Ομοσπονδία Φαρμάκου: Για τη συνάντηση φαρμακοβιομηχάνων και κυβέρνησης

Δημοσιεύτηκε στις

ΝΑΫΛΟΝ ΝΤΕΦΙΑ ΚΑΙ ΨΟΦΙΑ ΚΕΦΙΑ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΦΙΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ  ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΓΧΩΡΙΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Φαρμάκου, όπως και όλοι οι εργαζόμενοι, παρακολουθούν με αγανάκτηση τις προκλητικές φιέστες που στήνει η πολυεθνική και εγχώρια εργοδοσία της Φαρμακοβιομηχανίας, σε συνεργασία με την κυβέρνηση και άλλους φορείς. Φιέστες που κορυφώθηκαν με την συνάντηση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (IFPMA) με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και τις ανακοινώσεις για τις νέες βιομηχανικές μονάδες που δημιουργούν τρεις ελληνόκτητες φαρμακοβιομηχανίες (Demo – Win Medica του ομίλου ELPEN – Faran), επενδύσεις πληρωμένες από το Ταμείο Ανάκαμψης με τα λεφτά του λαού που αγωνίζεται να βγάλει το μήνα.

Και όλα αυτά, ενώ:

  • Από Ιανουάριο 2023 μέχρι Ιανουάριο 2024 οι τιμές των φαρμάκων αυξήθηκαν κατά 12,7%!
  • Από 12/2/2024, ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει μόνο τη χαμηλότερη τιμή κάθε γενόσημου φαρμάκου, επομένως για κάθε ακριβότερο γενόσημο, η διαφορά καλύπτεται από τη δική μας τσέπη, κάτι που φέρνει 80% επιπλέον επιβάρυνση για 1.700 σκευάσματα σε όλους όσοι πρέπει να πάρουν τα φάρμακά τους και ελάφρυνση στους φαρμακοβιομήχανους από τα ποσά που υποχρεούνται να επιστρέψουν στον ΕΟΠΥΥ (clawback).
  • Πάνω από 1,7 δισ. ευρώ πληρώνουμε από την τσέπη μας για φάρμακα, ενώ ο τζίρος της φαρμακευτικής αγοράς στην Ελλάδα αυξάνεται ραγδαία, το ίδιο και οι εξαγωγές, φτάνοντας τα 2,6 δισ. ευρώ.
  • Οι συνολικές πωλήσεις φαρμάκου την περίοδο 2009-2020, κατά την οποία ο κλάδος είναι χωρίς σύμβαση, έφτασαν τα 77 δισ. ευρώ!

Αυτή η εργοδοσία – πολυεθνική και εγχώρια – που βγάζει αυτά τα κέρδη από την δουλειά των εργαζομένων του κλάδου και στήνει φιέστες μαζί με την κυβέρνηση, είναι η ίδια που όλα αυτά τα χρόνια έχει πρωτοστατήσει στο τσάκισμα των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους, με την βοήθεια όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής, που αποτελειώνει ότι είχε μείνει όρθιο από τα εργατικά δικαιώματα και στον κλάδο του φαρμάκου.

Και τώρα όλοι αυτοί μαζί στήνουν προκλητικά και ξεδιάντροπα το «πανηγύρι» τους πάνω στις δικές μας πλάτες, διαφημίζοντας την «καινοτομία», τις επενδύσεις, την ανάπτυξη του κλάδου του φαρμάκου.

Είναι προκλητικοί και ξεδιάντροποι γιατί:

  • Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι του κλάδου, αυτοί που παράγουν και δημιουργούν όλη αυτή την ανάπτυξη και καινοτομία βρίσκονται αντιμέτωποι καθημερινά, όπως και όλος ο λαός, με τους καθηλωμένους μισθούς και την ακρίβεια.
  • Οι εργαζόμενοι στον κλάδο δεν έχουν κλαδική ΣΣΕ για πάνω από 10 χρόνια με ευθύνη της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων και ταυτόχρονα, όλο αυτό το διάστημα, αντιμετωπίζουν τα κύματα απολύσεων και «αναδιαρθρώσεων» της εργοδοσίας, τα εξαντλητικά ωράρια και την εντατικοποίηση της δουλειάς που αυτή επιβάλει, τις αντεργατικές πρακτικές της για το χτύπημα των εργατικών αγώνων.
  • Την ίδια στιγμή που προβάλλουν τις επενδύσεις και τα τεράστια κέρδη τους, οι φαρμακοβιομήχανοι προτείνουν μόλις 840 ευρώ βασικό μισθό για τους εργαζόμενους στον κλάδο και ωράριο εβδομαδιαίο 40ωρο, αμφισβητώντας ακόμα και το 5ήμερο-8ωρο.
  • Επιμένουν στους εργαζόμενους «πολλών ταχυτήτων», με διαφορετικές εργασιακές σχέσεις, εργολαβικούς, συμβασιούχους ορισμένου χρόνου, ενοικιαζόμενους κ.ο.κ., αρνούνται να τους εντάξουν στην κλαδική σύμβαση.
  • Αρνούνται να καλύψουν τη φορολόγηση των εργαλείων δουλειάς, όπως αυτοκίνητα πωλητών και ιατρικών επισκεπτών, φορτώνοντάς τη στους εργαζόμενους.

