Πρόταση ΔΑΣ ΣΤΑΣΥ για ΕΣΣΕ

Δημοσιεύτηκε στις

Άρθρο 1

Πεδίο εφαρμογής

Στην παρούσα Ε.Σ.Σ.Ε. υπάγονται όλοι οι εργαζόμενοι που συνδέονται με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας με την εταιρεία «ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ.» (ΣΤΑΣΥ).

Άρθρο 2

Ρυθμίσεις οικονομικής φύσης

  1. Σε όλο το προσωπικό αυξάνεται κατά 20% ο βασικός μισθός.
  2. Σε όλο το προσωπικό το αργότερο έως 20 Δεκεμβρίου του εκάστοτε έτους κατα­βάλλεται ένας ολόκληρος μισθός ως δώρο Χριστουγέννων.
  3. Σε όλο το προσωπικό το αργότερο την τελευταία Παρασκευή προ της Μεγάλης Εβδομάδας όπως αυτή ορίζεται κατ’ έτος καταβάλλεται ποσό ίσο με μισό (½) του μηνιαίου μισθού ως δώρο Πάσχα.
  4. Σε όλο το προσωπικό με την μισθοδοσία του μήνα της προγραμματισμένης κα­νονικής του άδειας καταβάλλεται ποσό ίσο με μισό (½) του μηνιαίου μισθού ως επίδομα αδείας.
  5. Δίνεται μηνιαία επίδομα ευθύνης ανάλογα με τη θέση ως εξής:
  6. Εντάσσονται στο ανώτερο κλιμάκιο του ανθυγιεινού επιδόματος όλοι οι εργαζό­μενοι οι οποίοι εργάζονται στη λειτουργία και συντήρηση του δικτύου, υπέργειο και υπόγειο.
  7. Αναγνωρίζεται μισθολογικά ο συνολικός χρόνος προϋπηρεσίας των εργαζομένων ανεξάρτητα από τον χρόνο πρόσληψής τους στη ΣΤΑ.ΣΥ., εφόσον αποδεικνύεται με την προσκόμιση βεβαιώσεων του οικείου ασφαλιστικού φορέα.
  8. Η εταιρεία θα αναγνωρίζει μισθολογικά στους εργαζόμενους πτυχία ανώτερης εκπαιδευτικής βαθμίδας από εκείνη από την οποία προσλήφθηκαν. Υπό την προϋ­πόθεση ότι έχουν παρέλθει 2 χρόνια από την ημερομηνία πρόσληψης.
  9. Χορηγείται σε όλο το προσωπικό επίδομα πολυετούς υπηρεσίας (χρονοεπίδομα) 5% επί του βασικού με κάθε συμπλήρωση 5ετούς υπηρεσίας.
  10. Το ποσοστό προσαύξησης της αποζημίωσης για την νυχτερινή εργασία υπολογί­ζεται σε 25% επί του ημερομισθίου.
  11. Το ποσοστό προσαύξησης της αποζημίωσης για τις επίσημες αργίες και το σύνολο των Κυριακών ορίζεται σε 75% επί του ημερομισθίου. Σε περίπτωση νυχτερινής ερ­γασίας των παραπάνω αργιών η προσαύξηση ορίζεται 100% επί του ημερομισθίου.
  12. Για κάθε τέκνο χορηγείται, για τη γέννηση του πρώτου εφάπαξ χρηματικό ποσό 700,00 ευρώ, για τη γέννηση δεύτερου τέκνου εφάπαξ χρηματικό ποσό 900 ευρώ και για το τρίτο και άνω τέκνο εφάπαξ χρηματικό ποσό 1.300,00 ευρώ.
  13. Για την ενίσχυση της οικογένειας των εργαζομένων, χορηγείται οικογενειακή πα­ροχή, εκατό ευρώ (100,00€) το μήνα για κάθε ανήλικο τέκνο ή τέκνο με ποσοστό αναπηρίας 50% τουλάχιστον. Η καταβολή του επιδόματος επεκτείνεται μέχρι τα 22 έτη εφόσον φοιτούν στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
  14. Στους εργαζομένους που κάνουν χρήση υπηρεσιών βρεφονηπιακού, παιδικού σταθμού, καταβάλλεται μηνιαίως και μέχρι του ποσού των 340,00 ευρώ ανά τέ­κνο, η σχετική δαπάνη για κάθε τέκνο, με την προσκόμιση των σχετικών αποδεί­ξεων που εκδίδει ο σταθμός στο όνομα της ΣΤΑΣΥ. Επίσης, για τις εργαζόμενες γυναίκες που γίνονται μητέρες από 01.01.2024 και μετά και κάνουν χρήση υπηρε­σιών Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.), κατά τις περιόδους των εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, καταβάλλεται για κάθε τέκνο τους ηλικίας έως δέκα ετών μέχρι το ποσό των 300,00 ευρώ ετησίως.
  15. Χορηγείται ποσό 250,00 ευρώ κατ’ έτος για κάθε τέκνο εργαζομένου που φοιτά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ποσό 300,00 ευρώ κατ’ έτος για κάθε τέκνο που φοιτά στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ποσό 400,00 ευρώ κατ’ έτος για κάθε τέκνο που φοιτά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και έως την ολοκλήρωση της κα­νονικής διάρκειας των σπουδών του για κάθε στάδιο εκπαίδευσης.
  16. Για τα τέκνα που φοιτούν εκτός Ν. Αττικής ανεξαρτήτως εκπαιδευτικής βαθμίδας, χορηγείται κατ’ έτος επιπλέον το ποσό των 800,00 ευρώ. Το ποσό αυτό χορηγείται σε μετρητά και καταβάλλεται το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου (με δυνατό­τητα χορήγησης κατόπιν αίτησης σε τέσσερις ισόποσες δόσεις) και θα αφορά την κάλυψη των αυξημένων εξόδων ή και διδακτικών δαπανών των εν λόγω τέκνων.
  17. Η δαπάνη για τον καθαρισμό των φορμών και των στολών εργασίας βαρύνει την εταιρεία. Η Εταιρεία θα καταβάλλει το κόστος έως 40 € τον μήνα και επιπρόσθε­τα 1 μπουφάν ανά έτος με κόστος έως 50 € το έτος.
  18. Η εταιρεία καταβάλλει το κόστος μετακίνησης των εργαζομένων από και προς την εργασία τους, αλλά και για λοιπούς υπηρεσιακούς λόγους, μεταξύ των ωρών 23:30 – 06:00 πμ. Η δαπάνη δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 10,00 € ή να υπερβαίνει το ποσό των 15,00 € ημερησίως.

