περισσότερα

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΒΟΙΑΣ: Σοβαρό εργατικό ατύχημα στην ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι

Την Παρασκευή 19/7 συνάδελφος εργαζόμενος στην ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι κατά την ώρα εργασίας σε αποθήκη...

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΟΤΩΝ: Για την διαπραγμάτευση της  κλαδικής ΣΣΕ με τους εργοδότες

Στις 2/2/2024 έγινε η πρώτη συνάντηση ανάμεσα στην ομοσπονδία και τον ΣΕΒ. Πρόσφατα στις...

Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών: Για το Σχέδιο Νόμου “Σκούπα” του Υπουργείου Παιδείας

Η κυβέρνηση θα μας βρίσκει απέναντι της σε κάθε προσπάθεια της να χτυπήσει τα...