Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ζακύνθου: Για την νέα σεζόν καλούμε τις ενώσεις ξενοδόχων σε διαπραγματεύσεις

Δημοσιεύτηκε στις

ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΣΕΖΟΝ ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΣΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ  ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ, ΡΕΠΟ, ΩΡΑΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

       Άλλη μια σεζόν ξεκίνησε! Χαιρετίζουμε τους συναδέλφους μας και καλωσορίζουμε όσους έρχονται από άλλα μέρη Έλληνες και μετανάστες. Καλούμε όσους δεν είναι μέλη του σωματείου μας να έρθουν σε επαφή με το σωματείο, να ενημερωθούν και ιδιαίτερα όσοι διαμένουν σε συνθήκες που δεν επιτρέπει η ανθρώπινη αξιοπρέπεια για να βάλουμε φρένο σε αυτή την αθλιότητα.  

Άλλη μια σεζόν είναι μπροστά μας και  για άλλη μια φορά ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα ίδια προβλήματα σαν να μην πέρασε μια μέρα. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι καθαρισμοί και τα ανοίγματα στα ξενοδοχεία και υπάρχουν εργαζόμενοι που ξεκίνησαν  χωρίς πρόσληψη, ανασφάλιστοι ακόμα και απλήρωτοι.

Φέτος, λίγο πριν ξεκινήσει η τουριστική σεζόν και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης και των Ενώσεων των Ξενοδόχων φαίνεται ότι βαδίζουμε σε νέο ρεκόρ αφίξεων και κερδών για τους επιχειρηματίες του κλάδου.

Την ίδια ώρα όμως, και ενώ συμβαίνουν όλα τα παραπάνω, οι εργαζόμενοι στον Κλάδο του Τουρισμού και Επισιτισμού όχι μόνο δεν είδαν αυξήσεις στους μισθούς τους, αλλά συνεχίζουν να δουλεύουν με δεκάδες διαφορετικές συμβάσεις, χωρίς ωράριο και ρεπό, χωρίς μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχει σήμερα έλλειψη εργαζομένων στο συγκεκριμένο κλάδο, παρά τις ανάγκες για κάλυψη πολλών θέσεων που μένουν κενές.

Κλαίνε οι εκπρόσωποι του ξενοδοχειακού κεφαλαίου και στη Ζάκυνθο για την έλλειψη προσωπικού, συνεχίζουν όμως την ίδια κατάσταση.  Αφού φτιάχνουν το ένα 5* πίσω από το άλλο, παρά την έλλειψη υποδομών συνεχίζουν να λεηλατούν τους εργαζόμενους με ατελείωτα ωράρια, χωρίς ρεπό, άθλιες συνθήκες εργασίας και χωρίς να τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας.

Αντί να πληρώσουν το προσωπικό, που με το αίμα του έχει κτίσει το τουριστικό θαύμα, να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας, κανονίζουν να φέρουν δούλους να τους δουλεύουν από Ουκρανία, Συρία, Αιγυπτο, Μπαγκλαντές και Πακιστάν.

 Η παραπάνω κατάσταση επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα και στους επισκέπτες του νησιού μας, αφού μειώνεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, η ασφάλεια και υγιεινή όλων αυτών που επισκέπτονται το νησί μας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έκανε υποχρεωτική την κλαδική σύμβαση που υπόγραψε η ΠΟΕΕΤ με την ΠΟΞ, μετά από πίεση των συνδικάτων και των εργαζομένων. Όμως εδώ και χρόνια είναι κοινό μυστικό ότι ακόμα και αυτή η σύμβαση που δεν καλύπτει τις ανάγκες των εργαζομένων στα ξενοδοχεία τηρείται μόνο στα χαρτιά. Οι ξενοδόχοι την ώρα της πρόσληψης μπερδεύουν τους εργαζόμενους με ψεύτικα επιχειρήματα, μαύρα χρήματα για να γλιτώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές και πακέτα ατομικής σύμβασης που καταστρατηγούν ωράρια και ρεπό.