Άρθρο 3

Ωράριο εργασίας

  1. Το ωράριο εργασίας ορίζεται σε 7 ώρες και είναι συνεχόμενο. Για τις ειδικότητες που είτε εντάσσονται στα Β.Α.Ε., είτε εργάζονται σε κυλιόμενο ή σε εναλλασσό­μενο ωράριο, είτε εργάζονται επί ή πλησίον της τροχιάς, είτε κατατάσσονται στο εργατοτεχνικό προσωπικό ορίζεται ως ωράριο εργασίας οι 6 ώρες.
  2. Το διάλειμμα ορίζεται σε 30 λεπτά, είναι χρόνος εντός ωραρίου, είναι συνεχόμε­νο και δίνεται στη μέση της βάρδιας.
  3. Οι διοικητικοί υπάλληλοι που απασχολούνται σε σταθερό ωράριο προσέρχονται στην εργασία τους μεταξύ των ωρών από 07:30 π.μ. ως 09:00 π.μ.
  4. Τα υφιστάμενα κυλιόμενα προγράμματα εργασίας με την εναλλαγή των περιόδων πενθήμερης ή τετραήμερης εργασίας, μεταξύ των οποίων παρεμβάλλονται δύο (2) ή τρεις (3) συνεχόμενες ημέρες ανάπαυσης, αποτελούν πάγιο σύστημα προ­γραμματισμού της εργασίας για όσους εργάζονται σε κυλιόμενο ή σε εναλλασσό­μενο ωράριο (βάρδιες). Για τους εργαζόμενους αυτούς, ο αριθμός των προγραμ­ματισμένων ημερών ανάπαυσης ανέρχεται στις 122. Για τους οδηγούς συρμών του υπόγειου δικτύου (Γραμμές 2&3), τα υφιστάμενα κυλιόμενα προγράμματα εργα­σίας αποτελούν πάγιο σύστημα προγραμματισμού με την εναλλαγή τετραήμερων περιόδων εργασίας μεταξύ των οποίων παρεμβάλλονται τουλάχιστον δύο (2) συ­νεχόμενες ημέρες ανάπαυσης.
  5. Ως χρόνος ηλεκτροδήγησης ορίζεται κάθε χρόνος απαραίτητος για τον έλεγχο από το αμαξοστάσιο πριν από τη δρομολόγηση του συρμού, κινήσεις ελιγμών, εκτέλεση δρομολογίου, αλλαγή μετώπου, αντιμετώπιση βλαβών, ακινητοποίηση λόγω βλάβης ή οποιουδήποτε εξωγενούς παράγοντα, παράδοση –παραλαβή συρμού κατά την εκτέλεση δρομολογίου, χρόνος αναμονής συρμού και ο χρόνος αμοιβαίας αλλαγής μετώπου (step back).

Άρθρο 4

Κανονικές Άδειες του Προσωπικού

  1. Ο προγραμματισμός των περιόδων χορήγησης των κανονικών αδειών γίνεται, κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο εκάστου έτους, οπότε η αρμόδια Διεύ­θυνση της εταιρείας, σε συνεργασία με τις λοιπές Διευθύνσεις και τα επιμέρους τμήματα, συντάσσει πίνακα κανονικών αδειών για το επόμενο έτος. Η εκάστοτε υπηρεσία υποχρεούται να γνωστοποιεί αιτιολογημένα στον ενδιαφερόμενο, εγ­γράφως την έγκριση ή απόρριψη της αιτούμενης άδειας. Ειδική μέριμνα χρειάζε­ται ώστε όλοι οι εργαζόμενοι να λαμβάνουν τουλάχιστον το ήμισυ της κανονικής τους άδειας στους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο, εκτός εάν υπάρχει διαφορετι­κή ευνοϊκότερη ρύθμιση ή εθιμικό δίκαιο ή αίτημα του εργαζόμενου.
  2. Δεν επιτρέπεται η μεταφορά κανονικής άδειας μετά την 31η Μαρτίου του επόμε­νου έτους από αυτό που γεννήθηκε το δικαίωμα του εργαζομένου. Σε περίπτωση που δεν κάνει χρήση της χορηγηθείσας σ’ αυτόν κανονικής άδειας, η εταιρεία υποχρεούται να καταβάλλει τη χρηματική αξία της άδειας εις διπλούν.

