Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κεφαλονιάς – Ιθάκης: Καμία ανοχή στα ωράρια εξόντωσης των εργαζομένων

Δημοσιεύτηκε στις

Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά

Η Δημοτική Αρχή του κ. Θεόφιλου Μιχαλάτου, διενήργησε ηλεκτρονική διαβούλευση για το θέμα της προαιρετικής λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων και άλλες Κυριακές πλην των ήδη γνωστών που προβλέπονται στην  παράγραφο 1 και 1Α του άρθρου 16 του Ν. 4177/2013.

Πρακτικά, με αυτή την ενέργεια, επιχειρείται να μην κλείνουν καμία Κυριακή τα καταστήματα, καθώς πέραν από τις παραπάνω Κυριακές που είναι έτσι κι αλλιώς ανοιχτά, στο νησί, με απόφαση Περιφερειάρχη, λόγω τουριστικής περιόδου, είναι ΚΑΘΕ Κυριακή ανοιχτά, από τον Απρίλη ως τα τέλη Οκτώβρη ή Νοέμβρη, ανάλογα τη χρονιά και την απόφαση. Κλειστά δηλαδή παραμένουν ελάχιστες Κυριακές όλο το χρόνο!

Οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ αλλά και όλων των προηγούμενων ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και λοιπών, που με νόμους και κανονισμούς εφεύρισκαν όρους και προϋποθέσεις για να απελευθερώσουν την κυριακάτικη εργασία, να παρατείνουν τον εργάσιμο χρόνο, είναι τεράστιες.

Όπως και τεράστιες είναι οι ευθύνες των Περιφερειακών και Δημοτικών Αρχών που αποφασίζουν και διατάζουν το ξεζούμισμα των εργαζομένων 7 μέρες την εβδομάδα, 12 μήνες το χρόνο, χωρίς κανέναν έλεγχο, χωρίς καμία πρόβλεψη ακόμα και για εκείνο το εδάφιο -που έχει καταντήσει φαιδρό- “…με την τήρηση της κείμενης εργατικής νομοθεσίας…” που αναγράφουν στα φιρμάνια τους.

Το Σωματείο μας δεν συμμετέχει στη διαβούλευση καθώς αυτή έχει καθαρά τυπικό χαρακτήρα. Δεν προβλέπεται συλλογική συζήτηση ή συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου. Η “διαβούλευση” είναι πρόσχημα και αποτελεί όρο απλά για να πάρει την απόφαση ο εκάστοτε Δήμαρχος.

Η επίθεση στην Κυριακή αργία και στον εργάσιμο χρόνο των εμποροϋπαλλήλων, ειδικά στο λιανεμπόριο, δυναμώνει την ένταση της εκμετάλλευσης σε έναν κλάδο που πρωτοπορεί στην ελαστική εργασία, στα σπαστά ωράρια, στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, στην κακοπληρωμένη εργασία. Μπροστά στις εορταστικές περιόδους, στη θερινή σεζόν, όποτε το θελήσει η εργοδοσία, οι εργαζόμενοι στο εμπόριο “χάνονται” κυριολεκτικά από το σπίτι τους.

Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να βγάλουν συμπεράσματα. Ακόμα κι αν δουλεύουμε 8 μέρες την εβδομάδα, ο μισθός θα συνεχίσει να τελειώνει στις 15 του μήνα, τα είδη πρώτης ανάγκης να τραβάνε τον ανήφορο, τα σπίτια μας να μένουν το χειμώνα παγωμένα χωρίς πετρέλαιο.

Σήμερα είναι ώριμο και τεχνολογικά εφικτό να εργαζόμαστε λιγότερο, με 7ωρο-5μερο-35ωρο. Απαιτούμε να υπάρξει νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας. Τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων στο εμπόριο έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και δε δεχόμαστε να συνεχίσουν να αυξάνονται κλέβοντας και τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο που μας έχει απομείνει.

Ταυτόχρονα, το μέτρο αυτό, είναι χτύπημα για τους μικρούς εμπόρους και επαγγελματίες που δουλεύουν μόνοι τους ή με την οικογένειά τους το κατάστημά τους, αφού είτε θα δουλεύουν 365 μέρες το χρόνο για έσοδα ψίχουλα είτε θα δουν, όπως βλέπουν ήδη, τους μεγαλέμπορους να τους απομυζούν κάθε μέρα και πιο πολύ και να τους οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια, στο λουκέτο.

Το Σωματείο μας δίνει τη μάχη για:

  • Κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.
  • 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο για όλους.
  • Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αύξηση μισθού.
  • Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας σε όλους τους χώρους εργασίας.

Περισσότερα

ΔΑΣ Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου: Στην κορύφωση της τουριστικής σεζόν εντείνεται η εκμετάλλευση των εργαζομένων

Έχουμε φτάσει στα μέσα Αυγούστου, στην κορύφωση της τουριστικής σεζόν, και η κατάσταση για...

Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείο Θριασίου: Να ακυρωθεί η απόφαση για ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας

Να ανακληθεί η απόφαση για ανάθεση της καθαριότητας στο ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο σε ιδιωτική εταιρεία,...

Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Θριασίου: Άμεση αποζημίωση των πυρόπληκτων και λήψη ουσιαστικών μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος

ΑΓΑΝΑΚΤΟΥΜΕ με τις κυβερνητικές δικαιολογίες για τις καταστροφικές πυρκαγιές γιατί γνωρίζουμε ότι οι πραγματικές αιτίες...