Σωματείο Εργαζομένων EMFI (πρώην ΕΒΓΑ): Όχι άλλες θυσίες εργατών για τα κέρδη των αφεντικών

Δημοσιεύτηκε στις

 Το Διοικητικό Συμβούλιο καλεί όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στην 24ωρη Απεργιακή κινητοποίηση στο εργοστάσιο από την Δευτέρα 17/04/2023 στις 22.00 μμ έως την Τρίτη 18/04/2023 στις 22.00 μμ.

Απεργιακή κινητοποίηση που αποφάσισε η Ομοσπονδία ύστερα από αίτημα του σωματείου μας.

Η εργοδοσία της EMFI (πρώην ΕΒΓΑ) εδώ και χρόνια ακολουθεί συστηματικά την πολιτική που θέλει τα τμήματα να είναι υποστελεχομένα, οι μισθοί να έχουν φτάσει στα τάρταρα και η εντατικοποίηση της εργασίας να φτάνει σε πρωτοφανή επίπεδα.

Το σωματείο μας επανειλημμένα προειδοποιούσε ότι οι συνάδελφοι δεν αντέχουν και ότι αυτή η κατάσταση θα φέρει κάποιο σοβαρό ατύχημα ακόμα και θανατηφόρο, καθώς υπάρχει ελλιπή ως μηδενική συντήρηση στις υποδομές του εργοστάσιου. Η εργοδοσία κώφευε, γιατί αυτά είναι κόστος.

Στο εργοστάσιο είχαμε την τραγική απώλεια του αγαπημένου συναδέλφου μας ΤΣΑΜΠΑ ΒΑΓΓΕΛΗ εν ώρα εργασίας. Στο τμήμα που δούλευε εδώ και 1 χρόνο οι συνάδελφοι δουλεύουν με εξαντλητικά ωράρια (12ωρα). Κάτι που είχε αναφέρει και ο ίδιος στην οικογένεια του καθώς αισθανόταν κουρασμένος.

Το τμήμα είναι κάτω από το ελάχιστο προβλεπόμενο προσωπικό για να βγαίνουν οι βάρδιες και δεν συζητάμε καν για να γίνει συντήρηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι πριν 1 μήνα παραιτήθηκε  συνάδελφος από το εν λόγο τμήμα γιατί φοβόταν ότι δεν θα επιστρέψει κάποια μέρα πίσω στην οικογένεια του.

Κάτω από την πίεση για να συνεχίσει την παράγωγη της η εργοδοσία έκανε πρόταση στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας και ταμία του σωματείου μας  Καραντούσα Μανώλη να μπει να κάνει βάρδια. Το Διοικητικό Συμβούλιο ομόφωνα πήρε την απόφαση να μην μπει για δουλειά και να μην βάλει πλάτη ώστε να συνεχιστεί η κερδοφορία της εταιρίας αλλά με την άρνηση του να παλέψουμε εδώ και τώρα για να στελεχωθούν όλα τα τμήματα με μόνιμο προσωπικό.

Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι ένας συνάδελφος θα χάνει την ζωή του στην δουλειά. Δεν μπορούμε να μένουμε στα «άτυχη στιγμή» και « η κακιά ώρα ».

Αυτή είναι η ανάπτυξη που υπόσχεται το κεφάλαιο και σχεδιάζει μαζί με την ΕΕ και τις κυβερνήσεις. Αυτή είναι η ζωή μας όταν αποθεώνεται η επιχειρηματικότητα και η κερδοσκοπία της. Γι αυτό μπαίνει στο στόχαστρο η συνδικαλιστική δράση και η διεκδίκηση των εργαζομένων για τις συνθήκες εργασίας, το μεροκάματο, τη σύνταξη και την ασφάλιση. Γι αυτό ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη ήρθε να προστεθεί στη μακριά αλυσίδα νομοθετημάτων που στοχοποιούν το δικαίωμα στα συνδικάτα να παλεύουν για μια καλύτερη ζωή.

Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και με τον αγώνα μας να προστατεύσουμε τη ζωή μας, να εξασφαλίσουμε το μέλλον που έχουν ανάγκη οι οικογένειές μας. Μόνο με τον αγώνα θα επιβάλλουμε την προστασία της ζωής μας, θα ανοίξει ο δρόμος για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.

Απεργούμε και απαιτούμε:

  • Άμεσες προσλήψεις προσωπικού με συμβάσεις αορίστου χρόνου ώστε να καλυφτούν τα μεγάλα κενά σε όλα τα τμήματα.
  • Μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.
  • Υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς.
  • Να γίνει ολοκληρωμένη συντήρηση όλων των μηχανημάτων και να εξασφαλίζεται η ορθή λειτουργία τους.
  • Να γίνουν άμεσα έλεγχοι από όλες τις υπηρεσίες του κράτους ( ΣΕΠΕ, Υπουργείο Εργασίας ) για την καταπάτηση των ωραρίων, αδειών, κ.α.
  • Να αναλάβει η εργοδοσία και η κυβέρνηση το κόστος για να εκπαιδευτούν οι εργαζόμενοι, ώστε να μην θρηνήσουμε θύματα σε περιπτώσεις σεισμού, πυρκαγιάς ή κάποιας απώλειας χημικών ποσοτήτων που χρησιμοποιούνται στην λειτουργία των μηχανολογικών εγκαταστάσεων και γραμμών παραγωγής.
  • Να συνεδριάσει με ευθύνη της εργοδοσίας η επιτροπή των εργαζομένων για την υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας (Ε.Υ.Α).

  ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΣΤΟΣ – ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΑΞΙΑ

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

Περισσότερα

Ομοσπονδία Οικοδόμων: 6 Νοέμβρη Πανελλαδική Πανοικοδομική Απεργία – 20 Νοέμβρη Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία

Με τον αποφασιστικό, μαζικό αγώνα μας διεκδικούμε: Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) για όλους τους...

Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας: Ανακοίνωση για εξελίξεις στην Αττική Οδό

ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Στις 6 Οκτώβρη,...

ΕΛΜΕ Κεφαλονιά – Ιθάκη: Αρχίζουν τα λαϊκά φροντιστήρια 4 Οκτώβρη

Και φέτος από την αρχή της σχολικής χρονιάς θα λειτουργήσουν τα ΛΑΪΚΑ ΦΡΟΝΙΣΤΗΡΙΑ που...