Χρόνια τώρα τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ μαζί με όσους κυβέρνησαν, κάνουν δήθεν τους ανήξερους για το τι συμβαίνει, γιατί στηρίζουν και στηρίζονται από το ξενοδοχειακό κεφάλαιο.

Το Σωματείο μας μπροστά στη έναρξη της νέας σεζόν κάλεσε για άλλη μια φορά τις εργοδοτικές ενώσεις για διαπραγματεύσεις με τις εξής προτάσεις:

Συνάδελφοι – σες,

Οι εργαζόμενοι του κλάδου δεν μπορούμε πια να ζούμε χωρίς εισόδημα από τον Γενάρη μέχρι τον Μάιο έως ότου  ξανανοίξουν οι τουριστικές επιχειρήσεις.

Έχουμε ανάγκη να δουλεύουμε 5νθήμερο- 8ωρο με ρεπό, να πληρωνόμαστε τις Κυριακές, τις αργίες, έχουμε ανάγκη να αμειβόμαστε με βάση τις ανάγκες μας.

ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ –  ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ.

ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ.

Απαιτούμε  άμεσα:

  • Αυξήσεις στους μισθούς που να καλύπτουν τις ανάγκες μας
  • Επιδόματα
  • Τήρηση της κλαδικής σύμβασης σε ρεπό και ωράρια
  • Αξιοποίηση των κτιριακών συγκροτημάτων του παλιού Νοσοκομείου Ζακύνθου προς όφελος των εργαζομένων στην Ζάκυνθο για αξιοπρεπείς και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης
  • Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
  • Μέτρα αντισεισμικής θωράκισης.
  • Να δοθεί επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις , σε όλους τους εποχιακά εργαζόμενους για όλο το διάστημα της ανεργίας τους , μέχρι να αρχίσουν ξανά να εργάζονται.
  • Κάλυψη της μεταφοράς από και προς το ξενοδοχείο

Το σωματείο μας το προηγούμενο διάστημα πραγματοποίησε παραστάσεις διαμαρτυρίας στις Ενώσεις Ξενοδόχων, προχώρησε σε κινητοποιήσεις, μηχανοκίνητη πορεία.

Ξεκίνησε κύκλο περιοδειών και συσκέψεων σε χωριά της Ζακύνθου που θα κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα με περιοδείες και συσκέψεις στην πόλη, σε χωριά και σε ξενοδοχεία για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας και καλούμε τα μέλη μας σε ετοιμότητα.

Το κλίμα που συναντάμε είναι ένα πρωτόγνωρο κλίμα ενθουσιασμού και αποφασιστικότητας.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους που δεν είναι μέλη του σωματείου σε εγγραφή και στήριξη των πρωτοβουλιών των δράσεων του σωματείου μας.

 

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΣΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 1η ΜΑΗ και

ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ 10:30 ΣΤΗΝ

ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΚΟΥ

 

Η συμμετοχή μας στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση με τα πανό του σωματείου μας, θα είναι μια αποφασιστική στάση πίεσης προς της Ενώσεις Ξενοδόχων για να συζητήσουν τις προτάσεις του σωματείο μας.

Περισσότερα

Εργατικό Κέντρο Πάτρας : Όλοι στον αγώνα

Αυτές τις μέρες, μετά από χρόνια εξαφάνισης και αφωνίας για τα πραγματικά προβλήματα των...

Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων: 8 Οκτώβρη κινητοποίηση έξω από το Υπ. Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

Ανάπηροι, χρονίως πάσχοντες, γονείς και κηδεμόνες, εργαζόμενοι, Παίρνουμε μέρος μαζικά στην κινητοποίηση με τους κατοίκους...

ΕΛΜΕ Κεφαλονιά – Ιθάκη: Αρχίζουν τα λαϊκά φροντιστήρια 4 Οκτώβρη

Και φέτος από την αρχή της σχολικής χρονιάς θα λειτουργήσουν τα ΛΑΪΚΑ ΦΡΟΝΙΣΤΗΡΙΑ που...