Σωματείο Εργαζ. Νοσοκομείου Θριασίου: Καμιά ανοχή στην πολιτική που θυσιάζει την υγεία, τις ζωές και περιουσίες των λαϊκών οικογενειών

Δημοσιεύτηκε στις

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ στην πολιτική που θυσιάζει την υγεία, τις ζωές και περιουσίες των λαϊκών οικογενειών και το Περιβάλλον για να θησαυρίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι

ΔΕΥΤΕΡΑ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ στις 7.30 μ.μ.

Συγκέντρωση στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (λ. Κηφισιάς 37)

► Ουσιαστική αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την δασοπροστασία και δασοπυρόσβεση, το ΕΚΑΒ και τις δημόσιες μονάδες υγείας

► Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων για να υπάρχει επαρκής στελέχωση στα Δασαρχεία, τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, το ΕΚΑΒ και τις δημόσιες μονάδες υγείας

► Να εκπονηθεί ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών. Να ανακληθεί η απόφαση που διαχωρίζει την πρόληψη από την κατάσβεση πυρκαγιών.  

► Καμία αλλαγή χρήσης γης. Πλήρης αποκατάσταση των καμένων δασών.

► Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων αντιπυρικής προστασίας και αντιπλημμυρικής θωράκισης

► Άμεση αποζημίωση όλων των πληγέντων στο 100% της καταστροφής. Εξασφάλιση της διαμονής των πυρόπληκτων μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών.

ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ γιατί δεν ανεχόμαστε να συνεχίζεται ένα τεράστιο περιβαλλοντικό έγκλημα σε βάρος όλου του λαού της Αττικής, ΔΕΝ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ, για άλλη μια χρονιά, να καίγονται χιλιάδες στρέμματα δάσους σε Ανατολική και Δυτική Αττική, να καταστρέφονται λαϊκές περιουσίες και να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.

Υπεύθυνη και για τη νέα καταστροφή είναι η εγκληματική πολιτική που θεωρεί κόστος την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού και ταυτόχρονα μετατρέπει τα δάση και συνολικά το περιβάλλον (ακτές, ορεινοί όγκοι) σε πεδίο επιχειρηματικής κερδοφορίας, με χαρακτηριστικά παραδείγματα:

  • τη λεγόμενη «νέα πολιτική για τα δάση» της κυβέρνησης της ΝΔ που νομιμοποιεί τη δράση των μονοπωλιακών ομίλων, με επενδύσεις μέσα στα δάση, τις οποίες επιδοτούν μετατρέποντάς τα σε δάση ανεμογεννητριών, στο πλαίσιο της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την «πράσινη ανάπτυξη»
  • τους νόμους της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για τις «βοσκήσιμες γαίες» και τις «οικιστικές πυκνώσεις», που αποχαρακτήριζαν δασικές εκτάσεις και εξαιρούν τους μεγάλους τουριστικούς ομίλους από όλες τις απαγορεύσεις που διέπουν ένα αυθαίρετο.

Όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ επιμένουν στον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών από την καταστολή τους και συνεχίζουν την υποχρηματοδότηση και υποστέλεχωση της Πυροσβεστικής και των δασικών υπηρεσιών, ενώ ουσιαστικά ανύπαρκτα είναι τα έργα αντιπυρικής προστασίας, όπως αποδεικνύεται από το ότι:

  • η κρατική χρηματοδότηση για έργα αντιπυρικής προστασίας από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι 1,6 έως 1,8 εκατ. ευρώ αντί για 17,7 εκατ. που ζητούσαν τα δασαρχεία, την ίδια στιγμή που συνεχίζουν να «χαρίζουν» δεκάδες δις ευρω σε επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές σε επιχειρηματικούς ομίλους.
  • το 14% των πυροσβεστικών οχημάτων είναι ακινητοποιημένο λόγω βλαβών, οι κενές θέσεις προσωπικού στην Πυροσβεστική Υπηρεσία ξεπερνούν τις 4.500 ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των πυροσβεστών είναι 45-50 χρόνων, εξουθενωμένοι από τις αλλεπάλληλες μετακινήσεις και τη συνεχή επιφυλακή. .
  • το δασαρχείο Λαυρίου δεν έχει ούτε ένα δασεργάτη, ενώ το 2019 η κυβέρνηση της ΝΔ απέλυσε περισσότερους από 5.000 συμβασιούχους εργαζόμενους που κάλυπταν κρίσιμες ανάγκες στις δασικές υπηρεσίες
  • το 2021 δόθηκαν μόλις 30 χιλιάδες ευρώ για διάνοιξη δασικών δρόμων σε όλη την Αττική ενώ δίνονται εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως για τη συμμετοχή της χώρας σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις (π.χ η συμμετοχή στην επέμβαση στο Αφγανιστάν κόστισε 300 εκατ. ευρώ.
  • τα έργα αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας, όπως και αντισεισμικής θωράκισης, καθυστερούν ή παραμένουν ανύπαρκτα γιατί δεν αποφέρουν κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους. Χαρακτηριστικό είναι μόλις το 3% του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Αττικής διατίθεται για αντιπλημμυρικά έργα,..

Φτάνει πια!!! Δεν ανεχόμαστε να προσπαθούν να καλύψουν τις εγκληματικές τους ευθύνες, επικαλούμενοι «τα έντονα καιρικά φαινόμενα» και την «κλιματική αλλαγή» που είναι παράγοντες, που έπρεπε να λαμβάνονται υπόψη στο έγκαιρο σχεδιασμό και όχι να αποτελούν «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για τις κυβερνήσεις.

Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι το κράτος είναι αποτελεσματικότατο όταν πρόκειται να υπερασπισθεί τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων – π.χ. με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς – να φακελώνει όλους τους πολίτες και να καταστέλλει λαϊκές κινητοποιήσεις και ταυτόχρονα εμφανίζεται ανίκανο να μας προστατεύσει από τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες και τις συνέπειες των σεισμών.

Τις δραματικές συνέπειες της ίδιας πολιτικής, τις «γνωρίσαμε» και στον τομέα της υγείας, στην περίοδο της πανδημίας και όχι μόνο, και οι λαϊκές οικογένειες την πλήρωσαν και την πληρώνουν με χιλιάδες νεκρούς, με απίστευτη ταλαιπωρία και ακόμη μεγαλύτερη «αφαίμαξη» του λαϊκού εισοδήματος..

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τους χιλιάδες διασωληνωμένους συνανθρώπους μας που έχασαν τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ ή τους πολύ περισσότερους που επιδεινώθηκε η υγεία τους ή αναγκάσθηκαν να ακριβοπληρώσουν στον ιδιωτικό τομέα για εξετάσεις, θεραπείες και χειρουργικές επεμβάσεις λόγω μετατροπής των δημόσιων νοσοκομείων σε «μιας νόσου»;

Στα πλαίσια αυτή της, επικίνδυνης για την υγεία των λαϊκών οικογενειών, πολιτικής, εντάσσεται και η πρόσφατη απαράδεκτη ΠΝΠ της κυβέρνησης της ΝΔ που προβλέπει τη στελέχωση των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ και των κέντρων υγείας με οδηγούς από το προσωπικό του Πυροσβεστικού σώματος, το στρατιωτικό προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων και οδηγούς των ΟΤΑ καθώς και τη διακομιδή των ασθενών με τη συνοδεία υγειονομικού προσωπικό πάσης φύσεως, σε συνέχεια προηγούμενης νομοθετικής διάταξης της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν και υπάρχουν εκατοντάδες άνεργοι ή ετεροπασχολούμενοι εκπαιδευμένοι διασώστες, η κυβέρνηση επιχειρεί να μας πείσει ότι δήθεν τα τεράστια κενά σε οδηγούς ασθενοφόρων στα Κέντρα Υγείας και σε διασώστες στο ΕΚΑΒ θα μπαλωθούν με μετακινήσεις ανεκπαίδευτου προσωπικού από τις τραγικά υποστελεχωμένες υπηρεσίες των ΟΤΑ και τις αποδεκατισμένες Πυροσβεστικές Υπηρεσίες.

Υλοποίηση της ίδιας πολιτικής αποτελεί η λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, είτε ως ΝΠΙΔ (όπως επιδιώκει η κυβέρνηση της ΝΔ) είτε ως παραρτήματα ανωνύμων εταιρειών (όπως μετέτρεψε το νοσοκομείο Σαντορίνης η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ).

Στο νοσοκομείο – επιχείρηση, το κόστος λειτουργίας θα καλύπτεται κυρίως από τις πληρωμές των ασθενών – πελατών, είτε άμεσα είτε μέσω ασφαλιστικών εισφορών. Δεδομένου ότι στο κόστος λειτουργίας συμπεριλαμβάνεται και η μισθοδοσία του προσωπικού, για να μπορεί το νοσοκομείο – επιχείρηση να είναι  «ανταγωνιστικό» με τις αντίστοιχες ιδιωτικές κλινικές, θα πρέπει να έχει όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό.

  • Κερδισμένοι είναι οι ιδιοκτήτες διαγνωστικών κέντρων, ιδιωτικών κλινικών, ασφαλιστικών εταιρειών και εταιρειών ασθενοφόρων, αποδεικνύοντας, για άλλη μια φορά, ότι στον καπιταλισμό, για τις λαϊκές οικογένειες η υγεία αποτελεί «ατομική ευθύνη» ενώ για τους επιχειρηματικούς ομίλους γίνεται πεδίο τεράστιας κερδοφορίας.

Είναι γελασμένοι όμως αν νομίζουν ότι θα «κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια». Δεσμευόμαστε ότι δεν θα τους αφήσουμε σε «χλωρό κλαρί» γιατί δεν ανεχόμαστε να κινδυνεύει η ζωή μας και να καταστρέφονται το περιβάλλον και οι λαϊκές περιουσίες για να επεκτείνεται η επιχειρηματική δράση και να ενισχύεται η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.  

Περισσότερα

Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος : Τεράστιες οι ευθύνες της Διοίκησης της Λυρικής και του ΥΠΠΟ για τον τραυματισμό εργαζομένου

Την Κυριακή το απόγευμα Τεχνικός της Λυρικής που έκανε εργασίες στησίματος σκηνικού έπεσε από...

Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ Τραπεζών: Για τη στοχοποίηση των φαντάρων

Γυρνάμε πίσω στις εποχές του μετεμφυλιακού κράτους; Ξαναζούμε εποχές χούντας; Αυτές μας θυμίζουν οι...

Σωματείο Εργαζομένων στην Vodafone – 360 Connect και ΛΘ: Αλληλεγγύη στους φαντάρους που διώκονται

Το Σωματείο μας εκφράζει την αλληλεγγύη του στους στρατευμένους νέους, που εναντιώνονται και εκφράζουν...