Άρθρο του Δημήτρη Μαρμούτα, προέδρου του ΕΚ Πάτρας και μέλους της γραμματείας του ΠΑΜΕ για το νομοσχέδιο για τα εργασιακά

Δημοσιεύτηκε στις

“ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΗ ΜΑΣ ΘΑ ΤΟ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΜΕ”

Η κυβέρνηση με  πρόσχημα  την οδηγία 2019/1152 της ΕΕ ενσωματώνει στην Ελληνική νομοθεσία τις χρόνιες απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων και των εργοδοτών που ζητάνε  το κεφάλι της εργατικής τάξης και του  ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος “επί πινάκι”.

Το αντεργατικό αυτό έκτρωμα έρχεται να συμπληρώσει όλους τους προηγούμενους νόμους όλων των κυβερνήσεων με τελευταίο το νόμο <<Χατζηδάκη>> που θέσπισε την 10ωρη εργασία  χωρίς υπερωριακή αμοιβή,  ολοκληρώνοντας έτσι  το σχέδιο της κατάργησης του 8ωρου που πάνω εκεί μέσα από αγώνες κερδίσαμε πολλά για μισθούς , ασφάλιση , συντάξεις, επιδόματα ανεργίας … επίσης ολοκληρώνουν το σχέδιο της επιβολής της  ζωής  λάστιχο για τους εργαζόμενους καθώς προωθείται η παραπέρα  ελαστικοποίηση  της αγοράς εργασίας με συμβάσεις εργασίας μηδενικών ωρών και συμβάσεις κατά παραγγελία   και της προσπάθειας μέσω της ποινικοποίησης των αγώνων να βάλουν στο χέρι το εργατικό κίνημα επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά ότι καταστολή και ποινικοποίηση των αγώνων συνοδεύουν κάθε αντεργατικό νόμο και πλαίσιο κάθε κυβέρνησης .

Λογαριάζουν όμως χωρίς τον “ξενοδόχο” γιατί εμείς οι εργαζόμενοι,  το εργατικό κίνημα,  κόντρα στα σχέδια τα δικά τους έχουμε τα δικά μας σχέδια ..και ποια είναι αυτά ?

Να το στείλουμε, έστω και αν ψηφιστεί, με τους αγώνες μας μέσα και έξω  από τους  χώρους δουλειάς  εκεί που είναι η θέση του όπως κάναμε με τόσα και τόσα άλλα …στα σκουπίδια.

Το δίλλημα 8 ώρες δουλειά  και πεινάτε η  16 ώρες ξεζούμισμα και φεύγετε από τη ζωή νωρίς – νωρίς δεν θα περάσει όπως και δεν θα περάσει και το “κυνήγι” που θέλουν να εξαπολύσουν στους απεργούς και στην περιφρούρηση της απεργίας γνωρίζοντας πως αυτό το έκτρωμα αποτελεί αιτία πολέμου για το εργατικό κίνημα.

Η κυβέρνηση με αυτό το εγκληματικό νομοσχέδιο για τα εργασιακά έρχεται να νομιμοποιήσει το καθεστώς “γαλέρας” που επικρατεί σε πολλούς χώρους δουλειάς αλλά και να δώσει αέρα στα πανιά σε όσους εργοδότες δεν το είχαν τολμήσει έως τώρα λόγω των αγώνων του εργατικού κινήματος αφού θα επικαλούνται τον νόμο του “φιλεργατικού” Άδωνι και της οδηγίας της ΕΕ που είχαν ψηφίσει η ΝΔ και οι Ναζιστές Χρυσαυγίτες ευρωβουλευτές στο Ευρωκοινοβούλιο και την είχε υπογράψει  με χέρια και με πόδια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στο συμβούλιο της ΕΕ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα στην περιοχή μας είναι μεγάλη επιχείρηση βιομηχανικών πλυντηρίων ιματισμού που απασχολεί πάνω από 80 εργαζόμενους και  αποτυπώνει πλήρως το καθεστώς που θέλουν να επιβάλουν εργοδότες και  κυβέρνηση, …12  με 14  ώρες δουλειά , απλήρωτες υπερωρίες , χωρίς ρεπό , άθλιες εργασιακές συνθήκες , απειλές από τον εργοδότη , απολύσεις.

Το Εργατικό Κέντρο Πάτρας μαζί με συνδικάτα έχουμε κάνει δυναμική παρέμβαση στο χώρο δουλειάς , θα συνεχίσουμε χωρίς να φοβόμαστε τίποτα από το νέο αντεργατικό τερατούργημα που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση και οι συνοδοιπόροι της  και τους λέμε καθαρά σε όλους τους πως Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη.

Τους λέμε ότι μέσα από τους αγώνες το εργατικό κίνημα στην περιοχή μας αλλά και συνολικότερα θα καταργήσουμε στην πράξη και τους αντεργατικούς νόμους τους και θα σταθούμε δυναμικά απέναντι σε κάθε εργοδότη που θα θελήσει να επιβάλει καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα .

Λέμε στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ότι δεν θα “κάτσουμε στα αβγά μας” όπως αυτή παροτρύνει τους εργαζόμενους για αναμονή και εφησυχασμό όπως έκανε και με το νόμο “Χατζηδάκη” και τόσους άλλους.

Έχουμε αποδείξει ότι εμείς οι εργαζόμενοι με τον οργανωμένο αγώνα μας μπορούμε να τα καταφέρουμε και αντί να μας ξεζουμίζει και να μας σακατεύει ο εργοδότης για τα κέρδη του να παλέψουμε για συλλογικές συμβάσεις εργασίας με σύγχρονα δικαιώματα για 7ωρο -5ημερο -35ωρο , με ουσιαστικές αυξήσεις , για συνθήκες ασφάλειας στους χώρους δουλειάς   έτσι ώστε οι ζωές μας να μην μπαίνουν στην “κρεατομηχανή” του καπιταλιστικού κέρδους , για προστασία και διεύρυνση των συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων και των ελευθεριών των εργαζομένων.

Είναι δικαίωμα μας  η απεργία και όχι η απεργοσπασία .

Είναι δικαίωμα μας οι λιγότερες ώρες δουλειάς με εισόδημα που να καλύπτει τις ανάγκες μας και όχι μια ζωή εξαθλίωσης και   δουλειάς μέχρι το θάνατο.

Να σημάνει παντού ξεσηκωμός , να μάθουν όλοι οι εργαζόμενοι ότι αυτό το νομοσχέδιο θα τσακίσει παρά πέρα τις ζωές μας, να μάθουν την αλήθεια και όχι την προπαγάνδα της κυβέρνησης και των εργοδοτών.

Να οργανώσουμε τώρα την πάλη μας σε χώρους δουλειάς, κλάδους, γειτονιές.

Να  πάρει πίσω τώρα η κυβέρνηση αυτό το αντεργατικό έκτρωμα.

Να μην το αποδεχτεί κανένας μας.

αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Ριζοσπάστης”

Περισσότερα

Απαράδεκτη Απόφαση του δικαστηρίου για τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ

Για άλλη μια φορά η δικαιοσύνη με την απόφασή της τάσσεται με την πολιτική...

16 Ιούλη στις 11πμ στο Υπ. Υγείας για να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο – έκτρωμα για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση

 ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ –ΕΚΤΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ Η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε...

Καταγγελία στη Δημοτική Αρχή Ηλιούπολης για την προσπάθεια φίμωσης του σωματείου εργαζομένων

Τις τελευταίες μέρες εξελίσσεται ακόμα ένα επεισόδιο στην προσπάθεια φίμωσης του Σωματείου Εργαζομένων του...