Συνδικάτο Οικοδόμων Καρδίτσας – Ο απεργοσπαστικός μηχανισμός και η τρομοκρατία θα πέσουν στο κενό!!

Δημοσιεύτηκε στις

Η πανελλαδική απεργία του κλάδου στις 31/1/2024 συνέχεια των απεργιακών κινητοποιήσεων που δώσαμε, ήταν μια μάχη κλιμάκωσης και αναμέτρησης με την εργοδοσία. Όπως σε όλη την Ελλάδα έτσι και στην Καρδίτσα, εργοτάξια και γιαπιά νέκρωσαν, στέλνοντας μήνυμα σε Κυβέρνηση και εργοδότες ότι θα συνεχίσουμε ώστε να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα μας. Για αυξήσεις σε όλα τα μεροκάματα, την κατοχύρωση του 7ωρου – 5ήμερου – 35ωρου, την κήρυξη της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) ως γενικώς υποχρεωτικής, για την  μείωση των ορίων ηλικίας κατά 2 χρόνια στους ασφαλισμένους μετά το 1993, για κάθε μέρα δουλειάς και μέρα Ασφάλισης (ένσημο).

Το κατασκευαστικό μονοπώλιο της ΤΕΡΝΑ Α.Ε., προσπαθώντας να διασφαλίσει το μέγιστο δυνατό κέρδος της παίρνει όλα τα «απαραίτητα» μέτρα για να μην μπει τίποτα εμπόδιο σε αυτή την κατεύθυνση.

Τα καθαρά κέρδη του κατασκευαστικού ομίλου μόνο το τελευταίο ενιάμηνο του 2023 ανέρχεται στα 88,8 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 26,4%, ενώ το ανεκτέλεστο υπερβαίνει € 5,5 δισ., περιλαμβάνοντας ιδιωτικά έργα στην Ελλάδα που πλέον αποτελούν περί το 60% του συνολικού ανεκτέλεστου του Ομίλου. Στο τομέα των παραχωρήσεων είχε έσοδα € 166,0 εκατ. έναντι € 152,7 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2022, σε συνέχεια της αύξησης της κίνησης στη Νέα και Κεντρική Οδό (Ε65).

Στην περιοχή μας η ΤΕΡΝΑ εξασφάλισε ένα τεράστιο ποσό, ανεβάζοντας με νέα τροποποιητική πράξη  στα 206,7 εκατ. ευρώ από τα 143 εκατ. ευρώ  το κόστος των αποκαταστάσεων. Έργα που δεν αφορούν την προστασία της περιοχής μας από τις πλημμύρες, αλλά αποκαταστάσεις και έργα που εξασφαλίζουν γρήγορα και απαιτούμενα κέρδη. Το ζήσαμε άλλωστε καλά για μια ακόμα φορά στο πετσί μας στις πρόσφατες δολοφονικές πλημμύρες του DANIEL.

Τα κέρδη της ΤΕΡΝΑ, βγαίνουν από τις πλάτες μας, με την εντατικοποίηση της εργασίας, την ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση, με τις απλήρωτες υπερωρίες αναγκάζοντας τους εργαζόμενους του Ομίλου, οικοδόμους και μηχανικούς να δουλεύουν ήλιο με ήλιο.

Έτσι φοβούμενη την επιτυχία της απεργίας, η εργοδοσία του εργοταξίου  στο Καλλίθηρο Καρδίτσας, στο έργο για την αποκατάσταση ζημιών από τις καταστροφές του Ιανού, έστησε απεργοσπαστικό μηχανισμό στην πανελλαδική απεργία που κήρυξε η Ομοσπονδία Οικοδόμων και το Σωματείο Μισθωτών Μηχανικών στις 31/01/2024.

Πιο συγκεκριμένα, υπεύθυνος της εταιρείας ΤΕΡΝΑ σε τηλεφωνική επικοινωνία με συναδέλφους οικοδόμους, εργαζόμενους στο εν λόγω έργο, τους έλεγε ότι η απεργία αυτή δεν τους κάλυπτε και  να μην απεργήσουν.

Αν νομίζει η εργοδοσία της ΤΕΡΝΑ ότι θα κάμψει τη μαχητικότητα του εργατικού κινήματος και θα βάλει φρένο στην δημιουργία αγωνιστικού κλίματος, μετά και τις νικηφόρες μάχες που είχε η Ομοσπονδία Οικοδόμων με την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, είναι βαθιά γελασμένοι.

Τους προειδοποιούμε ότι το Συνδικάτο μας έχει πλούσια πείρα από τέτοιες τακτικές και πρακτικές. Για ένα να είναι σίγουροι, ότι δεν μας πτοούν, ούτε μας φοβίζουν αυτά που κάνουν, πολύ σύντομα οι εργαζόμενοι θα τους συντρίψουν.