Άρθρο 5

Ειδικές Άδειες

  1. Σε περίπτωση περιστατικού αυτοκτονίας ή απόπειρας αυτοκτονίας επιβάτη ή άλ­λου ατυχήματος, που έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο ατόμου ή τον τραυματισμό του στην τροχιά του δικτύου της ΣΤΑΣΥ ή στο δίκτυο του προαστιακού, το τυχόν άμεσα εμπλεκόμενο προσωπικό κατά τη στιγμή του ατυχήματος (οδηγοί συρμών), λαμβάνει ειδική άδεια μετ’ αποδοχών διάρκειας εννέα (9) εργάσιμων ημερών. Το δε υπόλοιπο εμπλεκόμενο προσωπικό βάσει διαδικασίας, κατά τη στιγμή του ατυχήματος, λαμβάνει ειδική άδεια πέντε (5) εργάσιμων ημερών. Εάν μετά από αξιολόγηση από ειδικό γιατρό χορηγηθούν παραπάνω ημέρες αδείας, τότε οι άνω χορηγηθείσες εννέα (9), ή πέντε (5) εργάσιμες ημέρες δε θα συμψηφίζονται με αυτές. Σε κάθε περίπτωση η εν λόγω άδεια θα αρχίζει την επόμενη της ημέ­ρας του συμβάντος. Για τις παραπάνω περιπτώσεις, περιστατικών αυτοκτονίας ή απόπειρας αυτοκτονίας επιβάτη ή άλλου ατυχήματος, που έχουν ως αποτέλεσμα τον θάνατο ατόμου ή τον τραυματισμό του στην τροχιά ή στις εγκαταστάσεις του δικτύου της εταιρείας, ορίζεται ως εμπλεκόμενο προσωπικό όλοι οι εργαζόμενοι που παρίστανται στο συμβάν, καθώς και το προσωπικό αποκατάστασης.
  2. Για τους εργαζόμενους που έχουν, πιστοποιημένα από δημόσιο φορέα, τέκνα ή σύζυγο με ειδικές ανάγκες και ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50%, η διάρκεια της ημερήσιας εργασίας μειώνεται, κατά μία (1) ώρα. Για τους εργαζόμενους σε κυλιόμενο εναλλασσόμενο ωράριο, θα δίνονται αντίστοιχα 3 ημέρες ανάπαυσης μηνιαίως. Επιπλέον, για τους ανωτέρω αναφερόμενους εργαζόμενους, χορηγεί­ται επιπλέον της ανωτέρω πρόβλεψης ειδική άδεια απουσίας, χωρίς μείωση απο­δοχών, είκοσι δύο (22) ημερών ανά ημερολογιακό έτος, η χρήση της οποίας εξα­ντλείται μέχρι την 31.12 κάθε έτους.
  3. Χορηγείται ειδική άδεια απουσίας, χωρίς μείωση αποδοχών, για τη διενέργεια προαιρετικών ιατρικών εξετάσεων, έπειτα από σχετική υπόδειξη του ιατρού εργα­σίας, για τις ανάγκες της εταιρείας. Τα έξοδα που προκύπτουν για την διενέργεια των εξετάσεων βαραίνουν την εταιρεία. Σε περίπτωση που ο εργαζόμενος υπο­βάλλεται σε απαραίτητη θεραπεία λόγω σοβαρής ασθένειας, δίνεται προς διευ­κόλυνσή του, βάσει σχετικών ιατρικών δικαιολογητικών, δύο (2) ημέρες άδειας το μήνα με πλήρεις αποδοχές, τυχόν ιατρικά έξοδα βαρύνουν την εταιρεία.
  4. Εργαζόμενοι με τουλάχιστον 15 έτη υπηρεσίας στην ίδια θέση εργασίας ή εργαζό­μενοι άνω των 55 ετών, εάν εκδηλώσουν ενδιαφέρον θα μετακινούνται αναλόγως των προσόντων τους, σε θέση εργασίας στην ίδια διεύθυνση ή σε άλλη θέση ερ­γασίας σε διαφορετική διεύθυνση.
  5. Σε περίπτωση θανάτου συζύγου, τέκνου, γονέα ή αδελφού εξ αίματος ή εξ αγχι­στείας, χορηγείται άδεια τριών (3) εργάσιμων ημερών με αποδοχές. Σε περίπτωση που ο τόπος θανάτου ή κηδείας απέχει πάνω από 300χλμ από την Αθήνα, χορηγεί­ται άδεια τεσσάρων (4) εργάσιμων ημερών.
  6. Χορηγείται άδεια μετά αποδοχών μέχρι τέσσερις (4) φορές ετησίως ως κάτωθι: τριών εργάσιμων ημερών για κάθε αιμοδοσία ή τεσσάρων (4) εργάσιμων ημερών εάν η αιμοδοσία αφορά αιμοπετάλια.
