Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Θριασίου: Αναγνώριση της προσφοράς των εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες υγείας

Δημοσιεύτηκε στις

Αναγνώριση της προσφοράς των εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες υγείας σημαίνει ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, αύξηση και επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος, μονιμοποίηση των συμβασιούχων και αυξήσεις στους μισθούς με επαναφορά των επιδομάτων εορτών και αδείας.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των νοσηλευτών (στις 12 Μάη) και των μαιών (στις 5 Μάη), ξεκαθαρίζουμε ότι ουσιαστική αναγνώριση της προσφοράς των νοσηλευτών, των μαιών και συνολικά των εργαζομένων στις μονάδες υγείας σημαίνει αύξηση και επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος, ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων και αυξήσεις στους μισθούς μας με επαναφορά των επιδομάτων εορτών και αδείας.

Έχουμε «χορτάσει» χειροκροτήματα, ευχαριστίες, υποσχέσεις από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Γνωρίζουμε ότι δεν έχουμε τίποτα θετικό να περιμένουμε από τις «δεσμεύσεις» τους..

Γνωρίζουμε ότι ευθύνονται για την χρόνια υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας και τη λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, υλοποιώντας τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία η υγεία είναι «ατομική ευθύνη» και η υγειονομική περίθαλψη είναι «εμπόρευμα» και πρέπει να υπόκειται στους «νόμους της αγοράς».

Την ίδια στιγμή που οι κενές οργανικές θέσεις στους ανεπαρκέστατους οργανισμούς των δημόσιων μονάδων υγείας ξεπερνούν τις 20.000 και ο αριθμός των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία εξακολουθεί να μειώνεται (από 93580 τον Ιανουάριο 2013 σε 72623 τον Ιανουάριο 2023) απορρίπτουν το αίτημα μας για μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων, που καλύπτουν μέρος των μεγάλων ελλείψεων.

 Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ψήφιση του άρθρου 242 του Ν. 4512/2018, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ,  που «απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων σε αόριστης διάρκειας» καθώς και η απόρριψη, από τις κοινοβουλευτικές ομάδες ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ της πρότασης εκατοντάδων σωματείων και ομοσπονδιών για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων με τροποποίηση του άρθρου 103 του Συντάγματος.

  • Ταυτόχρονα, παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, το 2018, «για έξοδο από τα Μνημόνια», και της κυβέρνησης της ΝΔ, το 2022, «για έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία», παραμένουν οι περικοπές στους μισθούς και η κατάργηση των επιδομάτων εορτών και αδείας, που επιβλήθηκαν με τα «μνημονιακά» μισθολόγια..

Συνεχίζεται η κοροϊδία από όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ που αρνούνται την επέκταση των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων στο Δημόσιο, αν και δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι εργαζόμαστε σε επικίνδυνες κι ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, εκτεθειμένοι σε βιολογικούς, χημικούς και φυσικούς παράγοντες κινδύνου, χωρίς να παίρνονται τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας μας.

  • Δικαιολογημένη είναι η αγανάκτηση μας γιατί με την πρόσφατη υπουργική απόφαση περικόπηκε το ανθυγιεινό επίδομα σε εργαζόμενους της τεχνικής υπηρεσίας, διατηρείται ο απαράδεκτος αποκλεισμός χιλιάδων συνάδελφων (γιατρών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, διοικητικών, λογοθεραπευτών, διαιτολόγων κλπ) και ταυτόχρονα, με προκλητικά αντιεπιστημονικά τρόπο, μια σειρά επαγγελμάτων, όπως μαίες, τραυματιοφορείς, βοηθοί θαλάμου, επισκέπτες υγείας, καθαριστές, παραιατρικό προσωπικό διαγνωστικών εργαστηρίων «υποβιβάζονται» από την Α κατηγορία στη Β ή και Γ κατηγορία έκθεσης σε επαγγελματικούς κινδύνους

Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στην «πηγή των προβλημάτων», που είναι η λειτουργία των δημόσιων μονάδων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και συνολικά η επιχειρηματική δράση στους τομείς της Υγείας, Πρόνοιας και Ασφάλισης, και διεκδικούμε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, αυξήσεις στους μισθούς και επαναφορά επιδομάτων εορτών και αδείας, αύξηση και επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Περισσότερα

Εργατικό Κέντρο Πάτρας : Όλοι στον αγώνα

Αυτές τις μέρες, μετά από χρόνια εξαφάνισης και αφωνίας για τα πραγματικά προβλήματα των...

Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων: 8 Οκτώβρη κινητοποίηση έξω από το Υπ. Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

Ανάπηροι, χρονίως πάσχοντες, γονείς και κηδεμόνες, εργαζόμενοι, Παίρνουμε μέρος μαζικά στην κινητοποίηση με τους κατοίκους...

ΕΛΜΕ Κεφαλονιά – Ιθάκη: Αρχίζουν τα λαϊκά φροντιστήρια 4 Οκτώβρη

Και φέτος από την αρχή της σχολικής χρονιάς θα λειτουργήσουν τα ΛΑΪΚΑ ΦΡΟΝΙΣΤΗΡΙΑ που...