Εκλεγμένοι Συνδικαλιστές με την ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ στο ΕΚΘ: Περιστατικά απαράδεκτης εργασιακής βίας στις εγκαταστάσεις της εταιρείας ΕΛΠΕ Θεσσαλονίκης

Δημοσιεύτηκε στις

Συνάδελφοι,

Την Παρασκευή 26/5/2023 ενημερωθήκαμε από την παράταξη του Αγωνιστικού Μετώπου  στα ΕΛΠΕ για ένα περιστατικό απαράδεκτης επαναλαμβανόμενης εργασιακής βίας στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η καταγγελία:

«Ένας συγκεκριμένος εργοδηγός με σύστημα και κατ ́επανάληψη ασκεί βία εδώ και χρόνια  τους εργαζομένους με φωνές, ουρλιαχτά, απειλές, και βρισιές. Μάλιστα, σε ένα εργαζόμενο από το εργολαβικό προσωπικό ασκεί και σωματική βία εδώ και δυο χρόνια με συνεχείς χειροδικίες, τραβώντας τον από τα ρούχα, με σπρωξίματα, καρπαζιές και μπουνιές, φτάνοντας στο σημείο με ένα από τα χτυπήματα του να τον ματώσει στο μέτωπο.

Τα παραπάνω έχουν γίνει γνωστά σε στελέχη της εταιρείας επανειλημμένα αλλά κανένα  μέτρο δε πάρθηκε μέχρι στιγμής». Προβήκαμε κατευθείαν σε επικοινωνία με τη διοίκηση της εταιρείας όπου καταγγείλαμε το περιστατικό και δηλώσαμε ότι τη Δευτέρα 29/5 θα βρισκόμαστε στην εταιρία για να δηλώσουμε τη στήριξη μας στους εργαζόμενους και να μάθουμε τις προθέσεις της εταιρίας απέναντι στο συγκεκριμένο εργοδηγό και τα μέτρα που θα λάβει.

Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για τέτοιες κτηνώδεις συμπεριφορές, δεν χωρούν ανάμεσα μας κτήνη! Θα δώσουμε μάχη εντός και εκτός εργοστασίου να αποδοθούν οι ΕΥΘΥΝΕΣ για την άσκηση σωματικής βίας, για να μη ξαναγίνουν τέτοια αίσχη!

Συνάδελφοι,

Τα ΕΛΠΕ το 2022 αγγίξανε το ασύλληπτο νούμερο των 1,6 δις κερδών και την ίδια στιγμή συμβαίνουν μέσα στο χώρο εργασίας τέτοια αίσχη. Δεν είναι τυχαίο! Η ασφάλεια και η υγεία  των εργαζομένων περνάει σε δεύτερη μοίρα μπροστά στη γιγάντωση των κερδών.

Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι το περιστατικό αφορά εργολαβικό εργαζόμενο, το πιο βαθιά εκμεταλλευόμενο τμήμα εργατών στα διυλιστήρια. Το απαράδεκτο καθεστώς της εργασίας με δουλεμπορικούς όρους που αφορά όλους τους επιχειρηματικούς ομίλους του κλάδου της  ενέργειας για να κερδοφορούν ακόμα περισσότερο επιβάλλοντας άθλιες εργασιακές σχέσεις, είναι το έδαφος πάνω στο οποίο μπορούν και εκφράζονται πιο εύκολα από τέτοια κτήνη κακοποιητικές συμπεριφορές.

Δεν είναι τυχαίο επίσης πως η εφαρμογή του εκτρώματος του νόμου Χατζηδάκη με το αντιδραστικό πλαίσιο για τη βία δεν απέτρεψε τέτοια φαινόμενα και δε θα μπορούσε άλλωστε αφού τελικά στοχεύει όχι στην προστασία των εργαζομένων αλλά των εργοδοτών από τη «βία» των εργαζομένων που συλλογικά διεκδικούν ανάμεσα σε άλλα να τερματιστεί το καθεστώς των εργολαβικών εργαζομένων.

Εμείς εκπροσωπώντας εκείνο το τμήμα του εργατικού κινήματος που δε στρογγυλοκάθεται  στα τραπέζια με την εργοδοσία για να παζαρέψουμε πόσα θα χάσουμε αλλά διεκδικούμε τον πλούτο που παράγουμε και τη ζωή που μας αξίζει δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση:

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ!

Εργαζόμενοι, μόνιμοι και εργολαβικοί, εμπιστευτείτε τους πρωτοπόρους αγωνιστές που συσπειρώνονται στο Π.Α.ΜΕ. μέσα στα εργοστάσια, στα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια όργανα! Προχωρήστε άμεσα σε καταγγελία για οποιαδήποτε ζήτημα αφορά την εργασιακή σας ζωή!

ΟΛΟΙ ΔΕΥΤΕΡΑ 29/5 ΣΤΗΝ ΠΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΠΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΑΣ

Περισσότερα

Εργατικό Κέντρο Πάτρας : Όλοι στον αγώνα

Αυτές τις μέρες, μετά από χρόνια εξαφάνισης και αφωνίας για τα πραγματικά προβλήματα των...

Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων: 8 Οκτώβρη κινητοποίηση έξω από το Υπ. Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

Ανάπηροι, χρονίως πάσχοντες, γονείς και κηδεμόνες, εργαζόμενοι, Παίρνουμε μέρος μαζικά στην κινητοποίηση με τους κατοίκους...

ΕΛΜΕ Κεφαλονιά – Ιθάκη: Αρχίζουν τα λαϊκά φροντιστήρια 4 Οκτώβρη

Και φέτος από την αρχή της σχολικής χρονιάς θα λειτουργήσουν τα ΛΑΪΚΑ ΦΡΟΝΙΣΤΗΡΙΑ που...