Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου: Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια

Δημοσιεύτηκε στις

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου στέκεται ενάντια στο νέο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, το οποίο η κυβέρνηση φέρνει για ψήφιση μέσα στον Γενάρη με τον προκλητικό τίτλο “Ελεύθερο Πανεπιστήμιο” και έρχεται να υψώσει ακόμα πιο μεγάλα τείχη στο δικαίωμα των εργαζομένων και των παιδιών τους για μόρφωση, αφού πλέον το ποιος θα καταφέρνει να σπουδάσει κρίνεται ακόμα περισσότερο από την τσέπη κάθε οικογένειας.

Προεξοφλώντας την παράκαμψη του άρθρου 16 η κυβέρνηση επιδιώκει την πλήρη ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, σε συνέχεια των προηγούμενων νόμων-πλαισίων. Δε διστάζει μάλιστα να αξιοποιήσει το άρθρο 28, το οποίο προβλέπει ότι οι διακρατικές και ευρωπαϊκές συμφωνίες υπερτερούν του Συντάγματος.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έρχεται την ίδια ώρα που ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα πανάκριβο σχολείο, που μετράει τις ανάγκες των παιδιών μας σαν κόστος, που είναι ένας ατέλειωτος εξεταστικός μαραθώνιος, γεμάτο άδικους «κόφτες», όπως η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Είναι πρόκληση κάποιοι τελικά να εισέρχονται σε πανεπιστήμια, τελικά, με τα «αυστηρά κριτήρια» της τσέπης τους.

Εκτός από την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, υποβαθμίζεται και η αξία των πτυχίων των δημόσιων πανεπιστημίων. Όταν ήδη το πτυχίο δεν εξασφαλίζει την εργασία στο επάγγελμα σπουδών με δικαιώματα, με 1/3 πτυχιούχους να ετερο-απασχολούνται και ¼ να είναι άνεργο, γίνεται ξεκάθαρο πλέον ότι οι νέες κατηγορίες αποφοίτων στο ίδιο επάγγελμα θα έχουν δεδομένες συνέπειες: πιο πολλοί άνεργοι, πιο πολλοί που εργάζονται σε άλλο κλάδο από το αντικείμενο σπουδών τους, πιο μεγάλη δυνατότητα για την εργοδοσία να «βρίσκει» τον «κατάλληλο» σε «συμφέρουσα τιμή».

Τα αποτελέσματα της «απελευθέρωσης» διαφόρων τομέων από το κράτος, τα ζήσαμε με το δυστύχημα στα Τέμπη, τα ζούμε και όταν πληρώνουμε διόδια στους αυτοκινητόδρομους, τις πανάκριβες σιδηροδρομικές και αεροπορικές μεταφορές, όταν παίρνουμε τους λογαριασμούς του ρεύματος, όταν αρρωσταίνουμε εμείς ή τα παιδιά μας. Παράλληλα, το δημόσιο πανεπιστήμιο για να «ανταγωνιστεί» τα ιδιωτικά θα γίνεται όλο και πιο ακριβό για τους φοιτητές και τις οικογένειες τους, όλο και πιο φθηνό για το κράτος, θα στρέφεται στους τομείς και τις λειτουργίες του, που φέρνουν έσοδα, απαξιώνοντας τελείως τις όποιες παροχές υπήρχαν μέχρι σήμερα.

Οι μόνοι κερδισμένοι από το νομοσχέδιο είναι οι κολεγιάρχες από την πώληση πτυχίων, το κράτος από την περικοπή δαπανών για την παιδεία και οι εργοδότες που θέλουν απαξιωμένα πτυχία για φθηνότερο επιστημονικό εργατικό δυναμικό.

Το πραγματικά αναγκαίο, για μας και τα παιδιά μας, είναι το αποκλειστικά δημόσιο, πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο, που θα διασφαλίζει υψηλού επιπέδου σπουδές και θα ενσωματώνει στο πτυχίο την δυνατότητα πλήρους πρόσβασης στο επάγγελμα.

Είμαστε αποφασισμένοι – θα μας βρουν απέναντί τους. Στηρίζουμε την κινητοποίηση των Φοιτητικών Συλλόγων, Πέμπτη 11/1 στις 12.00 στην Πλατεία Ελευθερίας.

Διεκδικούμε: 

  • Να αποσυρθεί τώρα το αντιδραστικό νομοσχέδιο!
  • Όχι στα ιδιωτικά-μη κρατικά πανεπιστήμια- όχι στην παράκαμψη του άρθρου 16
  • Καμία σκέψη για αναθεώρηση του άρθρου 16
  • Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες σπουδές
  • Όχι στην υποβάθμιση των πτυχίων-Πτυχία που κατοχυρώνουν την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα
  • Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα πανεπιστήμια

Περισσότερα

ΕΛΜΕ Πειραιά: Να παρθούν πίσω οι καταργήσεις τμημάτων

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ: «ΚΑΤΑΡΓΗΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ 100 ΤΜΗΜΑΤΑ ΣΕ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ...

Εργατικό Κέντρο Λαυρίου – Αν. Αττικής: Για την αλληλεγγύη των πυρόπληκτων της Β/Α Αττικής

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου-Ανατολικής Αττικής, χαιρετίζει για άλλη μια φορά την...

Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ (Δαφνί): Αλληλεγγύη στους πυρόπληκτους της Αττικής

Μπροστά στο χιλιοπαιγμένο  έργο  της διαχρονικής εγκληματικής πολιτικής και της ανυπαρξίας μέτρων, για την...