  7. Χορηγείται γονική άδεια πέντε (5) ημερών για την ενημέρωση σχετικά με την σχολική επίδοση κάθε ενός τέκνου μέχρι και το τέλος της σχολικής περιόδου κατά την οποία το τέκνο διανύει το 18ο έτος της ηλικίας του με την προϋπόθεση της προσκόμισης της σχετικής σχολικής βεβαίωσης. Η χρήση αυτής της άδειας μπορεί να γίνει για τον ένα γονέα στην περίπτωση που και οι δύο γονείς είναι εργαζόμενοι στη ΣΤΑΣΥ.
  8. Χορηγείται για λόγους υγείας, άδεια λόγω ασθένειας παιδιού, μετ’ αποδοχών έξι (6) ημερών για ένα (1) παιδί, δέκα (10) ημερών για δύο (2) παιδιά και δεκατέσσε­ρις (14) για τρία (3) παιδιά και άνω, κάθε έτος στους γονείς τέκνων έως 6,5 ετών, εφόσον οι λόγοι πιστοποιούνται από ιατρική γνωμάτευση. Η χρήση αυτής της άδειας μπορεί να γίνει για τον ένα γονέα στην περίπτωση που και οι δύο γονείς είναι εργαζόμενοι στη ΣΤΑΣΥ.
  9. Χορηγείται για λόγους στήριξης των γονέων άδεια μετ’ αποδοχών πέντε (5) ημέ­ρες κατ’ έτος, προκειμένου να εκπληρώσουν τις ελάχιστες υποχρεώσεις ανατρο­φής των τέκνων έως 16 ετών.
  10. Στο εξής αναγνωρίζεται η πιστοποίηση ασθένειας εργαζόμενου από ιδιώτη για­τρό για μία (1) ημέρα απουσίας από την εργασία, με πλήρεις αποδοχές και όχι πέραν των τριών ημερών ετησίως.
  11. Σε περίπτωση ασθένειας πιστοποιημένη από τον επίσημο ασφαλιστικό φορέα, για τις τρεις πρώτες ημέρες της απουσίας καταβάλλεται το ημερομίσθιο στο 100% της αξίας του.
  12. Χορηγείται μετά από αίτημα και ανάλογη έγκριση, ειδική άδεια απουσίας για προ­σωπικούς λόγους, χωρίς μείωση αποδοχών, μέχρι δυόμισι (2,5) ώρες κάθε μήνα ή εναλλακτικά 1 ημέρα ανά τρεις (3) μήνες με εξάντληση μέσα στο έτος, σε όλους τους εργαζόμενους, πλην των απασχολουμένων σε σύστημα κυλιόμενων βαρδιών. Στους εργαζόμενους σε σύστημα κυλιόμενων βαρδιών, χορηγείται ειδική άδεια απουσίας πέντε (5) ημερών ετησίως, με την υποχρέωση εξάντλησης εντός του οικείου έτους.
  13. Η διάρκεια της ετήσιας άδειας ανάπαυσης αυξάνεται κατά μία (1) επιπλέον ημέρα για τους εργαζομένους που έχουν συμπληρώσει είτε συνολικό χρόνο προϋπηρε­σίας 23 ετών, εντός και εκτός της εταιρείας, είτε το 53ο έτος της ηλικίας τους, και κατά τέσσερις (4) επιπλέον ημέρες για τους εργαζομένους που έχουν συμπλη­ρώσει είτε συνολικό χρόνο προϋπηρεσίας 30 ετών, εντός και εκτός της εταιρείας, είτε το 55ο έτος της ηλικίας τους (άδεια μακράς υπηρεσίας). Η εν λόγω άδεια δεν μεταφέρεται μετά την 31 Μαρτίου του επόμενου έτους από αυτό που γεννήθηκε το δικαίωμα λήψης κανονικής άδειας και χορηγείται κατά προτεραιότητα.
  14. Χορηγείται άδεια γάμου επτά (7) εργάσιμων ημερών μετ’ αποδοχών.
  15. Χορηγείται στον πατέρα άδεια πατρότητας 14 εργάσιμες ημέρες, μετ’ αποδοχών, για τη γέννηση τέκνου ή τέκνων. Σε περίπτωση μη φυσιολογικού τοκετού η παρα­πάνω άδεια αυξάνεται κατά δύο (2) εργάσιμες ημέρες.
  16. Η άδεια μητρότητας (κύησης και λοχείας) καθορίζεται σε δεκαεννέα (19) εβδομά­δες και κατανέμεται ως εξής: 8 εβδομάδες χορηγούνται υποχρεωτικά πριν από την πιθανή ημερομηνία τοκετού και οι υπόλοιπες 11 μετά τον τοκετό. Σε περίπτω­ση που ο τοκετός πραγματοποιηθεί σε χρόνο προγενέστερο από αυτόν που είχε αρχικά πιθανολογηθεί, το υπόλοιπο της αδείας θα χορηγείται υποχρεωτικά μετά τον τοκετό, ώστε να εξασφαλίζεται συνολικός χρόνος αδείας 19 εβδομάδων. Σε περίπτωση πολύδυμης κύησης η άδεια λοχείας αυξάνεται κατά ένα (1) μήνα για κάθε τέκνο πέραν του ενός (1).
  17. Ο χρόνος εργασίας της μητέρας εργαζόμενης (άδειας φροντίδας τέκνου) μειώνε­ται κατά δύο (2) ώρες ημερησίως εφόσον έχει τέκνο ηλικίας έως δύο (2) ετών και κατά μία (1) ώρα, εφόσον έχει τέκνο ηλικίας από δύο (2) έως τεσσάρων (4) ετών. Η μητέρα εργαζόμενη δικαιούται εννέα (9) μήνες άδεια με αποδοχές για ανατροφή παιδιού, εφόσον δεν κάνει χρήση του κατά το προηγούμενο εδάφιο μειωμένου ωραρίου. Για την μητέρα που είναι χήρα ή έχει αναπηρία 50% και άνω, το κατά μία ώρα μειωμένο ωράριο του πρώτου εδαφίου προσαυξάνεται κατά έξι (6) μή­νες. Σε περίπτωση γέννησης διδύμων, τριδύμων κλπ. τέκνων χορηγείται επιπλέον άδεια ανατροφής χρονικής διάρκειας έξι (6) μηνών με αποδοχές για κάθε τέκνο πέραν του ενός για το δίωρο μετά τα 2 πρώτα έτη. Αν και οι δύο γονείς είναι ερ­γαζόμενοι της εταιρείας, με κοινή τους δήλωση καθορίζεται ποιος από τους δύο θα κάνει χρήση του μειωμένου ωραρίου ή της άδειας ανατροφής, εκτός αν με την ανωτέρω κοινή τους δήλωση καθορίσουν χρονικά διαστήματα που ο καθέ­νας θα κάνει χρήση, αλλά πάντοτε διαδοχικώς και μέσα στα χρονικά διαστήματα της προηγούμενης παραγράφου. Αν η σύζυγος του εργαζομένου ή ο σύζυγος της εργαζόμενης εργάζεται σε φορέα όπου δικαιούται όμοιων ολικώς ή μερικώς δι­ευκολύνσεων, ο σύζυγος ή η σύζυγος εργαζόμενος δικαιούται να κάνει χρήση των διευκολύνσεων κατά το μέρος που η σύζυγος αυτού ή ο σύζυγος αυτής δεν κάνει χρήση των δικών της ή των δικών του δικαιωμάτων ή κατά το μέρος που αυτά υπολείπονται των διευκολύνσεων που προβλέπονται στην παρούσα. Ο πατέρας εργαζόμενος έχει αυτοτελές δικαίωμα χρήσης της παρούσης άδειας υπό τις ανω­τέρω προϋποθέσεις εφόσον η σύζυγος είναι εργαζόμενη ή αυτοαπασχολούμενη ή δεν εργάζεται. Κατά τα λοιπά εφαρμόζεται η ισχύουσα νομοθεσία.
  18. Χορηγείται μια (1) ημέρα άδεια το χρόνο με αποδοχές για γυναικολογικό έλεγχο σε όλες τις εργαζόμενες.
  19. Σε όλους τους εργαζόμενους οι οποίοι είναι μαθητές, σπουδαστές ή φοιτητές, προπτυχιακοί ή μεταπτυχιακοί ή διδακτορικοί σε σχολεία και ιδρύματα και των τριών βαθμίδων εκπαίδευσης της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, χορηγείται κατ’ έτος ειδική «φοιτητική άδεια» που δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δέκα (10) εργάσι­μες ημέρες με αποδοχές, και χορηγείται συνεχώς ή τμηματικά, ανά σπουδαστικό έτος. Για τη χορήγηση της ως άνω ειδικής άδειας απαιτείται βεβαίωση φοίτησης από την αρμόδια γραμματεία.
  20. Χορηγείται άδεια μετ΄αποδοχών για την εμφάνιση και παρουσία εργαζόμενου ενώπιων οποιασδήποτε δικαστικής αρχής όταν αυτή αποτελεί εκ του νόμου κα­θήκον. Η ίδια άδεια χορηγείται και σε εργαζόμενους που η υπόθεση αφορά την εταιρεία. Για όλες αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται βεβαίωση για την εμφάνιση αυτού.
  21. Εφόσον από την εργατική νομοθεσία προβλέπεται άδεια ή άλλου είδους διευκό­λυνση του εργαζόμενου για τις παραπάνω αιτίες, ισχύει η ευνοϊκότερη για τον εργαζόμενο ρύθμιση.

