Επιτροπή Αγώνα Επικουρικού Προσωπικού Κ.Κ.Π.Π.Α: Επικίνδυνη και εκρηκτική η κατάσταση για τους εργαζομένους και τα παιδιά στην Προστασία παιδιών

Δημοσιεύτηκε στις

Επικίνδυνη και εκρηκτική η κατάσταση για τους εργαζομένους και τα παιδιά στην Προστασία παιδιών (Μητέρα, Αγ. Ανδρέας, Αγ. Βαρβάρα, Μονάδα Προστασίας Παιδιών Πεντέλης,Πρώην Π.ΙΚ.Π.Α)

Η συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση της τωρινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, στη λογική της μείωσης των δημοσίων δαπανών, της λογικής κόστους – οφέλους. Κόστος για το κράτος – όφελος για τους επιχειρηματίες ΜΚΟ, «φιλάνθρωπους» του χώρου, το χρήμα να ρέει άφθονο γι΄ αυτούς, έφεραν αυτή την κατάσταση στις δημόσιες δομές Προστασίας Παιδιού.

Οι συμβασιούχοι συνάδελφοι βρισκόμαστε σε εργασιακή ομηρία και ανασφάλεια, ενώ καλύπτουμε  κρίσιμες ανάγκες. Έχουμε  κουτσουρεμένα δικαιώματα σε σύγκριση με τους μόνιμους. Έχουμε αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία και καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αναπληρώνοντας σημαντικό μέρος των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, που μεγαλώνουν διαρκώς.

Μετά από ένα χρόνο από την ανάληψη των καθηκόντων μας ενημερωθήκαμε ότι οι συμβάσεις δεν θα ανανεωθούν.

Αυτή η εξέλιξη σημαίνει ότι οι ήδη υποστελεχωμένες δομές θα υποστελεχωθούν ακόμα περισσότερο, διαμορφώνοντας  συνθήκες που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια φιλοξενούμενων αλλά και του προσωπικού, και θα απέχουν παρασάγγας από συνθήκες εύρυθμης λειτουργίας. 

Επίσης, η συνεχής εναλλαγή επαγγελματιών -προσώπων αναφοράς, λειτουργεί με τρόπο κακοποιητικό για τα άτομα που προστατεύονται στις Δομές.

Οι εργαζόμενοι είμαστε κάτω από τα όρια ασφαλείας για εμάς και τα παιδιά. Η ασφάλεια όλων δεν είναι πλέον θέμα ικανοτήτων των εργαζομένων.

Στα παιδιατρικά νοσοκομεία φιλοξενούνται δεκάδες παιδιά με εισαγγελική εντολή, γιατί έχουν κλείσει τμήματα σε δημόσιες δομές και δεν υπάρχει χώρος φιλοξενίας λόγω υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης.

Παιδιά που στερούνται οικογενειακού περιβάλλοντος που έχουν εγκαταλειφθεί ή κακοποιηθεί από τις οικογένειές τους, εξαιτίας των καταστάσεων που έχουν βιώσει σε τόσο  τρυφερή ηλικία, χρειάζονται ιδιαίτερη ψυχοκοινωνική στήριξη, από κατάλληλη διεπιστημονική ομάδα και ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης.

-Ποια δικαιώματα των παιδιών επικαλούνται; Ποιο είναι επιστημονικό, παιδαγωγικό;

– Για ποια αποϊδρυματοποίηση μιλάνε; Μόνιμο προσωπικό , χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό ή ΜΚΟ και χορηγοί;

– Για ποια ευαισθησία προς τα παιδιά και εργαζομένους μιλάνε, ενώ ταυτόχρονα απολύουν εργαζομένους με εμπειρία;

Η ευθύνη για όλη αυτή την κατάσταση βαραίνει τη διοίκηση, το υπουργείο , την κυβέρνηση και όλες τις προηγούμενες που έφεραν τα πράγματα ως εδώ.

Να αναλάβουν λοιπόν, την ευθύνη και να δώσουν άμεσα λύσεις στα προβλήματα.

Απαιτούμε:

  • Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος!
  • Να νομιμοποιηθούμε με νομοθετική ρύθμιση οι ήδη υπάρχοντες συμβασιούχοι.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με επείγουσες διαδικασίες, με βάση τις ανάγκες, για να εξασφαλίσουμε ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και ποιοτικές συνθήκες στήριξης και φροντίδας των παιδιών. 
  • Να ανοίξουν όλες οι κλειστές πτέρυγες, με την ανάλογη στελέχωση με βάση τις ανάγκες.
  • Να δοθεί πλήρης και επαρκής χρηματοδότηση στη Πρόνοια, ώστε να αναβαθμιστούν οι υπάρχουσες δομές από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Καλούμε όλους τους συνάδελφους σε Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής στην Τρίτη 26/3/2024 στις 12:00 μμ.

Περισσότερα

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και οι εργαζόμενοι του Πειραιά αποχαιρετούμε με μεγάλη θλίψη την Αθηνά Ζύμαρη

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και οι εργαζόμενοι του Πειραιά αποχαιρετούμε με μεγάλη θλίψη την δημοσιογράφο...

Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής: Αποχαιρετούμε με βαθύτατη θλίψη την συναγωνίστρια Ζύμαρη Αθηνά

Οι  Διοικήσεις των Σωματείων μας αποχαιρετούν με βαθύτατη θλίψη την συναγωνίστρια Ζύμαρη Αθηνά, την...

Η ΠΕΜΕΝ αποχαιρετά την Αθηνά Ζύμαρη

Το Δ.Σ. της ΠΕΜΕΝ, αποχαιρετά με βαθιά θλίψη τη δημοσιογράφο του «Ριζοσπάστη» Αθηνά Ζύμαρη,...