Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας: Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, κλιμακώνουν το Αγώνα τους για να μείνει η ΛΑΡΚΟ ανοιχτή

Δημοσιεύτηκε στις

ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΣΕ ΣΚΡΑΠ ΤΟΥ ΟΡΥΚΤΟΥ ΜΑΣ ΠΛΟΥΤΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Η κυβέρνηση αποφάσισε στα μουλωχτά να ξεσπιτώσει και να πετάξει στην ανεργία εργαζόμενους, που δεκαετίες τώρα βγάζουν το μετάλλευμα μέσα από τα σπλάχνα της γης, αφήνοντας τον ιδρώτα και το αίμα τους μέσα στις στοές. Σκοπός της είναι να σβήσει κάθε εμπόδιο ξεπουλήματος της εμβληματικότερης δημόσιας μεταλλευτικής επιχείρησης. Ξεπουλήματος σε περίοδο παγκόσμιας ζήτησης κρίσιμων πρώτων υλών και με κυβερνητικές ανακοινώσεις σχεδίων «ανάπτυξης» των δημόσιων μεταλλευτικών χώρων.

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, κλιμακώνουν το Αγώνα τους για να μείνει η ΛΑΡΚΟ ανοιχτή προς όφελος του λαού και της Εθνικής Οικονομίας, οργανώνοντας ποικιλόμορφες δράσεις όλες τις επόμενες ημέρες με ολοκλήρωση την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 – 16.00 μ.μ.  Ομόνοια και 17.00 μ.μ. Σύνταγμα στο Υπουργείο Οικονομικών. Στόχος είναι να μην περάσουν τα καταστροφικά σχέδια  της κυβέρνησης της ΝΔ, που εκχωρεί σε ημέτερους, την στρατηγική, εμβληματική δημόσια μεταλλευτική επιχείρηση που ολοκληρώνεται στο τέλος του Μάρτη, απολύοντας όλους τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, για να την «χαρίσει» για παλιοσίδερα σκράπ όπως η ίδια ισχυρίζεται.

Η μεγαλύτερη μεταλλευτική βιομηχανία της Χώρας η ΛΑΡΚΟ, εδώ και μισό αιώνα αποτελεί οικονομικό πνεύμονα όχι μόνο για τις περιοχές που δραστηριοποιείται, αλλά και για την Εθνική οικονομία!

Πέταξαν λάσπη, δημιούργησαν τις συνθήκες και πούλησαν ψεύτικα μεγάλα λόγια για «την εκκαθάριση της ΛΑΡΚΟ, την ιδιωτικοποίηση της, την ανάπτυξη της».4 χρόνια μετά  με το αφήγημα του «προσωρινού, έρχεται επενδυτής», χτύπησαν με λύσσα τους εργαζόμενους. Κι όχι μόνο τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ αλλά ολόκληρες περιοχές γύρω από αυτή σε 5 νομούς:Χάθηκαν 800 θέσεις εργασίας, Έκλεψαν τον μόχθο μιας ζωής από  εργαζόμενους και μικροεργολάβους, κατ’ επέκταση από τις τοπικές κοινωνίες, ενώ η συρρίκνωση του εισοδήματος των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, η ανασφάλεια, η απαξίωση, οδήγησε στην μετανάστευση νέα ζευγάρια, μικρές επιχειρήσεις έκλεισαν και σχολεία συρρικνώθηκαν.

Αντί να την εκσυγχρονίσουν, να την αναπτύξουν και να ανοίξουν χιλιάδες θέσεις εργασίας, την κλείνουν και ας είναι η μοναδική βιομηχανία παραγωγής σιδηρονικελίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.Αντί για «επενδυτή», σπατάλησαν 500 εκατομμύρια ευρώ και  βρήκαν παλιατζή. Μάλιστα τον χρηματοδοτούν άμεσα με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ μέσα από την ισοπέδωση της. Παράλληλα τους δίνουν και προίκα τον ορυκτό πλούτο αξίας μεγαλύτερης των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ.Αντί για δουλειά, εισόδημα για τους εργάτες τους αγρότες τους επαγγελματίες καταδικάζουν στον μαρασμό όλη την Λοκρίδα και  5 νόμους ακόμη.

Απαιτούμε από την Κυβέρνηση να δεχτεί τα αιτήματα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ:

  • Να σταματήσει εδώ και τώρα το έγκλημα στην ΛΑΡΚΟ.
  • Να σταματήσει εδώ και τώρα ο μαρασμός των περιοχών γύρω από αυτή.
  • Να μην υπάρξει κανένας άνεργος.
  • Να μετατρέψει τις συμβάσεις εργασίας από ορισμένου, σε αορίστου χρόνου.
  • Να επιστρέψει τον κλεμμένο μόχθο των εργαζομένων.
  • Να υλοποιηθεί σχέδιο συντήρησης και ενιαίας επαναλειτουργίας με όλους τους εργαζόμενους στην εργασία και συγκροτημένα δικαιώματα.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΓΣΕΕ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΕΝΕΡΓΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ

 

Περισσότερα

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και οι εργαζόμενοι του Πειραιά αποχαιρετούμε με μεγάλη θλίψη την Αθηνά Ζύμαρη

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και οι εργαζόμενοι του Πειραιά αποχαιρετούμε με μεγάλη θλίψη την δημοσιογράφο...

Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής: Αποχαιρετούμε με βαθύτατη θλίψη την συναγωνίστρια Ζύμαρη Αθηνά

Οι  Διοικήσεις των Σωματείων μας αποχαιρετούν με βαθύτατη θλίψη την συναγωνίστρια Ζύμαρη Αθηνά, την...

Η ΠΕΜΕΝ αποχαιρετά την Αθηνά Ζύμαρη

Το Δ.Σ. της ΠΕΜΕΝ, αποχαιρετά με βαθιά θλίψη τη δημοσιογράφο του «Ριζοσπάστη» Αθηνά Ζύμαρη,...