Σωματείο Εργαζομένων στην Pfizer Hellas: 5 Ιούλη παλεύουμε για υπογραφή ΣΣΕ

Δημοσιεύτηκε στις

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Μετά από συλλογική προσπάθεια και απόφαση των εργαζομένων, ιδρύθηκε σωματείο πανελλαδικού χαρακτήρα στη Pfizer, ανεξάρτητο από τη διοίκηση της εταιρείας, με σκοπό να αποτελέσει τη φωνή των εργαζομένων, το φορέα διεκδίκησης στο χώρο δουλειάς, με βάση τα συμφέροντα μας, τις δικές μας αξίες. Που θα μπαίνει μπροστά σε κάθε ζήτημα, που προκύπτει, όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας, βάζοντας τη δική μας σφραγίδα στις εξελίξεις, μέσα από κάθε είδους πρωτοβουλία.

Το τελευταίο διάστημα η ζωή μας γίνεται ολοένα και πιο ακριβή, ως συνέπεια και του πληθωρισμού, με αποτέλεσμα να έχουμε ουσιαστική μείωση στον πραγματικό μισθό. Την ίδια ώρα η εταιρεία, ανακοινώνει από τη μία, τα «ιστορικά» κέρδη των 110 δις και από την άλλη, με τις στρατηγικές επιλογές αναδιαρθρώσεων, μας έχουν συνεχώς στην πρίζα για περικοπές. Ταυτόχρονα, ο κορονοϊός έφερε την τηλεργασία, γεγονός που έκανε τα ωράρια να ξεφύγουν ακόμα περισσότερο, συχνά πολύ πάνω από το 8ωρο. Αρκετοί συνάδελφοι αναγκάζονται να δουλεύουν και τα Σαββατοκύριακα, για να ανταπεξέλθουν στο μεγάλο φόρτο εργασίας και στην εντατικοποίηση της δουλειάς. Αυτό δε μπορεί να γίνεται αποδεκτό, την ώρα που η εταιρεία μιλάει για ισορροπία εργασιακής και προσωπικής ζωής.

Ένα επιπλέον σημαντικό ζήτημα, που καταδεικνύει ότι τα συμφέροντα της εταιρείας συχνά δεν ταυτίζονται με τα δικά μας, είναι το φαινόμενο των εργολαβικών εργαζομένων (contractors) που αποτελεί κανονικότητα, ιδιαίτερα στην Αθήνα. Αρκετοί συνάδελφοι ζουν σε καθεστώς αβεβαιότητας, αναγκάζονται να κάνουν σχέδια σε ορίζοντα χρόνου ή ακόμα και εξαμήνου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Το τελευταίο διάστημα, εκατομμύρια εργαζόμενοι σε όλη την Ευρώπη και στη χώρα μας, Βγήκαν στο δρόμο, διεκδικώντας αξιοπρεπή ζωή. Εργαζόμενοι σε όλους τους κλάδους, συμπεριλαμβανομένου και του φαρμάκου, οργανώνονται και συζητάνε ζητήματα που τους απασχολούν στην καθημερινότητα και στο χώρο δουλειάς τους, σε ζωντανές συνελεύσεις.

Η ίδια η Ομοσπονδία εργαζομένων του Φαρμάκου (Ο.Ε.Φ.Σ.Ε.Ε.) παλεύει σήμερα για την υπογραφή της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με σκοπό την κατοχύρωση και προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων του κλάδου, καλώντας, μάλιστα σε 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 5 του Ιούλη.

Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τις συνθήκες ζωής και εργασίας των εργαζομένων του κλάδου, αφού θα εξασφαλίζει:
αυξήσεις μισθών με επαναφορά των τριετιών, αναγνώριση δηλαδή της προϋπηρεσίας κάθε τρία χρόνια με καταβολή του αντίστοιχου επιδόματος
σταθερά 8ωρη και 5ήμερη εργασία Δευτέρα με Παρασκευή, προστασία της Κυριακάτικης και κάθε αργίας και πληρωμή των υπερωριών
συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, π.χ. εξασφάλιση παρουσίας γιατρού εργασίας στο γραφείο, επαρκή χώρου για την εργασία, ασφαλούς μετακίνησης από και προς το γραφείο κλπ
καταβολή επιδομάτων όπως γάμου, τέκνων, πτυχίου κλπ

Για εμάς, τους εργαζόμενους της Pfizer, μια επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας είναι επίσης ένα ζήτημα προς διεκδίκηση, σε συμφωνία με τους κύριους στόχους και τον ίδιους τους σκοπούς της ίδρυσης του σωματείου, την υπεράσπιση, δηλαδή των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Στα πλαίσια αυτά, στηρίζουμε την απεργία της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους, να γίνουν μέλη του σωματείου, να δώσουν παλμό μέσα απ’ τις γραμμές του, στις διεκδικήσεις στο χώρο δουλειάς. Να συζητήσουμε και να εκλέξουμε τους εκπροσώπους μας το επόμενο διάστημα.

Όσο περισσότεροι είμαστε, τόσο πιο δυνατή θα είναι η φωνή μας!

Περισσότερα

Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Κορυδαλλού: Για την προσπάθεια στοχοποίησης των φαντάρων

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Κορυδαλλού καταγγέλλει την προσπάθεια στοχοποίησης των διαμαρτυρόμενων φαντάρων ενάντια στη...

Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής: Καταγγελία του Συνδικάτου Φαρμάκου για την εργοδοσία της Medichrom

Το Συνδικάτο Φαρμάκου-Καλλυντικού Αττικής καταγγέλλει στους εργαζομένους του κλάδου την εργοδοσία της εταιρείας MEDICHROM...

Εργατικό Κέντρο Εύβοιας: Καμία βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας εργαζομένων του ΔΕΔΔΗΕ

Το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας από κοινού με το κλαδικό Σωματείο Ενέργειας Αττικής – Βοιωτίας...