Σωματείο Εργαζομένων Θριασίου: 1η Μάη συμμετέχουμε στη Συγκέντρωση των Σωματείων Δ. Αττικής

Δημοσιεύτηκε στις

ΟΧΙ άλλες θυσίες για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2023 Συμμετέχουμε στη Συγκέντρωση των Σωματείων Δ. Αττικής

Ελευσίνα, 10.30 π.μ. στην Πλ. Ευμολπιδών (απέναντι από Goodys)

► Ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Επαναφορά 13ου – 14ου μισθού – σύνταξης

► Κατάργηση ΦΠΑ και ΕΦΚ σε καύσιμα, ρεύμα και είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης

► Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

► Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ. Ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.

► ΟΧΙ στη λειτουργία των μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και την επέκταση της επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία, Πρόνοια και Ασφάλιση

► Να σταματήσει η ελληνική συμμετοχή στον πόλεμο στην Ουκρανία, στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και συμμαχίες

ΔΕΝ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ να ζούμε με ένα μισθό που συρρικνώθηκε περισσότερο από 30% την προηγούμενη δωδεκαετία και να δυσκολευόμαστε να τα βγάλουμε πέρα, λόγω των συνεχών ανατιμήσεων σε ρευμα, καύσιμα ακόμη και σε βασικά είδη διατροφής, την ίδια περίοδο, που:

  • το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ – ο συνολικά παραγόμενος πλούτος) της Ελλάδας το 2023 προβλέπεται να ξεπεράσει τα 224 δις ευρω (45 δις περισσότερο από το 2018).
  • «ρεκόρ κερδοφορίας» καταγράφουν οι 120 μεγαλύτεροι επιχειρηματικοί όμιλοι, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τα κέρδη ενεργειακών ομίλων.
  • Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι τόσο στη φάση της κρίσης όσο και της ανάκαμψης, μόνιμα χαμένοι είμαστε οι εργαζόμενοι, που πληρώνουμε, με την ένταση της εκμετάλλευσης, της φοροληστείας και τις συνεχείς ανατιμήσεις, για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ότι η 1η ΜΑΗ είναι μέρα αγώνα για τα εργατικά δικαιώματα, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Τιμάμε όσους έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα αυτό.  Τους νεκρούς του Σικάγου, της πρώτης ματοβαμμένης Πρωτομαγιάς στην Ελλάδα το 1924, του Μάη του ’36, τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές του Μάη ’44.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους εκατομμύρια εργαζόμενους σε Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Σρι Λάνκα και σε άλλες χώρες, που απεργούν και διαδηλώνουν απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα και τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων.

ΔΕΝ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ να συνεχίζεται η πολιτική μετατρέπει σε «εμπορεύματα» και «πεδία επιχειρηματικής δράσης» τα δικαιώματα μας για σύγχρονες ασφαλείς συγκοινωνίες, για υγειονομική περίθαλψη κλπ.

Τις δραματικές συνέπειες αυτής της πολιτικής, τις «γνωρίσαμε» στον τομέα της υγείας, στην περίοδο της πανδημίας και όχι μόνο, και οι λαϊκές οικογένειες την πλήρωσαν και την πληρώνουν με χιλιάδες νεκρούς, με απίστευτη ταλαιπωρία και ακόμη μεγαλύτερη «αφαίμαξη» του λαϊκού εισοδήματος.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τους χιλιάδες διασωληνωμένους συνανθρώπους μας που έχασαν τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ ή τους πολύ περισσότερους που επιδεινώθηκε η υγεία τους ή αναγκάσθηκαν να ακριβοπληρώσουν στον ιδιωτικό τομέα για εξετάσεις, θεραπείες και χειρουργικές επεμβάσεις λόγω μετατροπής των δημόσιων νοσοκομείων σε «μιας νόσου»;

ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ, επομένως, μας προκαλούν οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Υγείας για επέκταση της μετατροπής σε ΝΠΙΔ «στο σύνολο των δημόσιων νοσοκομείων» καθώς και ότι «πιλότος» για τη λειτουργία των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια είναι το νοσοκομείο Σαντορίνης, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μετέτρεψε σε «υποκατάστημα» της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας Α.Ε.

Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι οι ιδιωτικοποιήσεις, οι ΣΔΙΤ, η λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια αποτελούν συνειδητή επιλογή των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες».

Τα νοσοκομεία «επιχειρηματικές μονάδες» θα λειτουργούν με βάση τις κατευθύνσεις του ΟΔΙΠΥ Α.Ε. (για την «αύξηση του ανταγωνισμού μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων») και τα κριτήρια «Κοστολόγησης Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών» (DRGs) για να μειωθεί η ασφαλιστική κάλυψη για εξετάσεις και θεραπείες και να διαμορφωθούν παρόμοιοι όροι λειτουργίας μεταξύ δημόσιων νοσοκομείων και ιδιωτικών κλινικών.

Δεδομένου ότι στο κόστος λειτουργίας συμπεριλαμβάνεται και η μισθοδοσία του προσωπικού, για να μπορεί το νοσοκομείο – επιχείρηση να είναι «ανταγωνιστικό» με τις αντίστοιχες ιδιωτικές κλινικές, ώστε να «κλείνει συμφωνίες» με τις ασφαλιστικές εταιρείες και τον ΕΟΠΥΥ, θα πρέπει να έχει όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό.

