Υπόμνημα ΣΕΤΤΑ προς τους εργοδότες για την τήρηση των μέτρων προστασίας των εργαζομένων από τον καύσωνα

Δημοσιεύτηκε στις

Βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η επιδείνωση του καιρού στην Αττική και τις επόμενες ώρες με βάση την ανακοίνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας αναμένεται το θερμόμετρο να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς κελσίου.

Την Τετάρτη 12 Ιούλη 2023 εκδόθηκε από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης η Υπουργική Απόφαση (Αριθμ. 65581) στην οποία αναφέρονται τα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από τον καύσωνα.

Ανάμεσα στα μέτρα που περιλαμβάνει η Υπουργική Απόφαση είναι :

1.H υποχρεωτική παύση εργασιών σε περιοχές που ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης αντικαθίσταται εξαιρετικά υψηλός κατά το χρονικό διάστημα 12:00 -17:00

2.Η παροχή εξ αποστάσεως εργασία με το σύστημα της τηλεργασίας για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου

3.Μέτρα για την οργάνωση του χρόνου εργασίας και διευκόλυνση των εργαζομένων κατά την τυχόν αλλαγή χρόνου προσέλευσης και αποχώρησής τους από την εργασία

4.Τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων

5.Ειδικές προβλέψεις για υπαίθριες εργασίες και χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας

Οι εργαζόμενοι του κλάδου των Ταχυδρομείων – Ταχυμεταφορών καλούμαστε να δουλέψουμε κάτω από αυτές τις ιδιαίτερα επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, που βάζουν την ζωή μας σε κίνδυνο κυρίως όσοι δουλεύουμε με μηχανάκι ( courier, ταχυδρόμοι ), αλλά και για όσους δουλεύουμε πεζοί, με αυτοκίνητο- van, σε χώρους που ο κλιματισμός- εξαερισμός είναι ανεπαρκής έως και ανύπαρκτος.

Το Συνδικάτο Ταχυδρομείων –  Ταχυμεταφορών Ν. Αττικής (ΣΕΤΤΑ) απευθύνεται προς όλους τους εργοδότες των εταιριών να τηρήσουν τις οδηγίες που εξήγγειλε η Κυβέρνηση για να μην κινδυνέψει η ζωή κανενός εργαζόμενου του κλάδου , για να μην θρηνήσουμε θύματα.

Επιπλέον απαιτούμε :

  • Πλήρης αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες κ.λπ.). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου.
  • Να μην χαθεί μεροκάματο ή ημέρα άδειας.
  • Να διασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα της υγείας και της ασφάλειας με ευθύνη της εργοδοσίας.
  • Χορήγηση όλων των απαραίτητων ΜΑΠ και όλων των αναγκαίων προμηθειών για την αντιμετώπιση της ζέστης ( π.χ δωρεάν παγωμένο νερό, συχνότερα διαλείμματα, κλιματιζόμενοι χώροι για ξεκούραση κα )

Περισσότερα

Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος : Τεράστιες οι ευθύνες της Διοίκησης της Λυρικής και του ΥΠΠΟ για τον τραυματισμό εργαζομένου

Την Κυριακή το απόγευμα Τεχνικός της Λυρικής που έκανε εργασίες στησίματος σκηνικού έπεσε από...

Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ Τραπεζών: Για τη στοχοποίηση των φαντάρων

Γυρνάμε πίσω στις εποχές του μετεμφυλιακού κράτους; Ξαναζούμε εποχές χούντας; Αυτές μας θυμίζουν οι...

Σωματείο Εργαζομένων στην Vodafone – 360 Connect και ΛΘ: Αλληλεγγύη στους φαντάρους που διώκονται

Το Σωματείο μας εκφράζει την αλληλεγγύη του στους στρατευμένους νέους, που εναντιώνονται και εκφράζουν...