Άρθρο 6

Διευκολύνσεις εργαζομένων γυναικών

  1. Κατά την περίοδο της κύησης, εφόσον υφίσταται σχετική ιατρική γνωμάτευση από Δημόσιο Φορέα, οι εργαζόμενες που απασχολούνται σε Θέσεις με δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες, όπως αυτές προσδιορίζονται σύμφωνα με το ΠΔ 176/1997, θα απασχολούνται σε θέσεις με ηπιότερες συνθήκες εργασίας (π.χ. γραμματειακή υποστήριξη), προκειμένου να αποφεύγονται επιπλοκές στην κύηση. Κατά την ίδια ως άνω περίοδο, χορηγείται ειδική άδεια προγεννητικών εξετάσεων μετ΄ αποδο­χών στις εργαζόμενες, κατόπιν προηγούμενης ενημέρωσης της εταιρείας με κάθε πρόσφορο μέσο. Οι εργαζόμενες σε κυλιόμενες βάρδιες εργασίας, για όσο διά­στημα δικαιούνται μειωμένου ωραρίου εργασίας λόγω μητρότητας, δε θα ανα­λαμβάνουν υπηρεσία πριν από τις 07:00 π.μ. και δεν θα την ολοκληρώνουν μετά τις 17:00 μ.μ., μεταξύ των ημερών Δευτέρα – Παρασκευή (εργάσιμες), εκτός και εάν ζητήσει εγγράφως η εργαζόμενη μητέρα διαφορετικό ημερήσιο προβλεπόμε­νο ωράριο, από το πρόγραμμα εκάστης Διεύθυνσης στην οποία υπάγεται.

Άρθρο 7

Ρυθμίσεις κοινωνικού χαρακτήρα

  1. Σε περίπτωση που εργαζόμενος έχει ως προστατευόμενο μέλος άτομο με σω­ματική ή ψυχοκοινωνική διαταραχή – με πιστοποιημένη αναπηρία από Δημόσιο φορέα σε ποσοστό τουλάχιστον 50% – για την θεραπεία της οποίας συνιστάται εκτός της ειδικής αγωγής από ιατρικό ή νοσηλευτικό προσωπικό και επιπλέον παρακολούθηση και ειδική μέριμνα, η εταιρεία δεσμεύεται να δημιουργήσει για τον εργαζόμενο – εφόσον αυτός έχει αποκλειστικά την ευθύνη της παρακολούθη­σης και μέριμνας του προαναφερθέντος ατόμου – συνθήκες εργασίας που να του επιτρέπουν την παροχή των υπηρεσιών που περιγράφηκαν προηγουμένως, όπως σταθεροποίηση ωραρίου ή, εφόσον αυτή δεν είναι εφικτή λόγω θέσης εργασίας, μετακίνηση σε άλλη θέση εργασίας με σταθερό ωράριο καθ’ όλη την χρονική διάρκεια, που απαιτείται για την αποκατάσταση της διαταραχής, χωρίς να μειω­θούν οι αποδοχές του.
  2. Χορηγείται ετήσια οικονομική ενίσχυση ποσού 3.000,00 ευρώ σε κάθε οικογένεια εργαζομένου που συντηρεί τέκνο ή σύζυγο ή με δικαστική απόφαση προστατευ­όμενο μέλος με ειδικές ανάγκες, με την προσκόμιση της σχετικής απόφασης από την αρμόδια κρατική υγειονομική επιτροπή. Το ίδιο ποσό χορηγείται και σε εργα­ζόμενους οι οποίοι υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες και μετά από έγκριση του ΔΣ της ΣΤΑΣΥ. Η σχετική καταβολή θα γίνεται σε τρεις ισόποσες δόσεις, αρχής γενομένης από την 1η Φεβρουαρίου κάθε έτους και ανά τέσσερις μήνες και μετά από σχετική αίτηση του εργαζόμενου.
  3. Η Εταιρεία καλύπτει το κόστος για την φιλοξενία των παιδιών των εργαζομένων στις κατασκηνώσεις πρώην ΗΣΑΠ ή και σε ιδιωτικές κατασκηνώσεις, αντίστοιχου κόστους, διάρκειας μίας περιόδου.
  4. Θεσπίζεται σύστημα υποτροφιών που θα αφορά όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης (πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, τριτοβάθμιας) για τα τέκνα των εργαζομένων και για τους ίδιους τους εργαζόμενους.
  5. Θεσπίζεται σύστημα κάλυψης ποσοστού 50% του κόστους των διδάκτρων για τους εργαζόμενους ΣΤΑΣΥ που εγγράφονται ή είναι ήδη εγγεγραμμένοι στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) και έως για δύο θεματικές ενότητες (ΕΑΠ) ανά ακα­δημαϊκό έτος ή φοιτούν σε εκπαιδευτικά προγράμματα αναγνωρισμένων Ανώτε­ρων και Ανώτατων Ιδρυμάτων (πτυχιακά/μεταπτυχιακά). Για το σκοπό αυτό, ο ερ­γαζόμενος οφείλει να προσκομίζει κατάλληλες βεβαιώσεις που να αποδεικνύουν την εγγραφή του, το πρόγραμμα σπουδών και το ακαδημαϊκό έτος για το οποίο έγινε η εγγραφή, τις θεματικές ενότητες που έχει δηλώσει ότι θα παρακολουθή­σει κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους, την επίδοσή του σε κάθε δοκιμασία αξιολόγησης, καθώς και το αποδεικτικό έγγραφο καταβολής του ποσού που αντι­στοιχεί στην κάθε θεματική ενότητα (ΕΑΠ). Η ανωτέρω υποχρέωση της Εταιρείας, διακόπτεται σε περίπτωση μη επιτυχούς δοκιμασίας του φοιτητή έστω και σε μία θεματική ενότητα (ΕΑΠ). Για τους ήδη εγγεγραμμένους που η φοίτησή τους έχει εγκριθεί μέχρι την υπογραφή της παρούσας, η Εταιρεία θα συνεχίσει να καλύπτει το 50% των διδάκτρων, έως και δύο θεματικές ενότητες ανά ακαδημαϊκό έτος, προσκομίζοντας τις σχετικές βεβαιώσεις επίδοσης ως το ανωτέρω άρθρο ορίζει.
  6. Σε περίπτωση θανάτου εν ενεργεία υπαλλήλου με οφειλή από υπόλοιπο δανείου που είχε λάβει από την εταιρεία η άλλων φορέων δεν θα υπάρχει καμία απαίτηση κατά των ως άνω κληρονόμων και θα φροντίζει για τη διαγραφή της οφειλής του θανόντα εν ενεργεία υπαλλήλου. Επίσης η Εταιρεία θα καταβάλλει στους νόμι­μους κληρονόμους α΄ βαθμού την αποζημίωση του εργαζόμενου που δικαιούται βάσει του Ν.2112/20 όπως αυτός ισχύει.
  7. Η εταιρεία για την κάλυψη της υποχρέωσης της σίτισης του προσωπικού κατα­βάλλει μηνιαίως το ποσό των 150 ευρώ ανά εργαζόμενο. Επιπλέον δύο φορές το χρόνο θα καταβάλλονται από 200 ευρώ ως παροχή σίτισης πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα.
  8. Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες που επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν έως και δεκαοκτώ (18) μήνες νωρίτερα, επιδοτούνται από την ΣΤΑ.ΣΥ. ΜΟΝ. Α.Ε., εξαγο­ράζοντας τα ένσημά τους προκειμένου να συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις συ­νταξιοδότησης, υπό την προϋπόθεση προσκόμισης στην εταιρεία της απόφασης αναγνώρισης ή της σχετικής βεβαίωσης του οικείου ασφαλιστικού φορέα.
  9. Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται κατά τη διάρκεια εκτάκτων καιρικών ή άλλων φυσικών φαινομένων, θα λαμβάνουν επιπλέον ως επιβράβευση ποσό ίσο με το ημερομίσθιο της πραγματοποιηθείσας βάρδιας.
  10. Η εταιρία θα χορηγεί κάρτες απεριόριστων διαδρομών στον/στην σύζυγο καθώς και τα τέκνα των εργαζομένων.

Άρθρο 8

Παροχές σε είδος – Υγεία και ασφάλεια

  1. Με δαπάνες και μέριμνα της Εταιρείας στο προσωπικό που λαμβάνει το ανθυγιει­νό επίδομα, χορηγείται ημερησίως μισό (1/2) λίτρο γάλα.
  2. Με ευθύνη και έξοδα της εταιρείας, διενεργείται σε όλο το προσωπικό ετήσιος ιατρικός προληπτικός έλεγχος, σε καθορισμένο χρόνο και με χορήγηση των απαι­τούμενων ημερών άδειας με αποδοχές.
  3. Η εταιρεία μεριμνά για την ύπαρξη Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με επιφυ­λακή όλο το 24ωρο, καθώς και για την παρουσία ιατρού εργασίας σε κάθε αμα­ξοστάσιο.
  4. Προβλέπεται η παροχή, σε όλους τους εργαζόμενους στη λειτουργία και τη συ­ντήρηση κατάλληλης ενδυμασίας (ρούχα και παπούτσια) ανά έτος, ενώ κάθε δύο (2) έτη χορηγείται και μπουφάν, σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ. 2 της ΕΣΣΕ 2014. Τα είδη αυτά είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το αντικείμενο της εργασίας και την παροχή της εργασίας. Η αξία τους δεν αποτιμάται σε χρήμα.
  5. Η εταιρεία αναλαμβάνει το κόστος απόκτησης ή ανανέωσης όλων των επαγγελ­ματικών αδειών, για όλο το προσωπικό, όπου αυτό χρειάζεται και το απαιτεί η εργασία τους.

Άρθρο 9

Λογαριασμός νεότητας Κ.Ε.Α.Π

  1. Τηρουμένης της κείμενης νομοθεσίας, λειτουργεί λογαριασμός νεότητας, σύμ­φωνα με δικό του κανονισμό και σκοπός του είναι να χορηγεί εφάπαξ χρηματική παροχή στα παιδιά των εργαζομένων μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους και το αργότερο μέχρι τη συμπλήρωση του 25ου έτους της ηλικίας τους για την αντιμετώπιση των δαπανών που απαιτούνται είτε για λόγους σπου­δών είτε επαγγελματικής αποκατάστασης. Η εταιρεία θα συνεισφέρει μηνιαία για κάθε παιδί, ποσό ίσο με δεκατέσσερα ευρώ (14,00 €) μηνιαίως. Ο εργαζόμενος θα συνεισφέρει μηνιαία για κάθε παιδί ποσό ίσο με δεκατέσσερα ευρώ (14,00 €) μηνιαίως σύμφωνα με το οικείο καταστατικό. Η συμμετοχή στο λογαριασμό νεό­τητας είναι προαιρετική και γίνεται μετά από αίτηση του εργαζόμενου.
  2. Η συνεισφορά της Εταιρείας στο Κεφάλαιο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού (Κ.Ε.Α.Π.) της ΣΤΑΣΥ, τηρουμένης της κείμενης νομοθεσίας, διαμορφώνεται σε ποσοστό 3%, η δε συνεισφορά των εργαζομένων παραμένει στο ποσοστό του 1%.

