Ταξική Ενότητα στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Χανίων: Για τη νέα τοπική σύμβαση και τη συλλογική διεκδίκηση για τη νέα σεζόν

Δημοσιεύτηκε στις

Στις 28/3 πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων σχετικα με τον απολογισμό δράσης του σωματείου καθώς και για την ενημέρωση για τη τοπική κλαδική σύμβαση που υπογράφτηκε στις  16/3 μεταξύ του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Χανίων και της Ένωσης Ξενοδόχων Τοπική Κλαδική ΣΣΕ. Είναι μια σημαντική εξέλιξη, που σηματοδοτεί μια κατάκτηση του αγώνα των ίδιων των συναδέλφων στον κλάδο, και πρέπει να μας απασχολήσουν κυρίως τα θετικά της στοιχεία.

Διότι, όποια ουσιαστική κατάκτηση, όποια θετικά στοιχεία εμπεριέχει η νέα Τοπική ΚΣΣΕ είναι αποτέλεσμα του σκληρού αγώνα των εργαζομένων του κλάδου όλο το προηγούμενο διάστημα.

Η θέση μας ήταν και θα είναι η υπεράσπιση των συλλογικών συμβάσεων που κατοχυρώνουν εργασιακά δικαιώματα και την ενότητα των εργαζομένων ενός κλάδου. Η οργάνωση των εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλειάς και οι συλλογικοί αγώνες είναι η καλύτερη εγγύηση για να αναγκαστούν οι Ξενοδόχοι να τηρήσουν ακόμα και αυτά που υπέγραψαν. Η Ταξικής Ενότητα στο σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, θα αγωνιστούμε για να  επαναπροσληφθούν όλοι εργαζόμενοι, να τηρηθούν όλες οι διατάξεις των ΣΣΕ, να οργανωθούν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι ανά χώρο δουλειάς ώστε να διεκδικήσουν ακόμα περισσότερα.

Δουλεύουμε σε έναν κλάδο που επικρατεί η ανασφάλεια, η εργοδοτική αυθαιρεσία, ο φόβος, αλλά και η δυσαρέσκεια. Κυριαρχεί η απληρωσιά και τα σχεδόν ανύπαρκτα δικαιώματα.  Τα εξαντλητικά ωράρια ήλιο με ήλιο, τα κομμένα ρεπό, η έλλειψη εργατικών χεριών είναι μόνο μερικά από τα καθημερινά προβλήματα που βιώνουμε όλοι μέσα στα ξενοδοχεία.  Είναι επομένως  λογικό επακόλουθο για έναν εργαζόμενο, ειδικά για έναν νέο συνάδελφο, να επιλέγει να εργαστεί σε άλλον κλάδο, ώστε να προσπαθήσει να καλύψει τις ανάγκες του. Για ακόμη μια χρονιά λοιπόν θα γίνουμε μάρτυρες τεράστιων ελλείψεων σε εργατικά χέρια στον κλάδο.

Ταυτόχρονα όμως, δουλεύουμε σε έναν κλάδο που μόνο το 2022 πανελλαδικά κατέγραψε κέρδη ύψους πάνω από 20 δις ευρώ. Επίσης, δουλεύουμε σε έναν κλάδο που εδώ στην Κρήτη οι ξενοδόχοι κατέγραψαν κέρδη 3,5 δις ευρώ για το 2019, ενώ οι εργαζόμενοι είδαν να μπαίνει  συνολικά στις τσέπες τους μόλις το 5% (δηλαδή 150 εκατ).

Η σκληρή καθημερινότητα όμως δίνει το παρόν. Με την τεράστια ακρίβεια και τον πληθωρισμό να καλπάζει πάνω από το 9%. Την λαϊκή οικογένεια να στενάζει στο να τα βγάλει πέρα με τα έξοδα, το σούπερ μάρκετ, την ανατροφή των παιδιών. Το κόστος της ζωής γενικότερα να έχει αυξηθεί κατά 20% μέσα σε έναν χρόνο.

Οι αυξήσεις δυστυχώς είναι χαμηλότερες των προσδοκιών. Το 6% φέτος και 5% του χρόνου δεν φτάνει να καλύψει το τεράστιο κύμα ακρίβειας, τον πληθωρισμό που ξεπερνάει σε διάφορα προϊόντα το 9%. Επίσης  βέβαια, για να γνωρίζουν όλοι οι συνάδελφοι τι έχει υπογραφεί, παραμένει για 3η σε σειρά τοπική σύμβαση εργασίας, η ισχύς της κατάργησης του σταθερού εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας, του 5νθήμερου του 8ωρου, η δυνατότητα για 2 συνεχόμενα ρεπό, ανάλογα τις ορέξεις των ξενοδόχων. Διότι το 2018 υπογράφτηκε η απελευθέρωση της 6ης μέρας εργασίας, και σήμερα δίνεται ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία στους μεγαλοξενοδόχους, ρίχνοντας την αναγκαία πληρότητα στο 60%!!

Ταυτόχρονα, η συγκεκριμένη σύμβαση δημιουργεί εργαζόμενους 2 ταχυτήτων, αφού ξεχωρίζει όσους έρχονται να δουλέψουν από την υπόλοιπη χώρα και δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες να παρακρατούν το 10% επί του μισθού για διαμονή, σε αντίθεση ακόμα και με την Κλαδική σύμβαση που προβλέπει 7%. Επίσης, αυξάνεται η κράτηση για σίτιση στο +2%. Παραμένει για ακόμα μία σύμβαση η απαράδεκτη ρύθμιση για τους νέους εργαζόμενους στον κλάδο στην κατηγορία Δ, ώστε να δίνεται η δυνατότητα να τους ξεφορτώνεται ο εργοδότης πριν συμπληρώσουν 15 μήνες εργασίας. Παραμένουν δηλαδή  με την υπογραφή της πλειοψηφίας του ΔΣ του Σωματείου μας σοβαρές αρνητικές διατάξεις που τις έχουν καταδικάσει οι ίδιοι οι συνάδελφοι στην πράξη.

Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

Η δύναμη μας βρίσκεται ακριβώς στην εργασία μας. Βρίσκεται στον πλούτο τον οποίο κάθε χρόνο παράγουμε με τον δικό μας ιδρώτα, όλα αυτά τα δις που μπουκώνουν οι ξενοδόχοι, όμως εμείς δεν τα βλέπουμε ποτέ. Βρίσκεται στο γεγονός ότι για άλλη μια χρονιά οι ξενοδόχοι ψάχνουν εργαζόμενους και δεν βρίσκουν. Και μάλιστα σε μια χρονιά, το 2023, που αναμένεται να σπάσει κάθε ρεκόρ σε αφίξεις και έσοδα.

Όταν λοιπόν υπογράφεται μια σύμβαση εν μέσω χειμώνα, με κλειστά ξενοδοχεία, είναι σας να έρχεται η πλειοψηφία της διοίκησης του Σωματείου μας και να τους λύνει τα χέρια, να τους βγάζει από τη δύσκολη θέση.

Το παράδειγμα το έχουν δείξει ήδη οι συνάδελφοι στον νομό Χανίων. Εμπνεόμαστε από  τον αγώνα των εργαζόμενων σε αρκετά ξενοδοχεία μέσα στην περασμένη τουριστική σεζόν που διεκδίκησαν και κέρδισαν αυξήσεις ακόμα και  15-20% σε γνωστό ξενοδοχείο στην περιοχή του Σταλού. Που διεκδίκησαν και κατάφεραν να δουλεύουν ανθρώπινο ωράριο, με κανονικά ρεπό. Αυτοί μας δείχνουν τον δρόμο για να συνεχίσουμε, κόντρα σε εκείνες τις φωνές μιας μειοψηφίας του κλάδου μας που αρκούνται με ψίχουλα και υποχωρήσεις, στη λογική του μικρότερου κακού. Κόντρα στη λογική, ε τουλάχιστον έχουμε συλλογική σύμβαση.

Η δύναμη μας βρίσκεται στην Οργάνωση.

Οργάνωση μέσα στο Σωματείο μας, ώστε να το δυναμώσουμε. Οργάνωση μέσα σε κάθε ξενοδοχείο με σωματειακές επιτροπές και επιχειρησιακά σωματεία.

Καθήκον μας είναι να φροντίσουμε να επαναπροσληφθούν όλοι οι συνάδελφοι εποχικοί εργαζόμενοι το αργότερο μέχρι τις 15 Μαΐου.  Καθήκον μας είναι να φροντίσουμε να τηρηθεί η ΣΣΕ στην πράξη και όχι στις εξαγγελίες, σε όλα ανεξαιρέτως τα ξενοδοχεία.

Η Ταξική Ενότητα καλεί όλους τους ξενοδοχοϋπάλληλους του Νομού Χανίων να δυναμώσουν τον αγώνα και την συλλογική διεκδίκηση ώστε να μην πληρώσουμε οι εργαζόμενοι για ακόμα μια φορά τα σπασμένα και αυτή τη σεζόν. Η πείρα των 2 προηγούμενων  σεζόν δείχνει το κατά πόσο οι Ξενοδόχοι τήρησαν αυτά που έχουν υπογράψει, με ατομικές συμβάσεις και λειψά δικαιώματα. Η δύναμη ενός σωματείου είναι τα μέλη του. Η διαπραγματευτική μας δύναμη βρίσκεται στο γεγονός ότι εμείς δίνουμε ζωή στα Ξενοδοχεία. Χωρίς την δουλειά των χιλιάδων Ξενοδοχοϋπαλλήλων τα ξενοδοχεία είναι σκέτα κουφάρια.

Η πλειοψηφία του ΔΣ αρνήθηκε να μπουν σε ψηφοφορίες οι προτάσεις της ταξικής ενότητας ενώ η πλειοψηφία του κόσμου συμφωνούσε σ αυτές.Άμεσα το επόμενο διάστημα :

–          Να συσταθούν σωματειακές επιτροπές που θα είναι τα αυτιά και τα μάτια του σωματείου μέσα στου χώρους δουλειάς ώστε να διασφαλίσουμε ότι κανένας δεν θα δουλέψει φέτος για λιγότερα.

–          Να γίνουν  περιοδείες και ενημέρωση όλων των συναδέλφων στους χώρους δουλειάς .

–          Να προχωρήσουμε σε κινητοποίηση στην έδρα της Ένωσης Ξενοδόχων και στη Περιφέρεια και στην Επιθεώρηση Εργασίας ώστε να γίνει η σύμβαση υποχρεωτική.

 

Παλεύουμε για το πραγματικά σύγχρονο και αναγκαίο, 5νθήμερο 8ώρο!

ΤΩΡΑ ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ!

Περισσότερα

Σωματείο Εργαζομένων στην Praktiker Hellas-Παράρτημα Λάρισας: Διεκδικούμε την υπογραφή επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας

ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΡΙΑ Η Praktiker γιορτάζοντας την αύξηση των κερδών από την...

Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων Ποτών Ν. Ηρακλείου: 3 Οκτώβρη σύσκεψη φορέων ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα

 ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ – ΦΟΡΕΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ...

Συνδικάτο Τροφίμων Ποτών Εύβοιας: Να σταματήσουν τώρα οι διώξεις των απεργών εκπαιδευτικών

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΙ ΔΙΩΞΕΙΣ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗ...