Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας : Όλοι στο συλλαλητήριο τη Δευτέρα 20 Μάρτη στις 7 μ.μ. στο Σύνταγμα

Δημοσιεύτηκε στις

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ, ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Όλοι στο συλλαλητήριο τη Δευτέρα 20 Μάρτη στις 7 μ.μ. στο Σύνταγμα

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση που με το πολυνομοσχέδιο προωθεί την περαιτέρω εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του νερού, που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια με την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ. Η κυβέρνηση φέρνει προεκλογικά «δώρα» στο κεφάλαιο, δίνοντας για άλλη μια φορά διαπιστευτήρια σε αυτό. Καταδικάζουμε αυτή την πολιτική που κινείται στις γνωστές αιματοβαμμένες ράγες της απελευθέρωσης. Γνωρίζουμε τα αποτελέσματά της, τα ζήσαμε και τα ζούμε στην ενέργεια και στον ΟΣΕ.

Το πολυνομοσχέδιο για τη μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων περιλαμβάνει πολλά κεφάλαια και για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το περιβάλλον, διατάξεις για την ενίσχυση της πανάκριβης ηλεκτροκίνησης, άρθρο για την πρόσβαση ανανεώσιμων αερίων στα δίκτυα και τις υποδομές φυσικού αερίου, ακόμα και πρόβλεψη για εργασιακά ζητήματα στη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Ακόμα, για πρώτη φορά προωθείται η αναγκαστική απαλλοτρίωση ιδιωτικής γης στην περίπτωση που αυτή συνορεύει με έργα ΑΠΕ.

Οριστικοποιούνται οι γενικές διατάξεις για τη χρήση των συστημάτων φυσικού αερίου και δικτύων διανομής φυσικού αερίου για την έγχυση/διακίνηση και ανανεώσιμων αερίων, συμπεριλαμβανομένου του βιομεθανίου, αλλά δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη στο ν/σ για την ασφαλή μεταφορά και διανομή του κύριου καυσίμου, δηλαδή του φυσικού αερίου. Εκατοντάδες φορτηγά θα μεταφέρουν LNG για να τροφοδοτηθούν οι πόλεις της Δυτικής Ελλάδας, της Ηπείρου και άλλων περιφερειών, σχεδιασμός ο οποίος εγκυμονεί κίνδυνους για την υγεία και ασφάλεια εργαζομένων και κατοίκων.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι η επόμενη εταιρεία για πώληση μετά τον ΔΕΣΦΑ (πουλήθηκε το 2018) και τη ΔΕΠΑ Υποδομών (πουλήθηκε το 2022). Στο ν/σ με το πρόσχημα των έκτακτων και εποχικών αναγκών επιδιώκεται να θεσμοθετηθεί και διασφαλιστεί η δυνατότητα πρόσληψης εργαζομένων ορισμένου χρόνου (8μηνα). Η εργοδοσία προχωράει στην πολυδιάσπαση των εργασιακών σχέσεων, κόντρα στις διεκδικήσεις των εργαζομένων μέσω εργολάβων για απευθείας σύναψη σύμβασης αορίστου χρόνου, για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη και ισότιμα δικαιώματα, πολλοί από τους οποίους είναι παλιοί εργαζόμενοι, εξειδικευμένοι και συνδικαλισμένοι.

Ανάλογα επιδιώκεται να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα πρόσληψης ανώτερων στελεχών για 3 + 3 έτη χωρίς ανώτατο όριο στις αμοιβές, με εξαίρεση από την ΣΣΕ της ΔΕΠΑ. Επί της ουσίας με αδρές αμοιβές θα τοποθετούνται σε θέσεις κλειδιά «στελέχη», που θα προχωρήσουν τα επόμενα έργα της απελευθερωμένης αγοράς και την πώληση της εταιρείας.

Διεκδικούμε:

  • Απόσυρση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης.
  • Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο νερό και τη διαχείρισή του.
  • Φτηνό και ποιοτικό νερό. Μείωση των τιμολογίων.
  • Καμία διακοπή για χρέη σε λαϊκές οικογένειες.

ΔΕΝ ΘΥΣΙΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ. ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΗ ΜΑΣ. ΦΕΡΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΜΑΣ.

Δε μας ταιριάζει οι ζωές μας να λογαριάζονται σαν βαρίδι για το κράτος και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, δεν δεχόμαστε να στριμώχνονται οι ζωές μας στη λογική κόστος όφελος. Το επιβεβαιώσαμε αυτό και χθες,16 Μάρτη με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων απεργών σε όλη τη χώρα. Εκεί που ενώσαμε τις φωνές μας με χιλιάδες φοιτητές, μαθητές, αγρότες, που κατακλύσαμε δρόμους και πλατείες.

Δε σταματάμε! Συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά, πιο δυναμικά τον αγώνα μας για να γίνουν η ενέργεια και το νερό κοινωνικά αγαθά και όχι πανάκριβα εμπορεύματα! Για την προστασία του περιβάλλοντος με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των επιχειρηματιών.

Συμμετέχουμε μαζικά στη συγκέντρωση καταδίκης του νομοσχεδίου, που διοργανώνουν  Σωματεία, τη Δευτέρα 20 Μάρτη στις 7 μ.μ. στο Σύνταγμα.

Περισσότερα

Σύλλογος Υπαλλήλων Υπηρεσίας Ασύλου και Αρχής Προσφύγων Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου: Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία είναι Απεργία!

Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία είναι Απεργία! Και έτσι αγωνιστικά θα τιμηθεί από όλους τους...

Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη: Για τη Λαχειοφόρο Αγορά της ΕΕΔΥΕ

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία σήμερα, ημέρα Τρίτη 30 Απριλίου 2024 και ώρα 11 π.μ., η...