Άρθρο 10

Λοιπές διατάξεις

  1. Ρητά συνομολογείται ότι ο αριθμός των οργανικών θέσεων στη ΣΤΑΣΥ, ορίζεται τουλάχιστον στις 3.127. Ο αριθμός των οργανικών θέσεων μπορεί να μεταβληθεί αυξητικά με νέες προσλήψεις που ενδεχομένως προκύψουν από τις λειτουργικές και επιχειρησιακές ανάγκες της Εταιρείας καθώς και με την παράδοση των επε­κτάσεων (Γραμμή 3 και 4). Επιπλέον, οι οργανικές θέσεις θα περιγράφουν αναλυ­τικά τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα της κάθε θέσης εργασίας.
  2. Η εταιρεία μεριμνά, ώστε σε συνεννόηση των αρμόδιων Τμημάτων, Διευθύνσεων, Γενικών Διευθύνσεων να πραγματοποιούνται συνεχόμενες εκπαιδεύσεις –επιμορ­φώσεις στο σύνολο του προσωπικού της εταιρείας. Οι εκπαιδεύσεις –επιμορ­φώσεις έχουν ετήσιο χαρακτήρα και μετά την ολοκλήρωσή τους οι εργαζόμενοι λαμβάνουν αντίστοιχη πιστοποίηση παρακολούθησης.
  3. Στο προσωπικό της παρούσας χορηγείται το ποσό που αντιστοιχεί από το ΛΑΕΚ για κάθε ημέρα συμμετοχής του στα εκπαιδευτικά σεμινάρια που διενεργεί η εται­ρία για την επιμόρφωση και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων του.
  4. Η εταιρεία αναλαμβάνει την ευθύνη εντός τριών (3) μηνών να καταθέσει εισήγη­ση προς τα αρμόδια Υπουργεία για την έκδοση νόμου για την αναδρομική ισχύ στο καθεστώς των Β.Α.Ε. και την ένταξη σε αυτό όλων των Οδηγών Συρμών.
  5. Ομοίως, η εταιρεία αναλαμβάνει την ευθύνη εντός τριών (3) μηνών να καταθέσει εισήγηση προς τα αρμόδια Υπουργεία για την ένταξη στο καθεστώς των Β.Α.Ε. όλων των ειδικοτήτων που εργάζονται στη λειτουργία και τη συντήρηση.
  6. Συμφωνείται ότι για την κάλυψη των οργανικών θέσεων της ΣΤΑ.ΣΥ., όπως προ­βλέπεται στην πρώτη παράγραφο του παρόντος άρθρου, θα πραγματοποιηθούν προσλήψεις προσωπικού αορίστου χρόνου. Κατά προτεραιότητα θα προσλη­φθούν οι εργαζόμενοι που απασχολούνται ήδη στην εταιρεία με άλλες μορφές σχέσεων εργασίας και καλύπτουν πάγιες ανάγκες.
  7. Πέραν των ως άνω νέων ή τροποποιητικών ρυθμίσεων, με την παρούσα ΕΣΣΕ κα­μία άλλη μεταβολή δεν επέρχεται και διατηρούνται κατά τα λοιπά οι ρυθμίσεις που μέχρι σήμερα ισχύουν.
  8. Αποδοχές ή αποζημιώσεις ανώτερες στο σύνολό τους από αυτές που προκύπτουν από την εφαρμογή της παρούσας ή ευνοϊκότεροι όροι εργασίας που προβλέπο­νται από νόμους, διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις, συλλογικές ρυθμίσεις, εσωτερικούς κανονισμούς, αποφάσεις και πράξεις της διοίκησης της Εταιρείας, πρακτικές εκμετάλλευσης, έθιμα ή ατομικές συμβάσεις εργασίας δε θίγονται από τις διατάξεις της παρούσας.

Άρθρο 11

Διάρκεια ισχύος

Η παρούσα Ε.Σ.Σ.Ε ισχύει από 01.01.2024, εκτός αν άλλως ορίζεται σε επιμέρους όρους αυτής, και λήγει στις 31.12.2025.

Πρόταση ΔΑΣ ΣΤΑΣΥ για ΕΣΣΕ.pdf

Περισσότερα

ΕΛΜΕ Πειραιά: Να παρθούν πίσω οι καταργήσεις τμημάτων

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ: «ΚΑΤΑΡΓΗΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ 100 ΤΜΗΜΑΤΑ ΣΕ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ...

Εργατικό Κέντρο Λαυρίου – Αν. Αττικής: Για την αλληλεγγύη των πυρόπληκτων της Β/Α Αττικής

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου-Ανατολικής Αττικής, χαιρετίζει για άλλη μια φορά την...

Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ (Δαφνί): Αλληλεγγύη στους πυρόπληκτους της Αττικής

Μπροστά στο χιλιοπαιγμένο  έργο  της διαχρονικής εγκληματικής πολιτικής και της ανυπαρξίας μέτρων, για την...