  • Επιβεβαιώνεται επίσης κάτι που ήδη γνωρίζαμε. Ότι κερδισμένοι από αυτή την πολιτική είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι που απαιτούν να προχωρήσουν άμεσα οι μεταρρυθμίσεις για την επέκταση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία. Αυτοί είναι ο πραγματικός μας εχθρός.
  • Γι’ αυτό, παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, το 2018, «για έξοδο από τα Μνημόνια», και της κυβέρνησης της ΝΔ, το 2022, «για έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία», παραμένουν οι περικοπές στους μισθούς και η κατάργηση των επιδομάτων εορτών και αδείας, που επιβλήθηκαν με τα «μνημονιακά» μισθολόγια.

ΔΕΝ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ να μας κοροϊδεύουν ότι δήθεν ο κρατικός προϋπολογισμός «δεν αντέχει» ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, ενώ ταυτόχρονα χαρίζουν επιδοτήσεις 8,3 δις στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ακόμη περισσότερο μας ΕΞΟΡΓΙΖΕΙ η προσπάθεια να αποδοθεί η ακρίβεια ως συνέπεια αποκλειστικά του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, τον οποίο η ΝΔ  χρησιμοποιεί ως βολικό άλλοθι, ενώ ταυτόχρονα, με τη στήριξη ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, ΜΕΡΑ25, εντείνει την εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς ενέργειας, για να εξασφαλίσει «μερίδιο από τη λεία» στην ελληνική άρχουσα τάξη.

Η αλήθεια είναι η εκτόξευση των τιμών του ρεύματος και των καυσίμων προϋπήρχε του πολέμου και οφείλεται στην υλοποίηση της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας και «πράσινη μετάβαση», με τη συρρίκνωση – ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, τις επιδοτήσεις στις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές και την επιβολή τέλους ρύπων στον λιγνίτη.

Τις τιμές στα καύσιμα επιβαρύνει η υπέρογκη κρατική φορολογία ενώ οι πετρελαϊκοί και εφοπλιστικοί όμιλοι «απολαμβάνουν» πληθώρα φοροαπαλλαγών.

Οι συνεχείς ανατιμήσεις ακόμη και σε είδη πρώτης ανάγκης εντείνονται από την αύξηση του όγκου του χρήματος που κυκλοφορεί, που είναι υλοποίηση της «επεκτατικής πολιτικής» που «διαφήμιζαν» ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το ΜΕΡΑ-25.

Η επιτάχυνση της “απεξάρτησης” από το ρωσικό φυσικό αέριο και η αντικατάσταση του από το ακριβότερο αμερικάνικο υγροποιημένο αέριο, προμηνύουν ενεργειακή φτώχεια διάρκειας για τις λαϊκές οικογένειες ενώ υπηρετούν την κερδοφορία των Ελλήνων εφοπλιστών και τα σχέδια γεωστρατηγικής αναβάθμισης της άρχουσας τάξης της Ελλάδας ως “πύλη εισόδου” για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Ταυτόχρονα, ο στόχος της απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο αναβαθμίζει αντικειμενικά για το ΝΑΤΟ τη σημασία ελέγχου της Ανατολικής Μεσογείου. Σε αυτή την κατεύθυνση προβάλλεται όλο και περισσότερο η έννοια του ΝΑΤΟικού εδάφους, όπου ουσιαστικά θα υπάρχει «συγκυριαρχία» στο Αιγαίο υπό την εποπτεία των ΗΠΑ.

Οργανώνουμε τον αγώνα  ενάντια στον κοινό μας εχθρό

Οι εξελίξεις δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για αυταπάτες για  «λύση από τα πάνω» με μια ψήφο στις βουλευτικές εκλογές, που θα οδηγήσει στο να συνεχίζεται η επίθεση στα δικαιώματα μας, είτε από τους σημερινή κυβέρνηση είτε από τους δήθεν νέους ΣΩΤΗΡΕΣ (που είναι και «παλιοί» και «δοκιμασμένοι» στην αντιλαϊκή πολιτική).

Στην κατεύθυνση αυτή, «συμβαδίζουμε» μαζί με σωματεία με ταξικό προσανατολισμό για την οργάνωση μιας πλατιάς λαϊκής αντεπίθεσης που θα «στοχεύει» τον κοινό μας εχθρό: τους επιχειρηματικούς ομίλους, το κράτος τους και την Ευρωπαϊκή Ένωση που τους στηρίζει. Για να διεκδικήσουμε μαζί οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας και τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας να αξιοποιούνται για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών και όχι για τα κέρδη των καπιταλιστών.

Περισσότερα

Εργατικό Κέντρο Πάτρας : Όλοι στον αγώνα

Αυτές τις μέρες, μετά από χρόνια εξαφάνισης και αφωνίας για τα πραγματικά προβλήματα των...

Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων: 8 Οκτώβρη κινητοποίηση έξω από το Υπ. Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

Ανάπηροι, χρονίως πάσχοντες, γονείς και κηδεμόνες, εργαζόμενοι, Παίρνουμε μέρος μαζικά στην κινητοποίηση με τους κατοίκους...

ΕΛΜΕ Κεφαλονιά – Ιθάκη: Αρχίζουν τα λαϊκά φροντιστήρια 4 Οκτώβρη

Και φέτος από την αρχή της σχολικής χρονιάς θα λειτουργήσουν τα ΛΑΪΚΑ ΦΡΟΝΙΣΤΗΡΙΑ που...