Αυτοί που φιγουράρουν προκλητικά στις φιέστες ως φορείς της «ανάπτυξης» είναι οι ίδιοι που απολύουν συνδικαλιστές, επειδή αγωνίζονται για την οργάνωση και τα δικαιώματα των εργαζομένων, που στήνουν εργοδοτικά αντι-σωματεία μέσα από τα γραφεία τους απέναντι στα πραγματικά εργατικά σωματεία, όπως έκανε η Φαρμακοβιομηχανία DEMO. Είναι οι ίδιοι που δεν υπολογίζουν τη ζωή και την ασφάλεια των εργαζόμενων μπροστά στα κέρδη τους. Ποιος ξεχνά την κατάρρευση του «χάρτινου» κτηρίου της ΦΑΡΑΝ στο σεισμό του 1999, στα ερείπια του οποίου θάφτηκαν 8 εργαζόμενοι;

Όσο για τις πολυεθνικές του Φαρμάκου, που συναντήθηκαν με τον Πρωθυπουργό, με διθυράμβους για την επιχειρηματικότητα και την «προσφορά» τους στην υγεία και στον άνθρωπο, απλώς υπενθυμίζουμε σε όσους έχουν επιλεκτικά αδύνατη μνήμη:

  • H Pfizer με τα τεράστια κέρδη που αποκόμισε, ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας από τα εμβόλια, έχει ήδη ανακοινώσει αναδιαρθρώσεις και περικοπές 3,5 δις που μεταφράζονται σε μείωση των θέσεων εργασίας κατά 30000 περίπου παγκοσμίως.
  • Η Boehringer συνεχίζει να αρνείται την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης, παρόλη την προσπάθεια που καταβάλει το σωματείο των εργαζομένων.
  • Η εργολαβική κι η ενοικιαζόμενη εργασία, η εκμετάλλευση εργαζομένων διαφόρων «ταχυτήτων» δίνει και παίρνει σε όλες αυτές τις «υποδειγματικές» επιχειρήσεις, όπως η Pfizer, η Boehringer, η Johnson και άλλες, που με υπερηφάνεια και δέος υποδέχθηκαν τα κυβερνητικά επιτελεία, ο Πρωθυπουργός, ο Υπουργός Υγείας.

Εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το success story όλων αυτών που ποζάρουν στις προκλητικές φιέστες των φαρμακευτικών επιχειρήσεων «χτίζεται» πάνω στις πλάτες των εργαζόμενων, πάνω στις πλάτες μας.

Δεν μας ξεγελούν, λοιπόν, τα «πανηγύρια» εργοδοσίας – κυβέρνησης, ούτε μπορούν να μας «χρυσώσουν το χάπι» της μιας δεκαετίας και πάνω χωρίς ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, ούτε των διαστημικών κερδών, που βλέπουμε να περνούν πάνω από το κεφάλι μας, βγαλμένα από την δική μας δουλειά, ενώ εμείς αγωνιζόμαστε να βγάλουμε το μήνα, αντιμετωπίζοντας την ακρίβεια και τη φοροληστεία.

Φτάνει πια η κοροϊδία με τις φιέστες! Εμείς είμαστε  οι παραγωγοί του πλούτου, χωρίς εμάς κανένα εργοστάσιο, αποθήκη, φαρμακείο, κανένα τμήμα ιατρικής ενημέρωσης δεν μπορεί να λειτουργήσει!

  • Διεκδικούμε υπογραφή Κλαδικής ΣΣΕ με αυξήσεις σε όλους τους μισθούς, 950 ευρώ κατώτερο μισθό, 5ήμερο – 8ωρο.
  • Εδώ και τώρα μέτρα προστασίας του εργατικού – λαϊκού εισοδήματος, δημόσια – δωρεάν Υγεία και Παιδεία.
  • Καθολική επαναφορά των τριετιών, ενσωματώνοντας την περίοδο 2012 – 2023.
  • Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, Ασφάλιση Υποχρεωτική.

Στηρίζουμε και ενισχύουμε τους αγώνες που δίνουν οι συνάδελφοί μας με τα σωματεία τους σε μια σειρά επιχειρήσεις του κλάδου, όπως ΦΑΜΑΡ, ΜΠΕΡΙΓΚΕΡ,  ΠΕΙΦΑΣΥΝ, ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ, για υπογραφή Επιχειρησιακών ΣΣΕ.

Ο μόνος δρόμος είναι ο αγώνας μας για τα δικαιώματα μας, ο αγώνας για δουλειά και ζωή με βάση τις δικές μάς ανάγκες! Με την ταξική Ομοσπονδία μας και Συνδικάτα του κλάδου να διεκδικήσουμε την ζωή που μας ανήκει!

Όλοι στην απεργία 17 Απρίλη και 1 Μάη!

Περισσότερα

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και οι εργαζόμενοι του Πειραιά αποχαιρετούμε με μεγάλη θλίψη την Αθηνά Ζύμαρη

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και οι εργαζόμενοι του Πειραιά αποχαιρετούμε με μεγάλη θλίψη την δημοσιογράφο...

Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής: Αποχαιρετούμε με βαθύτατη θλίψη την συναγωνίστρια Ζύμαρη Αθηνά

Οι  Διοικήσεις των Σωματείων μας αποχαιρετούν με βαθύτατη θλίψη την συναγωνίστρια Ζύμαρη Αθηνά, την...

Η ΠΕΜΕΝ αποχαιρετά την Αθηνά Ζύμαρη

Το Δ.Σ. της ΠΕΜΕΝ, αποχαιρετά με βαθιά θλίψη τη δημοσιογράφο του «Ριζοσπάστη» Αθηνά Ζύμαρη,...