Εργατικό Κέντρο Λαυρίου -Αν. Αττικής: Καταγγελία για μέτρα προστασίας από τον καύσωνα στο Αεροδρόμιο Αθηνών

Δημοσιεύτηκε στις

Ύστερα από περιοδεία μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής και εκλεγμένων συνδικαλιστών στον χώρο του αεροδρομίου Αθηνών, διαπιστώθηκε ότι σχεδόν σε όλους τους χώρους εξωτερικών εργασιών δεν τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας τα οποία αναφέρονται και στην πρόσφατη υπουργική απόφαση του Υπουργείου Εργασίας που εκδόθηκε στις 12-7-2023, για την ασφάλεια των εργαζομένων από την έκτακτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από τον καύσωνα στη χώρα μας.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Δεν τηρείται η υποχρέωση των εταιρειών HANDLING για συχνά διαλείμματα των εργαζομένων, δεν υπάρχει επίσημος πίνακας προγραμματισμού διαλειμμάτων.
  • Δεν υπάρχει ενημέρωση προς τους εργαζόμενους από τις εταιρείες σχετικά με κλιματιζόμενους χώρους ώστε να μπορούν να ξεκουραστούν από την συνεχόμενη καταπόνηση.
  • Λόγω πολύ μεγάλης έλλειψης προσωπικού με ευθύνη των εταιρειών υπάρχει μεγάλη εντατικοποίηση με αποτέλεσμα πολύ εργαζόμενοι να αναγκάζονται να δουλεύουν υπερωριακά σε αυτές τις συνθήκες.

Προτού θρηνήσουμε και άλλους συναδέλφους μας

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  1. Να γίνει άμεσα έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων για την ασφάλεια της εργασίας σε εξωτερικούς χώρους. Να επιβληθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα.
  2. Να οριστούν επαρκείς κλιματιζόμενοι χώροι με παροχή δροσερού νερού και να λειτουργήσουν οι προβλεπόμενοι χώροι αποδυτηρίων που είναι χρόνια εκτός λειτουργίας.
  3. Με ευθύνη των εταιρειών να βγει άμεσα πρόγραμμα συχνών διαλειμμάτων χωρίς απασχόληση πέρα του 8ωρου και να χορηγηθούν τα αναγκαία ΜΑΠ.
  4. Με ευθύνη των αρμόδιων υπηρεσιών να γίνεται προσαρμογή του προγραμματισμού των πτήσεων ώστε να διασφαλιστεί η εφαρμογή των μέτρων Ασφάλειας(Επιμήκυνση του αναγκαίου χρόνου επίγειας εξυπηρέτησης) με έκδοση σχετικής οδηγίας ΝΟΤΑΜ.

Περισσότερα

Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος : Τεράστιες οι ευθύνες της Διοίκησης της Λυρικής και του ΥΠΠΟ για τον τραυματισμό εργαζομένου

Την Κυριακή το απόγευμα Τεχνικός της Λυρικής που έκανε εργασίες στησίματος σκηνικού έπεσε από...

Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ Τραπεζών: Για τη στοχοποίηση των φαντάρων

Γυρνάμε πίσω στις εποχές του μετεμφυλιακού κράτους; Ξαναζούμε εποχές χούντας; Αυτές μας θυμίζουν οι...

Σωματείο Εργαζομένων στην Vodafone – 360 Connect και ΛΘ: Αλληλεγγύη στους φαντάρους που διώκονται

Το Σωματείο μας εκφράζει την αλληλεγγύη του στους στρατευμένους νέους, που εναντιώνονται και εκφράζουν...