Ταυτόχρονα θέτουμε στην κυβέρνηση και αρμόδιους Εκλεκτικούς μηχανισμούς να δώσουν απαντήσεις στα εξής ερωτήματα με βάση καταγγελίες εργαζομένων:

  • Από πού προκύπτει ότι απεργία που προκήρυξε η Ομοσπονδία να μην καλύπτει συνάδελφους οικοδόμους; Μήπως οι συνάδελφοι οικοδόμοι δεν δουλεύουν με συμβάσεις οικοδομικές, την ΣΣΕ που υπέγραψε η Ομοσπονδία και υποχρεούται να την εφαρμόσει η ΤΕΡΝΑ, αλλά με άλλου είδους;
  • Έχουν γίνει έλεγχοι Εργασίας για να μην κλέβουν την ασφάλιση των εργαζομένων; Πόσοι έλεγχοι έγιναν για την αποτύπωση της πραγματικής ασφάλισης στο συγκεκριμένο εργοτάξιο και τι αποτέλεσμα είχαν;
  • Πόσοι έλεγχοι έγιναν, για αδήλωτη εργασία, καταπάτηση ωραρίου, ημερών ανάπαυσης και τι αποτελέσματα είχαν;

Το Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Νομού Καρδίτσας δε θα αφήσει τους εργαζομένους έρμαιο στα νύχια της μεγαλοεργοδοσίας.

Θα δοθεί απάντηση και στο συγκεκριμένο χώρο δουλειάς στην Πανελλαδική Απεργία στις 28 Φλεβάρη, που συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη με τους 57 αδικοχαμένους, στην πλειοψηφία τους νέα παιδιά. Ένα έγκλημα προδιαγεγραμμένο όπως και αυτό των πλημμυρών που ζήσαμε στην περιοχή μας, αποτέλεσμα μιας πολιτικής που προστατεύει και ενισχύει την κερδοφορία των λίγων σε βάρος της ζωής και των αναγκών των πολλών, του εργαζόμενου λαού.

Άλλωστε το γνωρίζουμε καλά, μόνο τελευταίο χρόνο, από τα συνολικά 160 εργοδοτικά εγκλήματα, ο κλάδος μας έχασε μέσα στους χώρους δουλειάς 23 συναδέλφους μας. Θέλουν τη ζωή μας αναλώσιμη για να μην ανέβει το κόστος, να μην καθυστερήσουν τα χρονοδιαγράμματα των έργων. Κανένας έλεγχος, κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας, δουλειά από το πρωί ως το βράδυ, για να πανηγυρίζουν οι κυβερνώντες ότι η οικονομία πάει καλά και βρίσκεται σε αναβαθμισμένη θέση, με βάση τις αξιολογήσεις των διεθνών οίκων.

Δεν περιμένουμε να μας σώσει κανένας από όλους αυτούς που ευθύνονται για όσα ζούμε.

Ό,τι ζημιώνει τη δική μας ζωή τροφοδοτεί τα κέρδη τους. “Ή οι ζωές μας ή τα κέρδη τους”. Σε αυτό το δρόμο θα βρεθούμε χιλιάδες.

Εμείς οι πολλοί με τον αγώνα μας θα κάνουμε το δίκιο μας πραγματικότητα. Μαζί με τα παιδιά μας, που αγωνίζονται για να έχουν δικαίωμα στη μόρφωση, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των Πανεπιστημίων, δίπλα στους πατεράδες μας και τα αδέλφια μας αγρότες, που παλεύουν να μην ξεκληριστούν από τον τόπο τους. Δίπλα ο ένας στον άλλον, που βιώνουμε τις συνέπειες της πολιτικής του “πάμε κι όπου βγει”, της πολιτικής που βάζει στο εικονοστάσι τα κέρδη των λίγων και στο ανάθεμα τις ανάγκες των πολλών».

Περισσότερα

Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Αν. Αττικής ” Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ”: Κάλεσμα έμπρακτης αλληλεγγύης και συμπαράστασης στους πυρόπληκτους της Αν. Αττικής

Συνάδελφοι Για μια ακόμα φορά και αυτό το καλοκαίρι, οι νέες πυρκαγιές, έρχονται να επιβεβαιώσουν...

Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά: 13 Αυγούστου Παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Ναυτιλίας στις 11πμ

Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληκικού Κέντρου Πειραιά καταγγέλλει την παρουσία των δύο πλοίων «Overseas Santorini»,...

Εργατικό Κέντρο Λαυρίου – Αν. Αττικής: Για την πυρκαγιά στην Β/Α Αττική

Η μεγάλη πυρκαγιά που εξελίσσεται από εχθές το μεσημέρι στην βορειοανατολική Αττική έχει προκαλέσει...